Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Κορωνοϊός: Τρομάζει η πιθανότητα νέας έξαρσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός: Τρομάζει η πιθανότητα νέας έξαρσης

Την πιθανότητα δεύτερου κύματος κρουσμάτων Covid-19 εξετάζουν προβληματισμένοι κυβερνώντες και ειδικοί σε μια κρίσιμη καμπή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού, καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν και η παρατηρούμενη αύξηση των νέων μολύνσεων εντείνει την ανησυχία.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου προειδοποίησε χθες ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και κάλεσε τις κυβερνήσεις να παραμείνουν σε εγρήγορση, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Έλεγχου Ασθενειών (ECDC) σημείωσε ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος μολύνσεων Covid-19, που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown, παραμένει "μέτριος έως υψηλός".

Η περίπτωση της Ινδίας, όπου το προηγούμενο 24ωρο κατεγράφη ημερήσια αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων, με συνέπεια ήδη η πολυπληθής χώρα να είναι η τέταρτη χειρότερα πληγείσα παγκοσμίως -λίγες ημέρες μετά την άρση του lockdown-, δείχνει ακριβώς τους κινδύνους που συνεπάγεται ο πρόωρος τερματισμός των περιοριστικών μέτρων.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δεν έκρυβε τη σπουδή της να επανεκκινήσει την οικονομία έπειτα από 70 ημέρες lockdown και αυτή την εβδομάδα επέτρεψε την επαναλειτουργία των περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς, των γραφείων και των καταστημάτων, αν και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι στο Νέο Δελχί η επιπεδοποίηση της καμπύλης εμφάνισης νέων κρουσμάτων θα χρειαστεί εβδομάδες έως ότου επιτευχθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο έφτασε τα 10.956, εκ των οποίων τα περισσότερα ντοπίζονται στο Νέο Δελχί, τη Βομβάη και το Τσενάι. Ειδικά για το Νέο Δελχί τα κρούσματα προβλέπεται ότι θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο (!) έως το τέλος Ιουλίου, από 32.810 που είναι σήμερα.

Οι αρχές της πρωτεύουσας προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο καταγγέλλοντας “τη φρικτή κατάσταση” που επικρατεί στα γεμάτα νοσοκομεία. Η πόλη χρειάζεται επειγόντως 80.000 κλίνες ώς το τέλος Ιουνίου και διαθέτει μόλις 11.000...

Κρίσιμη καμπή

Στην Ευρώπη η κατάσταση, αν και δείχνει να εξομαλύνεται, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό. «Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε χαρακτηριστικά η επίτροπος Κυριακίδου σε τηλεδιάσκεψή της με τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. εν μέσω ανησυχιών για νέο επιδημικό κύμα Covid-19 καθώς επανεκκι

Το ECDC εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια μέτρια αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων και ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος Covid-19, που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown, παραμένει «μέτριος ως υψηλός». Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, για συχνό και προσεκτικό πλύσιμο χεριών και σαφώς από τη χρήση μάσκας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι «ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει απολύτως πραγματικός» και πως αυτή την περίοδο «χρειάζεται να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί». «Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, αν και η κατάσταση βελτιώνεται εδώ στην Ευρώπη, παγκοσμίως επιδεινώνεται. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε την παγκόσμια αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την πανδημία αυτή» πρόσθεσε.

Πάντως, ενώ η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί αναζωπύρωση των κρουσμάτων, η «θεραπεία» για την πρωτοφανή οικονομική κρίση που προκαλούν τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα με τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας παραμένει εν πολλοίς ένας γρίφος.

Οι ιθύνοντες υπόσχονται λήψη γενναίων μέτρων και διαβεβαιώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη «τήξη» των οικονομιών, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται είναι μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.

Ενδεικτικά η βρετανική οικονομία σημείωσε συρρίκνωση - ρεκόρ 20,4% τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα πάρει χρόνο.

Πρόκειται για πτώση άνευ προηγουμένου, που ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 5,8% η οποία είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, διευκρίνισε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS. Η Τράπεζα της Αγγλίας και η αρμόδια κρατική υπηρεσία για τον προϋπολογισμό έχουν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία οδεύει εφέτος προς τη χειρότερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL