Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Το Χονγκ Κονγκ δεν σας ανήκει, κ. Τζόνσον!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Χονγκ Κονγκ δεν σας ανήκει, κ. Τζόνσον!

Ανοιχτή κόντρα έχει ξεσπάσει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μεταξύ Κίνας και Βρετανίας, μετά την «προσφορά» του Μπόρις Τζόνσον να δώσει βρετανικά διαβατήρια στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ εφόσον το Πεκίνο συνεχίσει την πολιτική μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της αυτόνομης επαρχίας -και πρώην βρετανικής αποικίας- στο κινεζικό σύστημα εξουσίας ως απάντηση στο τοπικό φιλοδημοκρατικό κίνημα που ζητάει αυτοδιάθεση και πολιτικό πλουραλισμό.

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, περισσότερο για να ενισχύσει την εικόνα του ως ισχυρού ηγέτη παγκόσμιας κλάσης και της χώρας του ως διεθνούς παράγοντα, που ο λόγος της «μετράει» ακόμη στην παγκόσμια σκηνή, και πολύ λιγότερο για λόγους ουσίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός διεμήνυσε χθες, με άρθρο του στους «Τάιμς» του Λονδίνου και την κινεζική εφημερίδα “South China Morning Post”, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα «εγκαταλείψει» τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ αν η Κίνα θέσει σε ισχύ τον νόμο για την «εθνική ασφάλεια» που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η κινεζική Εθνοσυνέλευση. Βάσει της νέας νομοθεσίας, που ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, θα μπορούν να αναπτυχθούν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ πράκτορες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Το Πεκίνο επιμένει ότι στόχος του νέου νόμου είναι να αντιμετωπίσει τη βία, τις αποσχιστικές τάσεις και την ξένη ανάμειξη και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό στάτους της αυτοδιοικούμενης επαρχίας ούτε αμφισβητείται το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα». Ο Τζόνσον όμως ισχυρίζεται ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Πεκίνου βάσει της διμερούς συμφωνίας του 1984, η οποία ρύθμιζε το καθεστώς της περιοχής μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία.

Την Τρίτη, το Λονδίνο κάλεσε εκ νέου το Πεκίνο να υποχωρήσει και να μην θέσει σε ισχύ τον επίμαχο νόμο υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει ένα από τα «κοσμήματα της ασιατικής οικονομίας», ενώ παράλληλα θα βλάψει την καλή φήμη της Κίνας στο παγκόσμιο στερέωμα.

Λάφυρο πολέμου

Υπενθυμίζεται ότι το Χονγκ Κονγκ έγινε βρετανική αποικία μετά την «παραχώρησή» του στη βρετανική Αυτοκρατορία από τη Δυναστεία των Τσινγκ, την τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας. Ήταν, ουσιαστικά, ένα πολεμικό λάφυρο των Βρετανών μετά την εύκολη νίκη τους επί της στρατιωτικά υποδεέστερης Κίνας κατά τον πρώτο Πόλεμο του Οπίου, το 1842 (που ήταν, κατά βάση, ένας εμπορικός πόλεμος). Η αποικία επεκτάθηκε αργότερα στην χερσόνησο του Κοουλούν, το 1860, μετά τον δεύτερο Πόλεμο του Οπίου. Εδραιώνοντας την κυριαρχία της στη νοτιοανατολική Ασία, η Βρετανία απέκτησε, το 1898, την ευρύτερη περιοχή του Χονγκ Κονγκ με συμφωνία μίσθωσης για 99 χρόνια. Μετά τη λήξη του αποικιοκρατικού «μισθωτηρίου» το 1997, η περιοχή επέστρεψε οριστικά στην κινεζική κυριαρχία. Έκτοτε, ως ειδική διοικητική περιφέρεια, το Χονγκ Κονγκ διατηρεί χωριστά κυβερνητικά και οικονομικά συστήματα από αυτά της ηπειρωτικής Κίνας βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα».

"Η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ οφείλεται στο ότι οι πολίτες του είναι ελεύθεροι (...) Πολλοί άνθρωποι εκεί φοβούνται ότι ο τρόπος ζωής τους -τον οποίο δεσμεύτηκε να διατηρήσει η Κίνα- απειλείται. Αν η Κίνα προχωρήσει και επιβεβαιώσει τους φόβους τους, τότε η Βρετανία δεν θα μπορεί να αδιαφορήσει και να τους εγκαταλείψει. Αντιθέτως, θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας και θα παράσχουμε εναλλακτική λύση" έγραψε στο άρθρο του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να προσφέρει στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ το βρετανικό διαβατήριο υπερπόντιων περιοχών (BNO) επιτρέποντάς τους κατ’ αυτό τον τρόπο να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην επαρχία ζουν σήμερα περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίου ΒΝΟ, ενώ άλλοι 2,5 εκατομμύρια πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθεί. «Η Βρετανία θα αλλάξει τη μεταναστευτική νομοθεσία της και θα προσφέρει σε εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ Κονγκ μια διαδρομή για τη βρετανική ιθαγένεια» υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αντιδρώντας με αυστηρό ύφος αλλά προσεκτική γλώσσα στην «παρέμβαση» του Λονδίνου, η κινεζική ηγεσία κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να "σταματήσει αμέσως κάθε ανάμειξή” της στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και να συνειδητοποιήσει ότι η επαρχία δεν της ανήκει πλέον. «Συνιστούμε στη βρετανική πλευρά (...) να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική νοοτροπία της, το αποικιακό πνεύμα της και να αναγνωρίσει και να σεβαστεί το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ επεστράφη στην Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν. "Στην αντίθετη περίπτωση, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπονομεύει τον εαυτό της", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος γνωστοποιώντας ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε επισήμως στο Λονδίνο για το άρθρο Τζόνσον.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL