Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Με τη Βίβλο ανά χείρας και τις απειλές παρά πόδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη Βίβλο ανά χείρας και τις απειλές παρά πόδα

Με τη Βίβλο ανά χείρας και τις απειλές παρά πόδα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί ωρυόμενος να επιβάλει στην οργισμένη και αγανακτισμένη Αμερική των αλλεπάλληλων ρατσιστικών δολοφονιών και του ταξικού ρήγματος τον «νόμο και την τάξη» που, όπως λέει, αντιπροσωπεύει ο ίδιος. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο τi αντιπροσωπεύει αυτή η «τάξη» και αυτός ο «νόμος» σε μια χώρα με συνεχή κρούσματα συστημικής ρατσιστικής βίας και διαχρονικής ατιμωρησίας όσων την ασκούν.

Ο μαρτυρικός θάνατος του άτυχου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ χαρακτηρίστηκε και επίσημα χθες «ανθρωποκτονία» στην επίσημη ιατροδικαστική έκθεση των αρχών της Μινεάπολης. Ο 46χρονος άνδρας πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και τον λαιμό του από το γόνατο του λευκού αστυνομικού - δήμιου, του 44χρονου Ντέρεκ Τσόβιν. Τα συμπεράσματα της επίσημης έκθεσης ταυτίζονται με εκείνα που διενήργησαν δύο ανεξάρτητοι ιατροδικαστές κατ΄ εντολήν της οικογένειας του θύματος. Τα ευρήματα των δύο εκθέσεων έρχονται σε αντίθεση με την προκαταρκτική έρευνα που άφηνε υπόνοιες για χρήση ουσιών από τον Φλόιντ και υποκείμενης πάθησής του που συνέβαλαν στον θάνατό του, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος «ασφυξία».

Την ίδια ώρα, θέλοντας να αγγίξει το θρησκευτικό συναίσθημα ενός μέρους της αμερικανικής κοινής γνώμης και βεβαίως των οπαδών του, ο μεγιστάνας Πρόεδρος κραδαίνοντας τη Βίβλο έκανε χθες μια απρογραμμάτιστη συμβολική επίσκεψη στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία Λαφαγιέτ και τον Λευκό Οίκο, την αποκαλούμενη και «εκκλησία των Προέδρων» επειδή σε αυτήν συνηθίζουν να προσεύχονται οι Αμερικανοί Πρόεδροι. Από τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή ο ιστορικός ναός υπέστη ζημιές, με τις θύρες και τα παράθυρά του να είναι πλέον καλυμμένα με ξύλινα πάνελ. Ωστόσο, τα λόγια της αρχιεπισκόπου της Ουάσιγκτον Μάριαν Μπούντε, που δεν ήταν παρούσα στη σκηνή καθώς δεν είχε ενημερωθεί από το προεδρικό επιτελείο για την επίσκεψη, ήταν ένα γερό χαστούκι στο πρόσωπο του Τραμπ.

Ριάλιτι σόου

«Δεν πήγε για να προσευχηθεί, δεν ανέφερε καν τον Τζορτζ Φλόιντ, δεν έκανε καμία αναφορά στην αγωνία των ανθρώπων που έχουν υποστεί τέτοιου είδους φρικτή ρατσιστική μεταχείριση επί εκατοντάδες χρόνια» είπε χαρακτηριστικά η αρχιεπίσκοπος Μπούντε. «Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο που να μπορεί να ενώσει και να απαλύνει τον πόνο. Αυτός έχει κάνει τα αντίθετα και εμείς απομείναμε να μαζεύουμε τα κομμάτια». Η ίδια κατήγγειλε τον τρόπο που ο Πρόεδρος φωτογραφήθηκε έξω από τον ναό κραδαίνοντας τη Βίβλο, κάνοντας λόγο για μια πολιτική παράτα. «Η Βίβλος δεν είναι αμερικανικό έγγραφο. Αντιπροσωπεύει τον αγώνα του ανθρώπου να γνωρίσει, να αγαπήσει και να υπηρετήσει τον Θεό. Ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε τη Βίβλο, το πιο ιερό κείμενο της εβραιο-χριστιανικής παράδοσης, και μια από τις εκκλησίες της αρχιεπισκοπής μου, χωρίς την έγκρισή μου, σαν σκηνικό για να περάσει το μήνυμά του, που είναι αντίθετο στις διδαχές του Ιησού», τόνισε χαρακτηριστικά η αρχιεπίσκοπος της Ουάσιγκτον.

Αναλόγως επικριτικός και οξύς ήταν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο οποίος συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την επίσκεψή του στην εκκλησία. Χρησιμοποίησε «τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία. Όλα είναι ένα ριάλιτι σόου γι’ αυτόν τον Πρόεδρο. Ντροπή!» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε, με τη σειρά του, τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί τον στρατό «εναντίον του αμερικανικού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών» για να φωτογραφηθεί ο Πρόεδρος μπροστά από τον ναό ώστε να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Λίγο πριν από την επίσκεψή του στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ο Τραμπ είχε απειλήσει από το προαύλιο του Λευκού Οίκου ότι θα κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους για να αποκαταστήσει την τάξη καθώς οι αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από το μαχητικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας που πυροδότησε η βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Αν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν κατορθώσουν να ελέγξουν τις διαμαρτυρίες και να υπερασπιστούν κατοίκους και περιουσίες, «ο στρατός θα λύσει γρήγορα το πρόβλημα για λογαριασμό τους», προειδοποίησε ο Τραμπ.

«Αυτά δεν είναι λόγια Προέδρου, είναι λόγια δικτάτορα», σχολίασε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, ενώ ο βουλευτής του Όρεγκον Ρον Ουάιντεν έκανε λόγο για «φασιστική ομιλία, στα πρόθυρα της κήρυξης πολέμου εναντίον του αμερικανικού λαού».Πάντως, κι ενώ πάμπολλες φορές κατά το παρελθόν η αμερικανική εθνοφρουρά έχει χρησιμοποιηθεί για την καταστολή διαδηλώσεων (με πιο πρόσφατη το 1992, στο Λος Άντζελες, στις ταραχές που ξέσπασαν μετά την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών που ξυλοκόπησαν άγρια τον Αφροαμερικανό Ρόντνεϊ Κινγκ), οι απόψεις για το κατά πόσον ο Πρόεδρος μπορεί να καταφύγει στη χρήση στρατιωτική βίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ διίστανται. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο Τραμπ έχει το δικαίωμα βάσει του συντάγματος να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για την αποκατάσταση της τάξης, ωστόσο έγκριτοι Αμερικανοί συνταγματολόγοι και νομικοί επιμένουν ότι μόνον το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα αυτό.

Ο ομοσπονδιακός νόμος Posse Comitatus Act, που ανάγεται στην εποχή του αμερικανικού εμφυλίου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, απαγορεύει την εμπλοκή του στρατού σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατ’ οίκον έρευνες κ.λπ.. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ωστόσο, ο Πρόεδρος μπορεί να επικαλεσθεί τον νόμο Insurrection Act του 1807, που επιτρέπει τη χρήση δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Στίβεν Βλάντεκ, ο Insurrection Act αποτελεί έναν νόμο-ομπρέλα μέσω του οποίου μόνον το Κογκρέσο μπορεί να επιτρέψει την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για ανάληψη δράσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ και αυτό για τρεις μόνον συγκεκριμένους λόγους: Για την επιβολή των Νόμων της Ένωσης (της ομοσπονδιακής νομοθεσίας), την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή ξένης εισβολής.

«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους και έτσι όχι μόνον προσδιόρισαν τις τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά φρόντισαν επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κογκρέσο και όχι στον Πρόεδρο» υπογραμμίζει ο καθηγητής Βλάντεκ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL