Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Αύξηση ανισοτήτων σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύξηση ανισοτήτων σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

«Δεν πετάνε τίποτα πια στα σκουπίδια» παραπονιούνται οι άστεγοι στη Ρώμη, ενώ στην Place de la Rèpublique του Παρισιού η ουρά για τρόφιμα ξεπερνά μερικές φορές και τα εκατό μέτρα. Ανάλογη είναι η εικόνα στις δομές αλληλεγγύης και τις κοινωνικές υπηρεσίες στην Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορούμε να μιλάμε για τους νεόπτωχους της πανδημίας, για τη μεσαία και θεοποιημένη τάξη και βάση της κοινωνίας μας, που ανακαλύπτει ότι η επιβίωση από τον ιό θα συνοδευτεί με μια μάχη για τη διασφάλιση των στοιχειωδών; Μια εικόνα που δεν φάνηκε να προβληματίζει χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτήν που με μεγάλη ευκολία έκοβε μισθούς και συντάξεις και καταργούσε το κοινωνικό κράτος.

Οι λογιστές των Βρυξελλών δεν ενδιαφέρονται για τους φτωχούς και τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, ενώ κανείς από τους Eπιτρόπους δεν τόλμησε να ζητήσει τη φορολόγηση του πλούτου την εποχή της πανδημίας. Η αύξηση των ανισοτήτων φαίνεται ότι αποτελεί τη βάση του σημερινού οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος, που μεσούσης της πανδημίας αυξάνει την εκμετάλλευση, την ελαστικοποίηση της εργασίας και καταργεί στην πράξη τα δικαιώματα των ασθενέστερων στρωμάτων.

Τα τελευταία στοιχεία πριν από την έκρηξη της πανδημίας μας έδειξαν ότι στην Ε.Ε. είχαμε 109,2 εκατομμύρια φτωχούς, ή το 21,7% του πληθυσμού της, αλλά κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει πού θα φθάσει αυτό το ποσοστό τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια.

Ιταλία: Αύξηση της φτώχειας κατά 114%

Στην Ιταλία η φτώχεια από την έκρηξη της πανδημίας πριν από τέσσερις μήνες αυξήθηκε με ρυθμούς 114%, σύμφωνα με την ιταλική Κάριτας, που προειδοποίησε ότι έξω από τις δομές διανομής τροφίμων οι ουρές αυξάνονται διαρκώς, για να φτάσουν μερικές φορές και τα εκατοντάδες μέτρα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις δομές του Λευκού Σταυρού και των άλλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διανομής τροφίμων. Οι εθελοντές των ΜΚΟ περιγράφουν μάλιστα την απόγνωση των ατόμων που φτάνουν αργά στις ουρές για να φύγουν με άδεια χέρια, γιατί οι σακούλες με τα ήδη πρώτης ανάγκης δεν φτάνουν για όλους.

Ο ισχυρός σύλλογος των αγροτικών επιχειρήσεων Coldiretti προειδοποίησε ότι από την έναρξη του lockdown πάνω από 1 εκατομμύριο περισσότερα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης.

Η πανδημία δημιούργησε στην Ιταλία ένα νέο στρατό νεόπτωχων, στις τάξεις του οποίου βρίσκονται πλέον και οι εθελοντές που μοίραζαν τα τρόφιμα στην προηγούμενη κρίση.

Στην Ιταλία το 27% των πολιτών αναμένεται ότι θα βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας το επόμενο τρίμηνο, με μια άνοδο κατά 4,8 εκατομμύρια άτομα από την αρχή του έτους, όπως προειδοποίησε η Γενική Ένωση Εργασίας, γεγονός που ανάγκασε τον Κόντε να δώσει άλλα 55 δισ. για τη στήριξη των οικογενειών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ενώ περίπου 11,5 εκατ. πολίτες, περίπου το 50% του εργατικού δυναμικού, ζητάει πλέον κρατική βοήθεια για να επιβιώσει.

Οι άστεγοι της Ρώμης, του Μιλάνου, της Νάπολης και της Γένοβας δεν μπορούν πλέον να βρουν κάτι ούτε στα σκουπίδια, αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους «ο κόσμος δεν πετάει πια τίποτα».

Γαλλία: Ουρές για τρόφιμα στην Place de la Rèpublique

Στην κεντρική πλατεία του Παρισιού, την Place de la République, οι εθελοντές του «Εστιατορίου της καρδιάς”, «Resto du Coeur», βλέπουν την ουρά για τα τρόφιμα να ξεπερνά κάθε φορά τα εκατό μέτρα.

Η Greenpeace, η Attac, το συνδικάτο της CGT και πολλές άλλες οργανώσεις υπέγραψαν το κοινό κάλεσμα «Να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα» γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες 8,5 εκατ. φτωχών ατόμων, ενώ 3,6 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας και 200.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει δημόσια στήριξη.

Μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας και της φτωχοποίησης φοβούνται ότι θα βρεθούν πολλοί από τους 8,7 εκατομμύρια εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία.

Γερμανία: Αύξηση φτώχειας στη βιομηχανική Κοιλάδα του Ρήνου

«Η πανδημία έχει αυξήσει το δανεισμό των νοικοκυριών και δυστυχώς τα παιδιά θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος της νέας φτώχειας» προειδοποίησε ο Πέτερ Νέχερ, ο πρόεδρος της γερμανικής Κάριτας, που ενίσχυσε τις δραστηριότητές της για να καλύψει την αύξηση των αναγκών για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στη Γερμανία.

Η γερμανική Κάριτας προειδοποίησε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα καταφέρουν το επόμενο διάστημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ενώ στην πρώην Ανατολική Γερμανία το 67,1% των ανέργων βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην πρώην Δυτική Γερμανία το ποσοστό περιορίζεται στο 53,7%, γεγονός που δείχνει ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν αποτρέπουν την φτωχοποίηση, σύμφωνα με τη «FAZ». Ο αριθμός των ατόμων που βρισκόταν στο όριο της φτώχειας έφτανε στο 15,5% πριν από την πανδημία και αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τους επόμενους μήνες και κυρίως στη βιομηχανική Κοιλάδα του Ρήνου, όπου οι υψικάμινοι και τα εργοστάσια έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς εργασίας τους.

«Δεν θα αφήσουμε μόνους τους φτωχούς» τόνισε ο επικεφαλής της διανομής τροφίμων της Καθολικής Εκκλησίας του Βερολίνου υπογραμμίζοντας ότι οι ουρές στα περισσότερα κέντρα διανομής συνεχίζονται ασταμάτητα από το πρωί στις 8 έως τις 2.30.

Ισπανία: Σε φτώχεια και παιδική φτώχεια ξεπερνά και την Ελλάδα

Οι ουρές για τρόφιμα στις δομές της Κάριτας, των ΜΚΟ και όλων των δομών αλληλεγγύης εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, και κυρίως αυτών που διαθέτουν τράπεζες τροφίμων, έχουν πλημμυρίσει από τον στρατό των νεόπτωχων που αφήνουν πίσω τους η πανδημία και η οικονομική κρίση που τη συνοδεύει.

Στην Ισπανία η λιτότητα του Ραχόι και η έκρηξη της πανδημίας φαίνεται ότι εκτίναξαν την φτώχεια και την παιδική φτώχεια σε επίπεδα υψηλότερα και από αυτά της Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς προσπαθεί να εφαρμόσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι έτοιμο να ψηφίσει την Παρασκευή το κατώτατο κοινωνικό εισόδημα των 462 ευρώ προς όλους και ισοβίως, χωρίς να υπολογίζεται η πρώτη κατοικία για τον υπολογισμό του, και αυξάνεται αναλόγως των παιδιών και των άλλων οικογενειακών υποχρεώσεων.

Η φτώχεια στην Ισπανία έφθανε το 21,5% του πληθυσμού πριν από την κρίση, πλησιάζοντας τα 10 εκατομμύρια άτομα, ενώ η βαθιά ένδεια έφθανε το 9,2%. Σε ό,τι αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το ποσοστό πριν από την πανδημία έφθανε το 26,1%, σε ό,τι αφορά την παιδική φτώχεια έφθανε το 26,8%, στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μετά τη Ρουμανία, που έφθανε το 32%, ενώ σε ό,τι αφορά τους φτωχούς εργαζόμενους έφθανε το 13%.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL