Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ανάποδος Κόσμος / Οικόπεδα στη Σελήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Οικόπεδα στη Σελήνη

Ήταν βαρύ το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ εκείνη την ημέρα. Τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη πολλαπλασιάζονταν, ο αρχίατρος της Αμερικής προειδοποιούσε για ένα «νέο Περλ Χάρμπορ», ο φίλος του ο Μπόρις νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο Λονδίνο, στην Ιταλία πέθαιναν κατά χιλιάδες, ενώ ο ίδιος έπρεπε να μιλήσει με τα αφεντικά των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και να δώσει ακόμα μια συνέντευξη στον Λευκό Οίκο για τα επιτεύγματά του στην καταπολέμηση του ιού. Όμως δεν περιστρέφονταν όλα γύρω από τον κορωνοϊό στις 6 Απριλίου. Γιατί εκείνη την ημέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ακόμα μια σημαντική δουλειά, με ανοιχτούς ορίζοντες. Για την ακρίβεια, χωρίς γήινους ορίζοντες, στο ανοιχτό διάστημα, με ακόμα μια μονομερή κίνηση των ΗΠΑ.

Ο κτηματομεσίτης Πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο «επιτρέπει» την αξιοποίηση από ιδιώτες και την εμπορική χρήση της Σελήνης καθώς και άλλων «εξωγήινων πόρων» που πιθανώς υπάρχουν στον Άρη και σε μετεωρίτες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος ζήτησε να συντονιστούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες με επιχειρηματίες, ώστε να διερευνήσουν τις πιθανότητες διαστημικού τουρισμού και τη μετατροπή της Σελήνης σε «ένα μεγάλο βενζινάδικο, για πιο μακρινά ταξίδια στο διάστημα». Ο Αμερικανός υπουργός αναφερόταν στον πάγο που έχει ανακαλυφθεί στη σκοτεινή πλευρά των πόλων του φεγγαριού και στις δυνατότητες διαχωρισμού υδρογόνου και οξυγόνου ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα.

Είναι προφανές ότι κάποιοι στην Ουάσιγκτον (και αλλού) οραματίζονται την εξερεύνηση του διαστήματος στα πρότυπα της εξερεύνησης (και της κατάκτησης) της Άγριας Δύσης. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για καουμπόιδες και Ινδιάνους. Το 1967 περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, υπέγραψαν τη Συμφωνία του Διαστήματος, που προβλέπει ότι η εξερεύνηση θα είναι επωφελής για την ανθρωπότητα. Ακολούθησε, το 1979, το Σύμφωνο για τη Σελήνη, το οποίο δεν υπέγραψαν οι ΗΠΑ αλλά αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο προβλέπει ότι η επιφάνεια, το υπέδαφος και οι πόροι του φεγγαριού δεν θα πρέπει να θεωρούνται ατομική ιδιοκτησία. Όμως όταν στη Γη το νερό δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό αλλά χρηματιστηριακή αξία, τι να περιμένεις από την εμπλοκή ιδιωτών στην οικοπεδοποίηση του φεγγαριού;

Το διάταγμα Τραμπ με τίτλο «Ενθάρρυνση της Διεθνούς Υποστήριξης για την Ανάκτηση και Χρήση Διαστημικών Πόρων» βρισκόταν στα σκαριά εδώ και έναν χρόνο. Αμερικανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι στόχος του διατάγματος είναι να ξεκαθαρίσει τη θέση της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με «διεθνείς εταίρους» για το πρόγραμμα «Άρτεμις» (την εξέλιξη του «Απόλλων», που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη το 1969). Το πρόγραμμα «Άρτεμις» αφορά την εκμετάλλευση του φεγγαριού: πρώτα θα σταλούν εκεί δύο αστροναύτες το 2024 και θα ακολουθήσει, μέχρι το 2028, η δημιουργία μιας λειτουργικής εγκατάστασης για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία πάνω ή γύρω από τη σελήνη. Με άλλα λόγια, μια βάση στο φεγγάρι ή ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Το επόμενο βήμα θα είναι μια επανδρωμένη αποστολή, που θα φέρει την αμερικανική μπότα και στον Άρη, μέσα στη δεκαετία του 2030.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το φεγγάρι δείχνει και οι Κινέζοι, που μέσα στην τελευταία δεκαετία έκαναν άλματα στο διάστημα.

Στις αρχές του 2020, όταν η κρίση του κορωνοϊού φαινόταν κάτι πολύ μακρινό, κάπου στην αχανή Κίνα, το Πεκίνο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την εξερεύνηση του νότιου πόλου της Σελήνης από τα δυο οχήματα της μη επανδρωμένης αποστολής Chang’e-4, ένα χρόνο μετά την προσελήνωσή της. Η επόμενη αποστολή των Κινέζων στο φεγγάρι προγραμματίζεται εντός του έτους, με στόχο τη συγκέντρωση δειγμάτων και τη μεταφορά τους στη Γη.

Ένα μήνα μετά το διάταγμα του Τραμπ, όσοι και όσες στρέψαμε το βλέμμα στην υπερπανσέληνο της 7ης Μαΐου αναπολώντας την προ κορωνοϊού εποχή, στην πραγματικότητα αντικρίζαμε ένα ολόγιομο φεγγάρι, γεμάτο νέες ευκαιρίες και... οικόπεδα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL