Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΗΠΑ: Ανεργία-ρεκόρ και κοινωνική αναλγησία Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Ανεργία-ρεκόρ και κοινωνική αναλγησία Τραμπ

Ολοένα και πιο αισθητά γίνονται τα ρήγματα που έχει ανοίξει στα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας η πανδημία της Covid-19. Με βάση πληροφορίες του Τύπου, το ποσοστό ανεργίας που θα ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή, θα αγγίζει το 20%, καθώς 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη εγγραφεί στους καταλόγους για τη χορήγηση σχετικών επιδομάτων.

Ένα τέτοιο ποσοστό θα σημαίνει ότι η ανεργία είναι σήμερα διπλάσια από εκείνη που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και προσεγγίζει περισσότερο τα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930.

Οι νέες εγγραφές στους καταλόγους των ανέργων αυξήθηκαν αστραπιαία τον Μάρτιο, και τις τέσσερις εβδομάδες του Απριλίου υποβλήθηκαν 20 εκατομμύρια νέες αιτήσεις. Ακόμη όμως και αυτά τα στοιχεία δείχνουν να υποτιμούν την έκταση του προβλήματος, καθώς πολλοί Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αιτήσεις, ενώ άλλοι άνεργοι δεν δικαιούνται τα ειδικά επιδόματα.

Πολλοί οικονομολόγοι συγκρίνουν ήδη το αποτέλεσμα της κρίσης με εκείνο φυσικών καταστροφών όπως οι τυφώνες. Είναι ισχυροί και “πλήττουν για μεγάλες περιόδους μεγάλες εκτάσεις”, όπως εξηγεί η Τζούλι Χατς Μάξφιλντ, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, που περιλαμβάνει μόνο τις πρώτες εβδομάδες των μέτρων περιορισμού. Η πτώση θα είναι πολύ πιο μεγάλη το δεύτερο τρίμηνο. “Είναι πλέον σαφές ότι η οικονομία κατέγραψε πτώση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν” τονίζει η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος του κέντρου Grant Thornton.

Το ειδικό συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση της πανδημίας συγκροτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει περισσότερους από 20 επιστήμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αποστολή του οργάνου είναι “να συντονίζει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση, πρόληψη και εξάλειψη της διάδοσης του ιού” καθώς και να ενημερώνει την κοινή γνώμη για την κρίση.

Πάνω από 71.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από την Covid-19 στις ΗΠΑ επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Παρά τις ενδείξεις ότι η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένη να αποσύρει το έκτακτο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της κρίσης υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα έχουν πια περάσει. Βασικό μέλημά της, ενόψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, είναι η επανεκκίνηση, με κάθε κόστος, της οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, επικεφαλής του συντονιστικού εδώ και δύο μήνες, δήλωσε την Τρίτη ότι η ομάδα θα “ολοκληρώσει μάλλον το έργο της” στα τέλη Μαΐου και θα παραδώσει τη διαχείριση της πανδημίας στις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, μια κίνηση που, όπως υποστήριξε, "αντανακλά την τρομερή πρόοδο που έχει σημειωθεί σ’ αυτή τη χώρα”.

Όλα αυτά τη στιγμή που επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιαστεί στις αρχές Αυγούστου αν η οικονομία επανέλθει πρόωρα σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC, o Τραμπ παραδέχτηκε άλλωστε ότι η επιστροφή στους χώρους εργασίας θα αυξήσει τον ρυθμό της διάδοσης του ιού. “Δεν ήταν ποτέ στόχος μας να μηδενίσουμε τη μετάδοση” είπε. Πιο αποκαλυπτικός και ωμός ήταν ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου και κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίσι. Ο αμερικανικός λαός, όπως είπε, έχει υποστεί και στο παρελθόν θυσίες για την “προστασία του αμερικανικού τρόπου ζωής”. Όταν ρωτήθηκε αν οι Αμερικανοί θα έφταναν στο σημείο να δεχτούν 3.000 θανάτους την ημέρα, όπως προβλέπουν επίσημες εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την περίπτωση πρόωρης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ο Κρίσι απάντησε: “Θα πρέπει να το κάνουν”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL