Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Ένα εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 58.000 θάνατοι μέχρι τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Ένα εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 58.000 θάνατοι μέχρι τώρα

Η πανδημία της Covid-19, αυτό που ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήριζε μέχρι πολύ πρόσφατα “υπερτιμημένο κρυολόγημα”, έχει ήδη προκαλέσει στις ΗΠΑ περισσότερους θανάτους από τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 58.000 νεκρούς εμφανίζουν οι τελευταίοι απολογισμοί.

Ερμηνεύοντας, όπως συνήθως, τα στοιχεία με τον τρόπο που τον βολεύει, ο Τραμπ έσπευσε να αποδώσει την εκρηκτική διασπορά του ιού στις ΗΠΑ στα πολλά διαγνωστικά τεστ. “Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει ένα εκατομμύριο κρούσματα του κορωνοϊού είναι ότι διεξάγουμε τεστ τόσο πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο” έγραψε στο αγαπημένο του Twitter.

Πρώτα η Αμερική, επομένως, και μετά όλοι οι άλλοι, που, σύμφωνα με τον Τραμπ, “είναι πολύ πίσω στο θέμα των τεστ και γι’ αυτό εμφανίζουν λιγότερα κρούσματα”. Τους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου διέψευδαν πάντως, την ίδια ώρα, οι ογκούμενες διαμαρτυρίες από πολλούς κυβερνήτες πολιτειών ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ διαθέσιμα.

Το γεγονός επιβεβαίωσε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι. “Ένα από τα προβλήματα είναι να βρίσκουμε διαγνωστικά τεστ για τους ανθρώπους που τα χρειάζονται” δήλωσε στο CNN. Ο Φάουτσι επεσήμανε ότι όλοι οι Αμερικάνοι που χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό θα μπορέσουν να το κάνουν ώς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Γκρεμίζεται η... αξιοπιστία Τραμπ

Οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμού του Τραμπ -από την αρχική υποτίμηση της κρίσης μέχρι τις συστάσεις του για “ενέσεις απολυμαντικών” ως μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό- δείχνουν πάντως να έχουν κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη της αμερικανικής κοινής γνώμης, κάτι που αποτυπώνεται για πρώτη φορά και στις σφυγμομετρήσεις.

Έρευνα του Reuters / Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη δείχνει πως λιγότεροι από τους μισούς ενήλικους στις ΗΠΑ (47%) δηλώνουν ότι είναι «πολύ πιθανό» ή «μάλλον πιθανό» να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Προέδρου Τραμπ για τον κορωνοϊό.

Την κοινωνική δυσαρέσκεια τροφοδοτεί φυσικά και η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Με βάση τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, τα επίσημα στοιχεία που επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα στις ΗΠΑ θα έδειχναν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Ύφεση 4% το πρώτο τρίμηνο του 2020

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2020, μια περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις της κρίσης της Covid-19 δεν έχουν ακόμη φανεί στην πλήρη έκτασή τους. Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που η αμερικανική οικονομία μπαίνει σε ύφεση και το χειρότερο οικονομικό τρίμηνο από το 2009, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η διαχείριση της τότε κρίσης -η γενναιόδωρη χρηματοδότηση των τραπεζών και της Γουόλ Στριτ από το αμερικανικό Δημόσιο- παρουσιάζει όμως όλο και περισσότερα κοινά σημεία με τη σημερινή. Έτσι, τη στιγμή που το πρόγραμμα-μαμούθ για την επανεκκίνηση της οικονομίας σκορπά χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, εκατομμύρια εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι.

Πολύ μεγαλύτερη ανεργία απ’ όση δείχνουν τα στοιχεία

Έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (ΕΡΙ) που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα δείχνει ότι ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας (26,5 εκατομμύρια).

Η έρευνα του ΕΡΙ αποκαλύπτει πως για κάθε δέκα άτομα που υπέβαλαν τις τελευταίες εβδομάδες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υπήρχαν άλλοι τέσσερις που δεν κατόρθωσαν να το κάνουν.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η επίσημη καταμέτρηση υποτιμά δραματικά το εύρος της μείωσης στην απασχόληση και την ανάγκη οικονομικής βοήθειας” αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ προστίθεται ότι 9 με 14 εκατομμύρια Αμερικανοί θα ζητούσαν επίσης επιδόματα εάν η διαδικασία ήταν πιο απλή. Απλή όσο και η πρόσθεση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια...

Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας: Η μισή εργατική δύναμη του πλανήτη υπό το φάσμα της ανεργίας

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι του πλανήτη κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας εκτιμώντας ότι οι άνεργοι σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, εκείνα που απειλούνται περισσότερο από τη σημερινή κρίση είναι τα μέλη του λεγόμενου πρεκαριάτου, οι επισφαλείς -και αναλώσιμοι- εργαζόμενοι στον χώρο του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών και της βιομηχανίας τροφίμων.

Ήδη περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια από αυτούς τους εργαζόμενους στην Ασία είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 60% τους πρώτους μήνες της πανδημίας. “Για εκατομμύρια εργαζόμενους, το να μην έχεις εισόδημα σημαίνει να μην έχεις να φας, σημαίνει ανασφάλεια και ένα σκοτεινό μέλλον” σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ILO Γκάι Ράιντερ.

“Δεν έχουν αποταμιεύσεις ούτε πρόσβαση σε πίστωση. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της εργασίας στον κόσμο. Αν δεν τους βοηθήσουμε τώρα, πολύ απλά θα χαθούν” καταλήγει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL