Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Της εβδομάδας / Γαλλία: Ο ιός ανέδειξε τις θανατηφόρες ανισότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Γαλλία: Ο ιός ανέδειξε τις θανατηφόρες ανισότητες

Τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση προγραμματίζει την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου κι ενώ οι επιστήμονες προϊδεάζουν ότι τα μέτρα “κοινωνικής αποστασιοποίησης” ήρθαν για να μείνουν, ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που στηλιτεύουν τις πολιτικές αιτίες για τον υψηλό αριθμό θυμάτων στη χώρα. Αιτίες που, στη συντριπτική τους πλειονότητα, προϋπήρχαν της κυβέρνησης Μακρόν, ωστόσο αυτή τις επέτεινε, διευρύνοντάς τες, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης βασικών αγαθών, όπως είναι η υγεία και ευρύτερα η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, στο όνομα πάντα ενός “εκσυγχρονισμού”, μέσα από την αναζήτηση πάση θυσία όλο και μεγαλύτερης αποδοτικότητας.

Οι διεργασίες αυτές, που συνεχίστηκαν και βάθυναν επί προεδρίας Μακρόν, άφησαν τη Γαλλία απροστάτευτη απέναντι στην πρόκληση της πανδημίας, επιδεινώνοντας τις συνέπειές της. Με λίγα λόγια, η κρίση αυτή μπορούσε να είχε πιο περιορισμένες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα αν ο νεοφιλελευθερισμός δεν είχε υπονομεύσει εδώ και χρόνια τη δημόσια Υγεία και τους δημόσιους, υποστηρικτικούς μηχανισμούς.

Υπάρχουν κατ' αρχάς τα πλήγματα που δέχθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία και η δημόσια έρευνα, που ο ιός τα βρήκε σε κατάσταση κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή, εδώ και καιρό, ήταν γνωστή η προβληματική κατάσταση στα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων εξαρτημένων ατόμων - ιδρύματα με εκατόμβες θυμάτων... Η εξουσία απαξίωσε τα αιτήματα βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας τους.

Κι αυτό γιατί ο στόχος ήταν πάντα η αναζήτηση της "αποδοτικότητας" με αποστειρωμένους, λογιστικούς όρους, που αγγίζουν τα όρια της απανθρωπιάς... Σ’ αυτή την κατάσταση προστίθεται και η σοβαρή υποχώρηση της βιομηχανικής δύναμης πυρός της πάλαι ποτέ ισχυρής Γαλλίας. Έμπρακτη απόδειξη αυτής της οπισθοδρόμησης είναι και η χαοτική διαχείριση των αποθεμάτων των μασκών - το σύστημα Υγείας και οι πολίτες βρέθηκαν χωρίς τα απαραίτητα μέσα μπροστά στον ιό. Ενώ το 2009 η τότε υπουργός Υγείας είχε παραγγείλει 1 δισ. χειρουργικές μάσκες και 700 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP2, τον Δεκέμβριο του 2019 η χώρα βρέθηκε να διαθέτει μόλις 140 εκατομμύρια, καθώς στην πορεία θεωρήθηκε ότι για οικονομικούς λόγους δεν χρειαζόταν τέτοιο απόθεμα καθώς τις ανάγκες μπορούσε να καλύψει η... κινεζική παραγωγή.

Την ήδη δύσκολη για τη δημόσια υγεία κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει και η δημοσιονομική λιτότητα που επιβλήθηκε στη βάση των κανόνων του διεθνούς ανταγωνισμού. Ένα γεγονός που ενέτεινε την τάση η χώρα να μην παράγει εντός αλλά εκτός των συνόρων της, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαρτήσεών της από εξωγενείς παράγοντες και, κατά συνέπεια, την αποδυνάμωσή της σε περίπτωση κρίσης. Ακριβώς όπως συνέβη με την πανδημία του κορωνοϊού, που απέδειξε πόσο σαθρό είναι όλο αυτό το οικοδόμημα λιτότητας - διεθνούς ανταγωνισμού - αποδυνάμωσης της εθνικής βιομηχανίας.

Τέλος, πίσω από τις πολιτικές (και) του Μακρόν βρίσκεται ο πάγιος στόχος της όλο και μεγαλύτερης υπονόμευσης του κράτους πρόνοιας και των μηχανισμών αλληλεγγύης μέσα από τη συστηματική αποδόμηση των κοινωνικών ενισχύσεων αλλά και τη μείωση της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου.

Όλες αυτές οι πολιτικές επιλογές επιδείνωσαν σε μεγάλο βαθμό μια, ούτως ή άλλως, επικίνδυνη υγειονομική κρίση, η οποία όμως ανέδειξε τις βαθιές και πλέον άκρως θανατηφόρες ανισότητες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL