Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

"Το ‘μαξιλάρι’ είναι οι κόποι του ελληνικού λαού"

"Να σταματήσει τις διαρροές και να βγει να μιλήσει για το πού πάνε τα χρήματα από το ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ" κάλεσε την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. "Το ‘μαξιλάρι’ είναι οι κόποι του ελληνικού λαού και πρέπει να ξέρουμε πού πάνε τα χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι το 'μαξιλάρι' είναι για τις δανειακές μας υποχρεώσεις και για να χρησιμοποιηθεί εμπροσθοβαρώς για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας σε περίπτωση κρίσης" διεμήνυσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

"Η κυβέρνηση οφείλει να μας πει πού ακριβώς και για ποιες ανάγκες πάνε τα χρήματα. Να δούμε αν πήγαν στους κλινικάρχες, στους καναλάρχες, στους κολλητούς, στα ΚΕΚ, γιατί έχουμε δει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ άνετος να δίνει σε τέτοιες δομές, αλλά πολύ 'σπάγκος' στους εργαζόμενους. Γιατί δεν προσλαμβάνει γιατρούς; Μας λένε ότι παρέλαβαν 560 κλίνες και τις αύξησαν, αλλά γιατί δεν θυμίζουν στον κόσμο τι παρέδωσαν το 2015; 7.000 απολύσεις με υπογραφή Μητσοτάκη. Και η σύζυγος του πρωθυπουργού βγαίνει στα μπαλκόνια και χειροκροτεί το ΕΣΥ. Ντροπή και προσβολή" υπογράμμισε.

Αλέξης Γεωργούλης: "Όχι στον πολιτισμό σε τιμή ευκαιρίας"

"Αν δεν μεριμνήσετε σήμερα, η χώρα που κάποτε γέννησε τον δυτικό πολιτισμό θα οδηγηθεί αύριο να εισάγει και πάλι πολιτισμό σε τιμή ευκαιρίας" διαμηνύει προς την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης. Με επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τα μέτρα στήριξης του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα που ανακοίνωσε το υπουργείο, ο Αλ. Γεωργούλης επισημαίνει την ανάγκη "να στηρίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού ανεξαιρέτως και κυρίως οι πιο ευάλωτοι εργασιακά και μισθολογικά, δηλαδή όχι μόνο μειοψηφίες που διακρίνονται σε διαγωνισμούς, κρατικά βραβεία, ειδικές προσκλήσεις ή άλλες διαδικασίες με ανταγωνιστικό χαρακτήρα".

"Χρειάζεται να αποφευχθεί η δημιουργία διαγωνισμών με έπαθλο την επιβίωση. Η Υγεία είναι ένα ανθρώπινο αγαθό και δεν αφορά μόνο τους διακριθέντες και τους άριστους, αφορά όλους τους ανθρώπους και χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι να νιώθουν την κάλυψη της Πολιτείας εν μέσω αυτής της πανδημίας" σημειώνει, καλώντας την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντέδρασαν άμεσα με στοχευμένα μέτρα για ειδική στήριξη του πολιτισμού, μεριμνώντας με κατάλληλα περιεκτικά προγράμματα για την ίση πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων".

Στέλιος Κούλογλου: "Τρίτη και φαρμακερή"

"Η Ε.Ε. απέτυχε στην διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων: την οικονομική το 2009 και την προσφυγική το 2015. Τώρα έχουμε μια τρίτη κρίση. Εάν και αυτή την φορά αποτύχει, θα είναι η τρίτη και φαρμακερή" διεμήνυσε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου εκφράζοντας την ελπίδα "να επικρατήσει η λογική και θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός για υποστήριξη των χωρών του Νότου που έχουν πληγεί". "Γιατί τα μέτρα που έχει λάβει η δική μας κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο είναι κατώτερα των περιστάσεων. Από τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους μιας ταβέρνας ή ενός μικρού καφέ που έχει κλείσει μέχρι νέους οδοντίατρους και δικηγόρους, όλοι βρίσκονται σε δραματική κατάσταση λόγω της κρίσης της πανδημίας" σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Κούλογλου έχει προτείνει "τη θέσπιση ενός κατώτατου εισοδήματος, ενός κοινωνικού επιδόματος προς τους έχοντες ανάγκη, όπως στην Ισπανία".

Έλενα Κουντουρά: Google και Apple vs προσωπικά δεδομένα

Τα θέματα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και του κινδύνου παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη σχεδιαζόμενη νέα ειδική τεχνολογία παρακολούθησης και εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσαν οι Google και Apple επισημαίνει στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά.

Ειδικότερα, ζητάει να μάθει από την Κομισιόν "σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αξιολογηθεί εάν η νέα τεχνολογία ψηφιακής επιτήρησης, ως μέτρο περιορισμού δικαιωμάτων, πληροί τα κριτήρια της καταλληλότητας και αναγκαιότητας, όπως επιτάσσει η αρχή της αναλογικότητας". "Ποια εχέγγυα προτίθεται να λάβει για να εξασφαλιστεί ο προσωρινός χαρακτήρας αυτής της ειδικής τεχνολογίας;" ρωτά επιπλέον την Επιτροπή.

Πέτρος Κόκκαλης: Βιώσιμη γαλάζια οικονομία

Τον κώδωνα για τις συνέπειες της κρίσης στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, της αλιείας, των κρίσιμων υποδομών, όπως τα λιμάνια, αλλά και των αλυσίδων εφοδιασμού, όπου εντοπίζεται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, κρούει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, συνυπογράφοντας σχετική δήλωση της διακομματικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου 23.4.2020 SEArica.

Ο Π. Κόκκαλης, ως αντιπρόεδρος της επιτροπής, ζητάει μεταξύ άλλων να τεθεί η βιώσιμη γαλάζια οικονομία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για οικονομική ανάκαμψη αλλά και στις μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, καθώς και την ανάληψη επείγουσας δράσης για τη στήριξη στρατηγικών τομέων που λειτουργούν ως ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής μας οικονομίας, αλλά και την έγκριση κατάλληλων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σχεδίων δράσης για την ανάκαμψη της οικονομίας και μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για τη στήριξη των θαλάσσιων τομέων.

Δημήτρης Παπαδημούλης: "Περισσότερα χρήματα και ομόλογα εγγυημένα, όχι δάνεια"

"Χρειαζόμαστε έναν πολύ πιο ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό και ομόλογα εγγυημένα από την Κομισιόν, όχι δάνεια" επανέλαβε, και ενόψει της συνόδου κορυφής ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

"Εσείς στο Εurogroup αποφασίσατε να διατεθεί μόλις το 1/3 περίπου από αυτό το ποσό. Μας υπολείπεται, λοιπόν, 1 τρισεκατομμύριο ευρώ" τόνισε. Μάλιστα, ρώτησε τον Μ. Σεντένο "ποιες είναι οι προτάσεις ως επικεφαλής του Eurogroup, ενόψει και της συνόδου κορυφής, αναφορικά με το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την έκδοση ομολόγων που θα εμπεριέχονται σ’ αυτό".

"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να προβάλουμε την Ευρώπη στο μέλλον και να γεφυρώσουμε αυτήν την πολύ καταστροφική περίοδο για την οικονομία μας - αυτή είναι η περίοδος της ανάκαμψης. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις. Πρέπει, για παράδειγμα, να επιστρέψουμε στην ψηφιακή και πράσινη ατζέντα και πρέπει να χτίσουμε πάνω σ’ αυτά" απάντησε ο Μ. Σεντένο μεταξύ άλλων.

Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το σκάνδαλο τηλεκατάρτισης

Στην Κομισιόν φέρνουν, με ερώτησή τους, το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων με τη χρήση vouchers, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά. Μάλιστα, ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έντονη κατακραυγή του σκανδάλου στη χώρα μας και την κατάργησή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν από την Κομισιόν "αν έχει εγκρίνει ή έστω ενημερωθεί γι’ αυτό το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης", καθώς κι αν "είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ή από άλλο ταμείο- η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλεκατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ".

Δώδεκα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Κορωνομόλογο - λεφτά για την Υγεία

Στη δημόσια κατάθεση ενός «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Έκτακτης ανάγκης και κοινωνικής ανακούφισης με 12 οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19» προχώρησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά. Προτείνουν συγκεκριμένα δώδεκα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού επιμένοντας στη δημιουργία κορωνομόλογου, στην άμεση και δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και στη θέσπιση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Υγείας.

Το πλήρες σχετικό κείμενο προτάσεων βρίσκεται αναρτημένο στο Διαδίκτυο. Τα 12 οικονομικά μέτρα που καταθέτει η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

* Άμεση έκδοση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενός κορωνομολόγου.

* Αύξηση προϋπολογισμού του σχεδίου δημόσιων επενδύσεων σε 2 τρισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας ευρωπαϊκής κοινωνικής και πράσινης συμφωνίας.

* Αντικατάσταση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας με ένα σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.

* Ενίσχυση του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, όπως ανακοινώθηκε στις 18 Μαρτίου από την ΕΚΤ.

* Δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα ενεργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης για τα κράτη - μέλη.

* Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο του ΕΜΣ άνω των 400 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας με μηδενικό επιτόκιο.

* Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επαναπροσδιορισμό από την ΕΚΤ των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.

* Αυστηρότερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών ώστε να αποφεύγεται η αισχροκέρδεια.

* Αναστολή των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

* Παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

* Εκπόνηση ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης του τουρισμού ώστε οι συνολικές ζημιές του κλάδου να μην καταστούν μη αναστρέψιμες.

* Η Ε.Ε. να άρει τις κυρώσεις στις τρίτες χώρες που πλήττονται από την κρίση του SARS-CoV-2.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία

Προοδευτική Συμμαχία υπέρ ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ»

Νέο "σχέδιο Μάρσαλ" για την Ευρώπη ζητούν οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο, απαιτώντας από τους ηγέτες και τα κράτη - μέλη να προβούν επιτέλους στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι 16 ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, καλούν την Ε.Ε. να δείξει έμπρακτη και περισσότερη αλληλεγγύη, υψηλότερες φιλοδοξίες και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και την υλοποίηση μιας σειράς από συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων για την καταπολέμηση της πολυεπίπεδης κρίσης.

"Η κρίση αυτή αμφισβητεί την ίδια την ουσία των δομών μας, απειλώντας τη δημόσια υγεία, την πολιτική προστασία, την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, την απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον" υπογραμμίζουν. Και ζητούν συγκεκριμένα:

- Να επέλθει συμφωνία για έναν ενισχυμένο πολυετή δημοσιονομικό προϋπολογισμό (2021-2027) με αυξημένη χρηματοδότηση για τις πολιτικές της συνοχής, του κλίματος και της Υγείας καθώς και η αύξηση τουλάχιστον 2% του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων.

- Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανασυγκρότησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα να γίνει με την έκδοση ευρωομολόγων μακράς διάρκειας. Θα πρέπει, επίσης, να καταστεί σαφές ότι το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα παρέχει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, τα οποία θα αυξήσουν περαιτέρω το χρέος των κρατών - μελών.

- Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να μπορούν να κάνουν χρήση της εναπομείνουσας επάρκειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ύψους άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ με πιστωτικά όρια μηδενικού επιτοκίου για τη στήριξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με όρους λιτότητας.

- Η ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να εφαρμοστεί για περισσότερο από ένα έτος και έως ότου τελειώσουν οι συνέπειες του δευτέρου κύματος της κρίσης.

- Η λειτουργία της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ να γίνει με όρους δεσμευτικούς για την πλήρη προστασία της απασχόλησης, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του εισοδήματός τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να επαναχρησιμοποιήσει τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και η ΕΤΕπ να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό την κεφαλαιακή της επάρκεια για τη χρηματοδότηση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL