Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ξανά στην Κομισιόν το μπαλάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά στην Κομισιόν το μπαλάκι

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπρωξαν και πάλι το (δύσκολο) έργο της στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού στην τηλεσύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Το εργαλείο θα είναι ο πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, λύση που, όπως ελέχθη, είναι "δοκιμασμένη" και απολαύει της "εμπιστοσύνης" όλων και θα περιλαμβάνει ένα γενναίο, όπως όλα δείχνουν, Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο στην Επιτροπή δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη οδηγία ως προς το μέγεθός του, την πηγή χρηματοδότησης ή τη μέθοδο με την οποία θα διανεμηθούν τα κεφάλαια.

Η διάσταση απόψεων παραμένει καθώς τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιχορηγήσεων. Από την άλλη πλευρά Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία αντιδρούν στη λογική των δανείων υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος τους και θα αποδειχθεί "δώρον άδωρο".

Η Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. "Το επόμενο ΠΔΠ, ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της εποχής μετά την κρίση του κορωνοϊού. Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του ώστε να μπορέσει να παραγάγει τις αναγκαίες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου η Φον Ντερ Λάιεν προαναγγέλλοντας πρόταση για "αύξηση του λεγόμενου ‘ελεύθερου ύψους’, δηλαδή του περιθωρίου μεταξύ του υφιστάμενου ανώτατου ορίου στο ΠΔΠ και του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων". Σύμφωνα με τη Φον Ντερ Λάιεν το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές κατά τα πρώτα έτη.

Η GUE/NGL έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην επιμονή της Ε.Ε. στην "ορθοδοξία". Η Ε.Ε. πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της και να αναγνωρίσει τον πρωτοφανή κίνδυνο που αντιμετωπίζει" είχε δηλώσει μετά το Εurogroup η συμπρόεδρος της Ομάδας Manon Aubry. "Ο μόνος τρόπος για την εξουδετέρωση των αποτελεσμάτων της κρίσης είναι να επωμιστεί το κοινό βάρος, αρχής γενομένης από τα ευρωομόλογα, για να αποφευχθεί άλλη μια κρίση δημοσίου χρέους".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL