Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στη Χιλή σχεδιάζουν αποφυλακίσεις βασανιστών, στη Βολιβία λογοκρισία κομμάτων και ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Χιλή σχεδιάζουν αποφυλακίσεις βασανιστών, στη Βολιβία λογοκρισία κομμάτων και ΜΜΕ

Στη Χιλή και τη Βολιβία ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την αποφυλάκιση 115 χουντικών βασανιστών του Πινοσέτ και το κυνήγι εναντίον του κόμματος του Έβο Μαράλες, ενώ ο πάντα ευρηματικός Μπολσονάρου μεταμφιέστηκε αυτή τη φορά σε... εργατολόγο για να δηλώσει ότι «η ανεργία μπορεί να σκοτώσει» και να καλέσει τους πολίτες «να πάνε να δουλέψουν για να μην πεινάσουν».

Η Δεξιά της Χιλής, με τη βοήθεια του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, θέλει να ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε 115 βασανιστές στρατιωτικούς που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μέσα στο πλαίσιο του «Ανθρωπιστικού Νόμου» που θα επιτρέψει τον κατ’ οίκον περιορισμό σε 1.300 κοινούς ποινικούς φυλακισμένους ως προληπτικό μέτρο κατά της διασποράς του ιού.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Χιλής για να μπλοκάρουν το σχέδιο νόμου και υποστηρίζουν ότι παραβιάζει το Διεθνές δΔίκαιο. Για τον Πινιέρα, είναι σημαντικό «όλοι οι κρατούμενοι να μπορούν να πεθάνουν με αξιοπρέπεια». Οι 115 βασανιστές φιλοξενούνται σε πολυτελή κελιά και έχουν χώρους και διευκολύνσεις που οι κοινοί κρατούμενοι δεν μπορούν καν να φανταστούν, ενώ μέχρι σήμερα δεν συνεργάστηκαν ποτέ με τη Δικαιοσύνη, παραμένουν αμετανόητοι ή έχουν φτάσει στο σημείο να υπερηφανεύονται στα μέσα ενημέρωσης για τα εγκλήματά τους.

Στη Βολιβία η «προσωρινή» Πρόεδρός της Ζανίνε Ανιές εκμεταλλεύεται την πανδημία για να φιμώσει και να τρομοκρατήσει την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης που δεν ελέγχει, ενώ απέλυσε τον υπουργό Υγείας.

Με διάταγμα της Ανιές τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που σχολιάζουν αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την κατάσταση που υπάρχει από την πανδημία στη χώρα θα μπορούν να διωχθούν ποινικά και να κληθούν να καταβάλουν υψηλά πρόστιμα και να εκτίσουν πονή πολυετούς φυλάκισης, κατήγγειλε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

«Δημοσιογράφοι, επαγγελματίες της Υγείας, άτομα που καταγγέλλουν παρατυπίες και οι χρήστες του Διαδικτύου γενικά μπορεί να φοβούνται ότι θα δικαστούν για ποινικά αδικήματα εάν ασκήσουν κριτική ή γνωστοποιήσουν αποτυχίες της κυβέρνησης της Βολιβίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού» προειδοποίησε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, ο διευθυντής της HRW για την Αμερική.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο διέταξε την αστυνομία να οργανώσει «περιπολίες στον κυβερνοχώρο» για τη δίωξη της «παραπληροφόρησης» για τον κορωνοϊό, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα «παραπληροφόρησης» τον υποψήφιο Πρόεδρο του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό Άρθε.

Στη Βραζιλία ο ακροδεξιός Μπολσονάρου θα είναι ο τελευταίος που θα παραδεχτεί ότι ο κορωνοϊός άρχισε να θερίζει τη χώρα, που θρηνεί ήδη σχεδόν 1.000 νεκρούς και έχει περίπου 20.000 κρούσματα. Ο Μπολσονάρου, αντίθετα, ως μαθητευόμενος εργατολόγος υποστηρίζει υποκριτικά ότι «η ανεργία μπορεί επίσης να σκοτώνει», προτρέποντας τους πολίτες να πάνε στις δουλειές τους «για να μην μείνουν άνεργοι και πεθάνουν από την πείνα».

Ο Μπολσονάρου μάλιστα έκανε τις δηλώσεις αυτές στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Γκουέδες και τον υπουργό Υγείας Μαντέτα, που έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα από τις... εργατολογίες του Προέδρου της χώρας. Ο Μπολσονάρου μάλιστα δεν δίστασε να ζητήσει «πίστη» από τους υπουργούς του, εξαναγκάζοντας τον υπουργό Υγείας να παραδεχτεί ότι «υπάρχουν εσωτερικές διαφορές στην κυβέρνηση». Ο Μαντέτα πάντως έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Η παραίτηση φαίνεται εντελώς άγνωστη λέξη και για τον Μπολσονάρου, ιδιαίτερα μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος, παρ' όλο που καταδικάζει τους χειρισμούς αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν θεωρεί ότι συνιστούν λόγο απομάκρυνσής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL