Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχος Μπέργκαμο: / Φ. Μακάριο - Μπέργκαμο: Πεθαίνουμε στα εργοστάσια φτιάχνοντας παιχνίδια, βόμβες και ρόδες τρένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχος Μπέργκαμο: / Φ. Μακάριο - Μπέργκαμο: Πεθαίνουμε στα εργοστάσια φτιάχνοντας παιχνίδια, βόμβες και ρόδες τρένων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Στο Μπέργκαμο πεθαίνουμε από τον ιό φτιάχνοντας παιχνίδια, βόμβες και ρόδες τρένων. Η μόνη βοήθεια που έφτασε είναι οι γιατροί από τη Ρωσία, την Κούβα και την Κίνα. Δεν είδαμε κανέναν από τους συμμάχους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να έρθουν να μας βοηθήσουν.

Η εισαγγελία του Μπέργκαμο ξεκίνησε έρευνα για εγκληματική πρόθεση επιδημίας για τους θανάτους σε ένα νοσοκομείο, δίνοντας το πρώτο μήνυμα ότι εάν φτάσαμε να έχουμε περισσότερους νεκρούς από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μπέργκαμο, δεν φταίει μόνο ο ιός, αλλά και κάποιες πολιτικές», τόνισε στην «Αυγή» ο Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας στο Μπέργκαμο και γραμματέας σήμερα της τοπικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Γιατί στη περιοχή του Μπέργκαμο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων;

Οι εργαζόμενοι στις χαλυβουργίες Lucchini κατάφεραν να απεργήσουν για δύο ημέρες. Μετά λύγισαν κάτω από τις τεράστιες απειλές των βιομηχάνων, γιατί φοβούνται ότι θα υπάρξει ένα κλίμα εκδίκησης μετά το τέλος της πανδημίας. Πολλοί εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους δηλώνουν ασθένεια και υψηλό πυρετό και έτσι κάθονται σπίτι τους.

Τα διατάγματα της κυβέρνησης μιλούν για διακοπή κάθε μη αναγκαίας δραστηριότητας…

Τα διατάγματα προβλέπουν ότι 88 κατηγορίες μπορούν να εργάζονται. Εάν εργάζεσαι στον τομέα ελαστικών θεωρείται ότι ανήκεις σε έναν στρατηγικό τομέα, γιατί τα υλικά χρειάζονται για την κατασκευή ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού. Στη περιοχή μας όμως έχουμε εργοστάσια που φτιάχνουν ελαστικά για μεταφορικά μέσα, αλλά από τη στιγμή που ανήκουν στο χημικό τομέα μπορούν να εργάζονται κανονικότατα.

Μετά τη δημοσίευση των διαταγμάτων στην περιοχή του Μπέργκαμο, πέρα από τις επιχειρήσεις που θα παρέμειναν ανοικτές, άλλες 1.800 εταιρείες ζήτησαν να εξαιρεθούν και να συνεχίζουν την παραγωγή τους.

Η Lucchini φτιάχνει ρόδες, άξονες και εξοπλισμό για τα τρένα, έχει γεμάτες τις αποθήκες της και εκβιάζει τους 800 εργαζόμενους να εργάζονται, παρόλο που δεν έχει στρατηγικό χαρακτήρα, απειλώντας ότι εάν χάσει κάποιες μεγάλες παραγγελίες στη Νότιο Αφρική θα κάνει πολλές απολύσεις.

Έχουμε τις εταιρείες του αμυντικού τομέα που συνεχίζουν να εργάζονται, για την παραγωγή εξαρτημάτων για τα πολεμικά αεροσκάφη, ή ηλεκτρονικών για πυραύλους και πυρομαχικά.

Εάν ο κόσμος μένει σπίτι και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πηγαίνουν κατά χιλιάδες στα εργοστάσια πως θα περιοριστεί η διασπορά του ιού;

Αυτό είναι το θέμα της σύγκρουσης των συνδικάτων και των εργαζομένων με τους εργοδότες, την Περιφέρεια που ελέγχεται από τη Λέγκα και την κυβέρνηση που ελέγχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και των Δημοκρατικό Κόμμα.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή ενός εργαζόμενου σε μια εταιρεία χημικών προς τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε που δημοσιεύτηκε στη «Ρεπούμπλικα». Ο εργαζόμενος διαμαρτυρήθηκε γιατί θα πρέπει να εργάζεται τη στιγμή που όλες οι μη απαραίτητες εταιρείες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, υποστηρίζοντας ότι όλη την ημέρα κατασκευάζει πλαστικά παιχνίδια. Ο εργαζόμενος δικαίως έλεγε στον Κόντε ότι για να φτιάχνει πλαστικά παιχνίδια θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και την υγεία και τη ζωή της οικογενείας του, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων γονέων του.

Οι συνθήκες υγιεινής στα εργοστάσια είναι πάρα πολύ άσχημες. Το 99% των επιχειρήσεων δεν έχει θερμόμετρα για να μετρήσει τη θερμοκρασία των εργαζομένων την ώρα που κάνε να εργαστούν. Στις περισσότερες εταιρείες οι εργαζόμενοι εργάζονται δίπλα δίπλα ή πλάτη με πλάτη, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, ή σε αποθήκες που είναι συνωστισμένοι. Στα λίγα λεπτά του διαλλείματος για μεσημεριανό μαζεύονται εκατοντάδες άτομα στην τραπεζαρία. Το ίδιο συμβαίνει και τους στενούς χώρους που οι εργαζόμενοι έχουν τα ντουλάπιά τους για να αλλάξουν ρούχα. Για να μην μιλήσουμε για τα μπάνια, τις μηχανές καφές κλπ.

Ηλικιακά ποιοι προσβάλλονται ακόμη από τον ιό στο Μπέργκαμο;

Έχουμε περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό από όσους στρατιώτες της περιοχής μας σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαφορά ανάμεσα στον επίσημο αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των ανθρώπους που πέθαναν από τον ιό είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη. Στο Μπέργκαμο αυτές τις ημέρες φθάσαμε τους 2.500 νεκρούς επισήμως, που σημαίνει ότι οι πραγματικοί νεκροί από τον ιό φθάνουν στα 10.000 άτομα.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι νεότερα, από 30 έως 60 ετών. Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στις γυναίκες των εργατών και τα παιδιά τους.

Οι θάνατοι έχουν μειωθεί και αυτό είναι παρήγορο. Κοντά στο σπίτι μου πριν από δέκα λεπτά άρχισε να ηχεί πένθιμα η καμπάνα, γιατί πέθανε μια γυναίκα. Είχαμε τέσσερις ημέρες να ακούσουμε την καμπάνα και ήμασταν σχεδόν χαρούμενοι.

Στο πολιτικό επίπεδο τι συμβαίνει; Γίνονται πιέσεις στη Περιφέρεια, το δήμο, στις αρχές για να κλείσουν πραγματικά τα εργοστάσια;

Το Μπέργκαμο και η Μπρέσια είμαστε οι περιοχές με τα περισσότερα θύματα και κρούσματα διεθνώς, εάν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό και την έκτασή μας. Οι βιομήχανοι εμπόδισαν να κηρυχθούν το Μπέργκαμο και η Μπρέσια «κόκκινες ζώνες» για να μην σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα. Στη Λομβαρδία παράγεται ίσως το 40% του ΑΕΠ της χώρας και στην περιοχή του Μπέργκαμο το 20% του ΑΕΠ της Λομβαρδίας. Τα αποτελέσματα τα ακούμε από τις καμπάνες των εκκλησιών και τις πομπές των στρατιωτικών αυτοκινήτων γεμάτα με φέρετρα για τα κρεματόρια.

Η πανδημία μας έδειξε ότι οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες αποτελούν πραγματικά μια  άλλη τάξη και έχουν τα δικά τους αντικοινωνικά συμφέροντα, ενώ οι εργαζόμενοι εκφράζουν τα συλλογικά συμφέροντα της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι έκαναν και προσπαθούν να κάνουν απεργίες, γνωρίζοντας ότι θα χάσουν πολύτιμα για τα εισοδήματά τους χρήματα, γιατί θέλουν να σταματήσουν τη διασπορά του ιού και να μας σώσουν.

Στο Μπέργκαμο κυκλοφορούν πλέον στρατιωτικά οχήματα με τη ρωσική σημαία…

Βέβαια. Τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα γυρίζουν με τις σημαίες της Ρωσίας και κάνουν μαζικές απολυμάνσεις και διανέμουν βοήθεια. Έχουμε τη βοήθεια των Ρώσων στρατιωτικών γιατρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Πυρηνικού και Μικροβιολογικού Πολέμου. Δεν είδαμε κανέναν Αμερικανό σύμμαχο, που έχουν τις βάσεις τους λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στην Κοιλάδα του Πάδου. Δεν είδαμε κανένα Ευρωπαίο σύμμαχο, από αυτούς που μας στραγγαλίζουν με τη λιτότητα.  Ήρθαν μόνο οι γιατροί από την Κούβα, οι γιατροί από την Κίνα, φέρνοντας μαζί τους και πολλές μάσκες. Έφθασαν ακόμη και γιατροί από την Αλβανία για να μας βοηθήσουν. Από την Αλβανία που μερικοί ρατσιστές την θεωρούν φτωχή χώρα. Οι περισσότεροι πλούσιοι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη αντίθετα μας ζητούν να αυξήσουμε τα χρέη μας. Προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα που έκαναν στην Ελλάδα με την Τρόικα και να χρησιμοποιήσουν τον ESM για να εξαγοράσουν την χώρα μας. Το παιχνίδι τους είναι πολύ βρώμικο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL