Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στην εντατική ο Τζόνσον ενώ η Βρετανία θρηνεί εκατοντάδες θύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην εντατική ο Τζόνσον ενώ η Βρετανία θρηνεί εκατοντάδες θύματα

Μ' έναν από τους χειρότερους ημερήσιους απολογισμούς θυμάτων του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία συνέπεσε το χθεσινό δεύτερο 24ωρο νοσηλείας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην εντατική του νοσοκομείου Σεντ Τόμας -ενός από τα καλύτερα του Λονδίνου- λόγω συμπτωμάτων μόλυνσης από τον φονικό ιό. Ο μακάβριος απολογισμός των θανάτων το τελευταίο 24ωρο είναι 854. Από αυτούς οι 758 αφορούν την Αγγλία, οι 74 τη Σκωτία, οι 19 την Ουαλλία και τρεις τη Βόρεια Ιρλανδία.

Καθώς τα ΜΜΕ της χώρας στιγματίζουν τόσο το προσωπικό ριψοκίνδυνο και υπερφίαλο στυλ του Τζόνσον, αφού επέμενε να αγνοεί τις συστάσεις των ειδικών για κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά και την αρχική επιδερμική προσέγγιση της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σχολιαστές και αρθρογράφοι θεωρούν την ασθένειά του ένδειξη της δραματικής τροπής που έχει πάρει η εξάπλωση του ιού στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες χθεσινοβραδινές πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού είναι «σταθερή», ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε «καλή διάθεση». Δεν πάσχει από πνευμονία (την πιο συνηθισμένη και επικίνδυνη επιπλοκή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός), λαμβάνει «την ενδεδειγμένη θεραπεία με οξυγόνο», αλλά δεν έχει διασωληνωθεί και η αναπνευστική λειτουργία του δεν υποστηρίζεται με μηχανικό τρόπο.

Για την ώρα της κυβέρνησης προΐσταται ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Χθες ένα ακόμη μέλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ, τέθηκε επίσης σε κατ’ οίκον αυτοπεριορισμό αφότου ένα μέλος της οικογένειάς του εμφάνισε συμπτώματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Την προσοχή για την εξέλιξη της υγείας του Τζόνσον μονοπώλησε προς στιγμήν η άνευ προηγουμένου «μεσολάβηση» του Ντόναλντ Τραμπ -την οποία μάλιστα δημοσιοποίησε ο ίδιος κατά την επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο- προς κορυφαίες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, από τις οποίες ζήτησε να στείλουν ανθρώπους τους στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας προκειμένου να βοηθήσουν με σκευάσματά τους τον άρρωστο πρωθυπουργό.

Η πρωτοφανής αυτή χειρονομία σε προσωπικό επίπεδο και το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος την προέβαλε κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν έμεινε ασχολίαστη από τους χρήστες των social media. Πολλοί του σύστησαν με δηκτικό τρόπο να ασχοληθεί με τα του οίκου του και με την περίθαλψη των ανασφάλιστων Αμερικανών στη χώρα του οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό κι όχι μ’ έναν πρωθυπουργό που ούτως ή άλλως τυγχάνει ιδιαίτερης φροντίδας από τους καλύτερους γιατρούς σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Βρετανίας.

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κήρυττε την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, ενώ παράλληλα παρουσίασε το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως όπως το χαρακτήρισε, με στόχο να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει για την πρωτεύουσα Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες, στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 44% του πληθυσμού της Ιαπωνίας για μια περίοδο έως τις 6 Μαΐου. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να ζητήσουν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και από τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL