Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ιταλία και Ισπανία συνεχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία και Ισπανία συνεχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ

Ο Πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με ένα ανθρώπινο και συγκινητικό μήνυμά του, ευχαρίστησε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το νοσηλευτικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει, με 94 γιατρούς και 24 νοσηλευτές να έχουν πληρώσει με τη ζωή τους τη στήριξη στους ασθενείς τους, ενώ συνολικά 6.549 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον ιό. Η μείωση του αριθμού των θυμάτων (604), των κρουσμάτων (878) και κατά 106 άτομα αυτών που μπήκαν σε μονάδες εντατικής, και η αύξηση του αριθμού αυτών που πήραν εξιτήριο (1.555), ενίσχυσε την αισιοδοξία στην Ιταλία ότι η πανδημία προχωρά σε αποκλιμάκωση των πιο απεχθών χαρακτηριστικών της.

Τα λόγια, όμως, αλληλεγγύης και ενότητας του Ματαρέλα φαίνεται να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της χώρας. Στο κέντρο του Τρεζίβο, της πλούσιας περιφέρειας της Πάδοβας, μια γυναίκα έπεσε κάτω και έμεινε αβοήθητη, με τους περαστικούς να απομακρύνονται υπό τον φόβο του ιού, ενώ μετά από ώρα ο οδηγός ενός διερχόμενου λεωφορείου σταμάτησε να την βοηθήσει.

Στο πολιτικό επίπεδο, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε για στήριξη της οικονομίας με 750 δισ. και οι πιέσεις του προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία για την αλλαγή στρατηγικής τους προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν φαίνεται να συγκινούν την αντιπολίτευση, που κατέθεσε μήνυση διαμέσου ενός πρώην δικαστή κατηγορώντας τον Κόντε για «σφαγή» και συγκεντρώνοντας 700 χιλιάδες υπογραφές στήριξης της μήνυσης. Οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις που ζητούν δημόσιο λιντσάρισμα του Κόντε είναι αυτές που διοικούν τις Περιφέρειες του Μιλάνου και της Βενετίας, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό και είναι αυτές που αρνήθηκαν με κάθε τρόπο, μαζί με τη στήριξη των βιομηχάνων, να διακόψουν τις παραγωγικές δραστηριότητες ρίχνοντας τα βάρη στη κεντρική κυβέρνηση, παρ' όλο που είχαν τις αρμοδιότητες να το κάνουν οι ίδιοι οι περιφερειάρχες. Ο Ατίλιο Φοντάνα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, αρνείται ακόμη και σήμερα να κηρύξει την επαρχία του Μπέργκαμο «κόκκινη ζώνη», γιατί δεν το θέλουν οι βιομήχανοι που τον στηρίζουν.

Η Ισπανία σχεδιάζει την επόμενη μέρα

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από όλα τα κόμματα, τους παραγωγικούς τομείς και τους εκπροσώπους τους «μια μεγάλη συμφωνία για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση», προειδοποιώντας ότι χρειάζεται «νέα κοινωνική, πολιτική και οικονομική διαχείριση» διαμέσου ενός «ορίζοντος συνεργασίας για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα», όπως τόνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου. Η Μοντέρο διευκρίνισε επίσης ότι οι αγρότες που έχασαν την εργασία τους εξαιτίας του κορωνοϊού θα πάρουν τα ίδια επιδόματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

O Ισπανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα χαλάρωσης πριν τις 26 Απριλίου και η άρση των περιορισμών θα πραγματοποιηθεί πολύ προσεκτικά. Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας προετοιμάζεται για την αποκαλούμενη «μεταβατική» περίοδο ή περίοδο της «αποκλιμάκωσης», μετά την καταγραφή ήδη 12 θυμάτων και 130.000 κρουσμάτων, με τον έλεγχο των κρουσμάτων ανάμεσα στο νοσηλευτικό προσωπικό, τον πληθυσμό και τους ασυμπτωματικούς.

Το υπουργείο Υγείας στοχεύει να κάνει μαζικά «γρήγορα τεστ», ξεκινώντας από το νοσηλευτικό προσωπικό και τους οίκους ευγηρίας και το προσωπικού τους και αμέσως μετά να τα επεκτείνει σε άλλες κατηγορίες και στον πληθυσμό. Αντιγράφοντας το μοντέλο της Κίνας, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στη δημιουργία της «Κιβωτού του Νώε» μεταφέροντας τα κρούσματα με ελαφρά συμπτώματα και τους ασυμπτωματικούς σε ξενοδοχεία, κλειστούς αθλητικούς χώρους και δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, «με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ιγία.

Τα στοιχεία από τα δημοτολόγια των δήμων καταγράφουν άνοδο της θνησιμότητας κατά 47,2% για την ίδια περίοδο κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά οι αρχές υπογράμμισαν ότι είναι ακόμη νωρίς για να συσχετιστούν τα στοιχεία αυτά με τον κορωνοϊό, με τους άνδρες να καταγράφουν αύξηση της θνησιμότητας κατά 54,2% και τα άτομα άνω των 74 ετών κατά 53,3%, ενώ το 80% των θυμάτων άνω των 65 ετών έπασχε και από άλλες σοβαρές ασθένειες.

Πέθανε στο κέντρο της Μαδρίτης καλώντας έξι ημέρες για βοήθεια

Ο 67χρονος, πακιστανικής καταγωγής, Μοχαμέντ Αμπντούλ Χοσαΐν πέθανε αβοήθητος σε μία από τις πιο κεντρικές συνοικίες της Μαδρίτης, το Λαβαπιές, αφού οι συγγενείς του καλούσαν επί έξι ημέρες συνεχώς τις Πρώτες Βοήθειες και όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, χωρίς να πάρουν ποτέ μια απάντηση. Η οικογένειά του προσπάθησε να τον μεταφέρει με ταξί σε νοσοκομείο, αλλά ο οδηγός αρνήθηκε όταν κατάλαβε ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ζήτησαν βοήθεια από την αστυνομία, που τους παρέπεμψε στις Πρώτες Βοήθειες. Όταν όμως οι Πρώτες Βοήθειες από την Περιφέρεια της Μαδρίτης έφτασαν στο σπίτι του, ο Αμπντούλ Χοσαΐν είχε εκπνεύσει. Αρκετές κοινότητες μεταναστών έχουν καταγγείλει επίσης ότι οι οδηγίες και η ενημέρωση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν έχουν εκδοθεί σε καμία άλλη γλώσσα εκτός των ισπανικών.

Προειδοποίηση για 150.000 νεκρούς στην Ευρώπη

Κατά το Ινστιτούτο Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, έως τις 4 Αυγούστου ο κορωνοϊός θα έχει προκαλέσει 150.000 θύματα στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να καταγράφει περισσότερους από 66.000 νεκρούς, την Ιταλία να ακολουθεί με περισσότερους από 20.000, την Ισπανία με 19.000 και τη Γαλλία με 15.000.

O Πάπας την εποχή της πανδημίας: Να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς δεν σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής

«Να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς δεν σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής, είναι στο επίκεντρο του Ευαγγελίου» τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, προειδοποιώντας τους πιστούς του στην εποχή του κορωνοϊού ότι θα κριθούν από τον τρόπο που υπερασπίστηκαν τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι «αποτέλεσαν θύματα των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών».

Ο Πάπας μίλησε εκ του άμβωνος για την κοινωνική δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που πραγματοποιεί μόνο στην εκκλησία της Αγίας Μάρθας, η οποία βρίσκεται στην κατοικία του στο Βατικανό. Ο «μοναχικός» αυτός Πάπας ήταν όμως συνδεδεμένος με όλα τα καθολικά δίκτυα. Τα λόγια του τα άκουσαν οι πιστοί, αλλά τα άκουσαν και οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μόνο που οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αντιμετώπισαν τον Πάπα σαν κομμουνιστή, γιατί αυτές οι φράσεις από το κήρυγμά του έλειπαν από την περιγραφή των περισσότερων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Η λογοκρισία δεν αφορά λοιπόν μόνο τους «κομμουνιστές», αλλά και τον Πάπα εάν μιλά... κομμουνιστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL