Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Της εβδομάδας / Εκ των προτέρων αποκρούει τις κριτικές ο Μακρόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Εκ των προτέρων αποκρούει τις κριτικές ο Μακρόν...

Τούτες τις ημέρες της πανδημίας η Γαλλία πληρώνει ακριβά τις αποφάσεις είκοσι ετών για απορρύθμιση και την απαξίωση του πάλαι ποτέ κραταιού συστήματος Υγείας. Μια διαδικασία που επί της προεδρίας Μακρόν επιταχύνθηκε. Και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί από τη σημερινή, εναγώνια προσπάθεια της εξουσίας να καλύψει τα κενά και να στηρίξει, όπως-όπως, γιατρούς, νοσηλευτές και υποδομές που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε στο δημοσιονομικό της στόχαστρο, μέσω συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων!

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία, στη βάση στοιχείων και ερευνών, με τεκμηριωμένες καταγγελίες τους, είχαν εγκαίρως επισημάνει τα κενά, τις παραλείψεις, την αβελτηρία της εξουσίας, που είχαν υπονομεύσει τα δημόσια νοσοκομεία, προτείνοντας παράλληλα και λύσεις. Καμία δεν έγινε δεκτή. Και η σημερινή πανδημία φέρνει τραγικά, με χιλιάδες νεκρούς και ένα άδηλο μέλλον,τα κενά στο προσκήνιο. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για... αποποίηση των ευθυνών του. Την περασμένη Τρίτη, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ανζέ, απαντώντας στις πρώτες ενστάσεις για τις δυσκολίες του συστήματος Υγείας να αντιμετωπίσει την κρίση, αφού χαρακτήρισε “ανεύθυνους” όσους και όσες “κάνουν κριτική ενώ δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τον πόλεμο” προσέθεσε: “Η ώρα των ευθυνών θα έλθει. Αυτό είναι νόμιμο και δημοκρατικό”. “Τότε πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια”, είπε, προσθέτοντας μια φράση - κλειδί: “Και θα πρέπει να προχωρήσουμε με την αρχή της δικαιοσύνης απέναντι σε όλες τις επιλογές του παρελθόντος, όποιοι κι αν ήσαν οι πολιτικοί υπεύθυνοι. Όταν ζούμε κάτι τόσο πρωτόγνωρο, δεν μπορούμε να ζητάμε από τους ανθρώπους να το έχουν προβλέψει δέκα χρόνια πριν”.

“Δέκα χρόνια πριν”; Η αναφορά, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει αθώα, δεν είναι. Σηματοδοτεί την ανάγκη της κυβέρνησης να πάρει από τώρα τις προφυλάξεις της για να αποφύγει, σε δεύτερη φάση, το κύμα των κριτικών. Και μάλιστα από τη στιγμή που επιγραμματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σημερινή αποδιοργάνωση του συστήματος ήταν γνωστή. Το μόνο καινούργιο είναι το όνομα της πανδημίας. Και ο νυν Πρόεδρος έχει σοβαρές ευθύνες.

Ευθύνες που δεν αφορούν μόνο την προεδρική θητεία, με τη μείωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης, το 2018 και το 2019, αλλά και την εποχή που διετέλεσε επιθεωρητής Οικονομικών, το 2008, επί προεδρίας Σαρκοζί. Όταν ήταν, σε μεγάλο βαθμό, ο άνθρωπος που έγραψε την Έκθεση της Επιτροπής Αταλί, με τίτλο “Για την απελευθέρωση της γαλλικής ανάπτυξης”. Ήταν η εποχή που οι νεοφιλελεύθερες συνταγές του “μοντέρνου Σαρκοζί” έκαναν θραύση. Η Έκθεση, πέρα από την κρίσιμη πρόταση μείωσης κατά 20 δισ. ευρώ των δημόσιων δαπανών, “ετησίως επί πέντε χρόνια”, περιείχε και μια ακόμη κρίσιμη για την Υγεία πρόταση. Οι περιφερειακές υπηρεσίες για την προσφορά φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ιατρικού υλικού, “να εξωτερικευθούν”. Απλά: να ιδιωτικοποιηθούν. Πλέον σήμερα, 12 χρόνια μετά, ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε εκστρατεία για συγκέντρωση αποθεμάτων μασκών, γαντιών, αναπνευστήρων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL