Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ζοάν Μένα, βουλευτής Unidas Podemos: / Ζ. Μένα, βουλευτής Unidas Podemos: Δώσαμε 200 δισ. για να μη μετατραπεί η πανδημία σε κοινωνική και οικονομική κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Μένα, βουλευτής Unidas Podemos: / Ζ. Μένα, βουλευτής Unidas Podemos: Δώσαμε 200 δισ. για να μη μετατραπεί η πανδημία σε κοινωνική και οικονομική κρίση

«Αυτή τη φορά υπάρχει μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία, που θα σώσει τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τους εργαζόμενους από την κρίση και όχι τις τράπεζες. Πληρώνουμε βαρύ φόρο σε ζωές για τις εγκληματικές περικοπές και τον κυνισμό της Δεξιάς στην Υγεία.

Απαγορεύσαμε τις απολύσεις, τις εξώσεις και τις κατασχέσεις, το κόψιμο του ηλεκτρικού, του νερού, του φυσικού αερίου και του τηλεφώνου στον κόσμο.

Δείξαμε αλληλεγγύη στους ανθρώπους μας και περιμένουμε την ίδια αλληλεγγύη και από την Ευρώπη» τόνισε στην «Αυγή» ο Ζοάν Μένα, βουλευτής του Unidas Podemos, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του En Comu Podem της Καταλωνίας και ηγετικό στέλεχος της καταλανικής Ενωμένης Αριστεράς (EUiA).

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

Η Ισπανία -και όχι μόνο- αντιμετωπίζει στην πράξη μια ανθρωπιστική κρίση με περισσότερους από δέκα χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό...

Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτη υγειονομική κατάσταση κινδύνου, που πλήττει κυρίως τις Περιφέρειες της Μαδρίτης και της Καταλωνίας. Αυτή τη στιγμή πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να σώσει τις ζωές των ανθρώπων. Η κυβέρνηση έχει καταρχάς ως στόχο να πετύχει τη διανομή των απαραίτητων υλικών για την περίθαλψη των ασθενών, γιατί λείπουν μάσκες, αναπνευστήρες εντατικής, τεστ ανίχνευσης του ιού. O άγριος καπιταλισμός που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αγορά νοσηλευτικού υλικού. H κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση του νοσηλευτικού συστήματος, που έχει εξασθενίσει σημαντικά από τις δραστικές περικοπές που έκαναν την τελευταία δεκαετία οι δεξιές κυβερνήσεις, τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και οι τοπικές κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος, που σήμερα συνεργάζεται με τους φασίστες του Vox στην Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διοργανώνει κέντρα περίθαλψης σε εκθεσιακούς χώρους, εξοπλίζει με προσωπικό και νοσηλευτικό προσωπικό ξενοδοχεία και υποστηρίζει τη μεταφορά ασθενών από τη μια στην άλλη Περιφέρεια, γιατί το σύστημα Υγείας μας βασίζεται στις Περιφέρειες και όχι στο κεντρικό κράτος.

Η κυβέρνηση πήρε πάντως και σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα...

Προσπαθήσαμε από την αρχή να αποτρέψουμε να μετατραπεί αυτή η πανδημία σε κοινωνική και οικονομική κρίση. Αποφασίσαμε να ρίξουμε στη μάχη, για να στηρίξουμε την κοινωνία μας, 200 δισ. ευρώ, το 20% του ΑΕΠ της χώρας, εκ των οποίων 117 δισ. από τον δημόσιο τομέα και τα υπόλοιπα 3 δισ. από ιδιώτες.

Με τα χρήματα αυτά μπορέσαμε να απαγορεύσουμε τις απολύσεις και να έχουμε μόνο προσωρινές απολύσεις για τον χρόνο που διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας ακόμη και στους επισφαλείς εργαζόμενους επιδόματα ανεργίας. Στηρίζουμε τις οικογένειες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να εγγυηθούμε ότι όταν περάσει η πανδημία δεν θα έχουμε μια κρίση που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Υιοθετήσαμε επίσης μέτρα στήριξης των ενοικιαστών και όσων έχουν στεγαστικά δάνεια, με το πάγωμα της καταβολής ενοικίων και δόσεων στεγαστικών δανείων, την απαγόρευση εξώσεων και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εγγυηθήκαμε τις κοινωφελείς υπηρεσίες στον κόσμο με την απαγόρευση της διακοπής νερού, ρεύματος, φυσικού αερίου και τηλεφώνου και την πληρωμή των λογαριασμών από το κράτος για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυξήσαμε τους πόρους για την προστασία των γυναικών από την αυξημένη κατά 50% ενδοοικογενειακή και σεξιστική βία που καταγράφεται τις ημέρες των μέτρων απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Τι ρόλο είχε το Unidas Podemos στη διαμόρφωση των μέτρων, τόσο για τη διακοπή των μη αναγκαίων δραστηριοτήτων όσο και για την υιοθέτηση της «Κοινωνικής Ασπίδας»;

Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μια κυνική διχοτομία ανάμεσα στη διάσωση της ζωής των ανθρώπων και τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας για τη διασφάλιση των κερδών. Προφανώς η προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας στοιχηματίζει να σώσει τις ζωές των ανθρώπων, γιατί είναι ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά σωστό να το κάνει η κάθε κυβέρνηση.

Εμείς, το Unidas Podemos, ζητήσαμε να κατευθυνθούν οι πόροι και οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να αντιμετωπίσουμε τη νοσηλευτική κρίση και να αποτρέψουμε να μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική κρίση. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δέχεται πολλές πιέσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις μεγάλες πολυεθνικές, για να μη σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα. Μετά από διαπραγματεύσεις καταφέραμε να έχουμε σήμερα στην Ευρώπη τα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων για να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού και τα πιο δραστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας προς τις οικογένειες, τα ευάλωτα στρώματα και τους εργαζόμενους. Τα πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουμε την οικονομία, να βάλουμε μια παρένθεση, όπως ζητούν οι ειδικοί της Υγείας, για να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά αυτή τη διακοπή της οικονομίας δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, που θα πρέπει να τύχουν κοινωνικής προστασίας.

Πώς αντέδρασαν η Δεξιά και η Ακροδεξιά στα μέτρα που πήρατε;

Η Δεξιά έχει μια ελάχιστα ανθρωπιστική και ξεκάθαρα υποκριτική στάση, γιατί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια πανδημία για να πλήξει την κυβέρνηση συνασπισμού. Η νέα κυβέρνηση είχε από την αρχή πολλούς και μεγάλους εχθρούς, τη Δεξιά της οικονομίας, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής. Στόχος τους είναι η ανατροπή της. Εμείς προσπαθούμε να απογυμνώσουμε αυτή την πολιτική. Σε μια στιγμή διασποράς ενός μολυσματικού ιού, οι φασίστες του Vox ζητούν την κατάργηση του δικαιώματος στη δημόσια Υγεία για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Δεν είναι μόνο μια απάνθρωπη, ρατσιστική και ξενοφοβική πρόταση. Το Vox υποστήριξε τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων, ακολουθώντας τη στρατηγική του Τραμκπ, του Μπολσονάρου, του Τζόνσον.

Είναι γελοίος ο κυνισμός του Λαϊκού Κόμματος, που έκανε τις περικοπές στην Υγεία, που οδήγησε τα νοσοκομεία μας στην κατάσταση που βρίσκονται. Η Δεξιά ελέγχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια την Περιφέρεια της Μαδρίτης και έκανε τις χειρότερες περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, που πληρώνουν σήμερα με τη ζωή τους οι πολίτες.

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε τα ευρωομόλογα. Η απάντηση της Ευρώπης με τα 100 δισ. κατά της ανεργίας πώς σας φάνηκε;

Είχαμε πάλι μια ανεπαρκή απάντηση, που δεν έχει σχέση με την πρόταση που κατέθεσαν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Ε.Ε. πρέπει να καταλάβει ότι διακυβεύεται το μέλλον της. Εάν συνεχίσουν αυτή την πολιτική, θα έχουμε αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της Ακροδεξιάς. Εμείς θέλουμε μια αλληλέγγυα Ευρώπη, με πρωταρχικό στόχο της την αλληλεγγύη και τη στήριξη των λαϊκών τάξεων, πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα. Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες δίνουν οικονομική και λιγότερο κοινωνική εκδοχή της απάντησης στην κρίση. Από το 2008 αυτές οι απαντήσεις έχουν απονομιμοποιηθεί. Απονομιμοποιήθηκαν περισσότερο με το Brexit. Η μόνη επιλογή της Ευρώπης είναι να αποδείξει ότι μπορεί να είναι αλληλέγγυα και όχι υποχείρια στον άγριο οικονομικό καπιταλισμό που επιβάλλει η Γερμανία.

H αλληλεγγύη τελικά στη Ευρώπη φθάνει μόνο από την Κούβα και την Κίνα;

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Κούβα θα συμπεριφερόταν με αυτό τον αλληλέγγυο τρόπο, παρά την οικονομική ασφυξία του μακρόχρονου εμπάργκο των ΗΠΑ. Η Κούβα έχει απαντήσει με την αλληλεγγύη σε όλες τις ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Δυστυχώς, αυτό δεν το έκανε η Ευρώπη, η Γερμανία και οι πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες. Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία μας δείχνουν την αλληλεγγύη τους η Κούβα και η Κίνα, ενώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν, απαντούν με αυταρχισμό και μέτρα που παραβιάζουν τη δημοκρατική νομιμότητα. Ο κορωνοϊός δυναμιτίζει την γεωπολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Φαίνεται ότι θα αλλάξουν ορισμένες συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο με τις ΗΠΑ να χάνουν έδαφος υιοθετώντας θέσεις εκτός της κοινής λογικής, ενώ η Κίνα και ίσως και η Κούβα να ετοιμάζονται να παίξουν ένα άλλο ρόλο στη διεθνή σκηνή.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL