Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ο Κόντε ζητάει Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Επενδύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κόντε ζητάει Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Επενδύσεων

Τα 100 δισ. του "Sure" είναι ανεπαρκή, χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Επενδύσεων, «είναι η στιγμή να δείξουμε μεγαλύτερες φιλοδοξίες, μεγαλύτερη ενότητα και περισσότερο θάρρος» έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε στην ανοιχτή επιστολή του στη "Repubblica", απευθυνόμενος, όμως, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να εκφράσει την απογοήτευσή του για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από την Ε.Ε.

Ο Κόντε, μάλιστα, φαίνεται ότι έριξε στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με τον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και αλλού. «Μετά από εξέταση των τεχνικών εργασιών, μου φαίνεται ότι δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων που η Ιστορία μας θέτει. Εάν συνεχίσετε να επιμένετε σε εργαλεία όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, μου φαίνεται ότι είναι εντελώς ακατάλληλα σε σχέση με τους σκοπούς που επιδιώκουν» υπογράμμισε ο Κόντε, απορρίπτοντας στην πράξη χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με την υπογραφή... Μνημονίων.

Αντιθέτως, ο Κόντε πρότεινε στη Φον Ντερ Λάιεν ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Επενδύσεων», ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, για «να μην χάσουμε την πρόκληση του παγκόσμιου ανταγωνισμού». Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί με την αλληλεγγύη. Με την έκδοση καινοτομικών Ευρωπαϊκών Ομολόγων Ανάκαμψης που αποτρέπουν την ανάληψη του χρέους του ενός κράτους από τους πολίτες ενός άλλου κράτους. «Πρόκειται για την πλήρη εκμετάλλευση της 'δύναμης πυρός' της ευρωπαϊκής οικογένειας... ενός μεγάλου, κοινού προγράμματος, που θα το μοιραζόμαστε για τη στήριξη και την ανάκαμψη της οικονομίας μας και για να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον στις οικογένειες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και όλα τα παιδιά μας» συμπλήρωσε ο Κόντε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της ευρωπαϊκής κυβέρνησης και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Την ίδια στιγμή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται πως συνεχίζει τις πιέσεις του προς την Άνγκελα Μέρκελ για να υιοθετήσει μια περισσότερο διαλλακτική στάση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε ένα μεγάλο τμήμα του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και προφανώς στον αριστερό κυβερνητικό εταίρο του, το Unidas Podemos, τα 100 δισ. του "Sure" εκτιμώνται ως τουλάχιστον ανεπαρκή, γεγονός που επιβάλλει την ενίσχυση των πιέσεων στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης και θα διευρύνει την προστασία των εργαζομένων που απολύονται εξαιτίας τους κορωνοϊού και αυτών που προσελήφθησαν μετά τις 23 Φεβρουαρίου, όπως και όλων των εργαζόμενων με επισφαλείς και περιορισμένου χρόνου συμβάσεις και αυτών που εργάζονται με μορφές άτυπης και μαύρης εργασίας. Το ιταλικό ασφαλιστικό ταμείο INPS ανακοίνωσε ότι με βάση το διάταγμα αντιμετώπισης της κρίσης σχεδόν 5,2 εκατ. άτομα ζήτησαν επιδόματα εξαιτίας του κορωνοϊού. Σχεδόν 2,1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών ζήτησαν το επίδομα των 600 ευρώ για τον Μάρτιο, σχεδόν 2 εκατ. άτομα ζήτησαν επίδομα προσωρινής ανεργίας και σχεδόν 1 εκατ. άτομα το κανονικό επίδομα ανεργίας. Επίσης, περισσότερες από 20.000 οικογένειες κατέθεσαν αίτηση για το επίδομα baby sitting ύψους 600 ευρώ.

Η ιταλική και ισπανική κυβέρνηση προχωρούν στην παράταση και τη σκλήρυνση των απαγορεύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ και στις δύο χώρες δεν έλειψε μια νότα συγκρατημένης αισιοδοξίας από την αντιστροφή της αύξησης των κρουσμάτων στη μία και των θυμάτων στην άλλη, γεγονός που ενίσχυσε τις ελπίδες ότι οι δύο χώρες ολοκληρώνουν τη φάση της ανόδου της διασποράς της πανδημίας.

Οι νεκροί στη Ισπανία έφτασαν χθες τους 932, από με τους 950 της προηγούμενης ημέρας, με τους συνολικούς νεκρούς να φθάνουν τους 10.935, αλλά τα κρούσματα έφθασαν στα 117.710 άτομα, με άνοδο 7.472 ατόμων σε μία ημέρα, για να ξεπεράσουν τα 115.242 κρούσματα της Ιταλίας. Στην τελευταία, πάντως, σημειώθηκε μια μικρή αύξηση του αριθμού των θυμάτων και μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Η δεξιά πρόεδρος της Περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο παραδέχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας μπορεί να φθάνουν και τους 3.000 σε έναν μήνα, από τους 1.00 σε έναν κανονικό μήνα, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία». Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας από την κεντρική κυβέρνηση, φαίνεται πως εκτός της Περιφέρειας της Μαδρίτης έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμα 2.000 άτομα που φιλοξενούνται σ' αυτούς.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας Άντζελο Μπορέλι προειδοποίησε ότι ο κόσμος μάλλον θα πρέπει να περάσει και την Πρωτομαγιά στο σπίτι του και ότι «είναι νωρίς για να πάρουμε λίγο αέρα έξω».

Στην Ιταλία, πάντως, οι γιατροί που πέθαναν από κορωνοϊό έφθασαν τους 73, 10.000 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ το 20% των ασθενών στις μονάδες εντατικής είναι νοσηλευτές.

Η πολυπόθητη φάση 2 της πανδημίας που είχε επικαλεστεί Κόντε για τη «συμβίωση» με τον κορωνοϊό φαίνεται πως θα καθυστερήσει προς τα μέσα Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL