Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
ΡΟΥΜΑΝΙΑ / Ρουμανία: Μαζικές παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΡΟΥΜΑΝΙΑ / Ρουμανία: Μαζικές παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών

«Μας στέλνουν στον θάνατο με γυμνά χέρια»: η οργή του υγειονομικού προσωπικού μπροστά στην έλλειψη προστασίας αυξάνεται στη Ρουμανία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η επιδημία του κορωνοϊού πλήττει γιατρούς και νοσηλευτές.

Ορισμένοι υπογράφουν διαμαρτυρίες, άλλοι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους και άλλοι -μερικές δεκάδες μέχρι σήμερα- παραιτούνται. Στα 2.450 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, τα 300 αφορούν μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Ο αριθμός των θανάτων στη Ρουμανία έφτασε χθες τους 85.

«Δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν γάντια, δεν υπάρχει αντισηπτικό, δεν υπάρχει τίποτε. Μας υποσχέθηκαν υλικά, αλλά πότε θα φτάσουν;» δηλώνει εργαζόμενη στο νοσοκομείο του Ραμνίκου - Σαράτ. «Οι μάσκες που προστατεύουν από τον ιό ούτε ξέρουμε πώς μοιάζουν».

Στη Σουτσάβα το περιφερειακό νοσοκομείο έκλεισε, αφού μετατράπηκε σε κύρια εστία μετάδοσης της επιδημίας στη χώρα, με 30 νεκρούς και 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ήμισυ των οποίων αφορά γιατρούς και νοσηλευτές.

Αν και αποδοκιμάζει τους παραιτηθέντες συναδέλφους του, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Γκεόργκε Μπορτσεάν δηλώνει ότι “κατανοεί” την απελπισία των υγειονομικών κύκλων. “Δεν είναι τόσο ο φόβος της μόλυνσης όσο η απώλεια της εμπιστοσύνη προς το σύστημα” λέει.

Κατά την άποψή του, η επιδημία, η κορύφωση της οποίας αναμένεται στη Ρουμανία περί τα μέσα Απριλίου, έφερε στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.

“Από τα 400 δημόσια νοσοκομεία της Ρουμανίας μόλις τα 50 βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων” σημειώνει. Από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2007, το ένα τέταρτο περίπου των Ρουμάνων γιατρών εγκαταστάθηκε στη δυτική Ευρώπη. Η αναλογία γιατρών / πληθυσμού στη Ρουμανία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Ορισμένα νοσοκομεία έφτασαν μέχρι το σημείο να αρνούνται ύποπτα κρούσματα του ιού, φοβούμενα μόλυνση ολόκληρου του νοσοκομείου. Μπροστά στην αιμορραγία του υγειονομικού προσωπικού, το υπουργείο Υγείας σκέφτηκε να επιβάλει απαγόρευση παραιτήσεων, πριν το ξανασκεφτεί.

“Δεν μπορείς να πείσεις έναν γιατρό να παραμείνει στη θέση του και να αγωνιστεί με διαταγή του υπουργείου, αλλά με προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού”, παραδέχτηκε ο νέος υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου, ο οποίος διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα προκάτοχό του που κατηγορήθηκε για κακή διαχείριση της επιδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL