Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μεσίστιες σημαίες και 8,9 δισ. από την Κεντρική Τράπεζα

Ιταλία: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα

Τη στιγμή που οι ιταλικές σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες χθες το μεσημέρι και η χώρα τιμούσε τα θύματα του κορωνοϊού με ενός λεπτού σιγή, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχωρούσε σε μια σημαντική ένεση ρευστότητας 8,9 δισ. για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τα θύματα από τον κορωνοϊό στην Ιταλία ξεπέρασαν τις 10.000 και τα κρούσματα τις 100.000, ενώ όσοι έχουν προσβληθεί μπορεί να φθάνουν τα 6 εκατομμύρια ή το 9,8% του πληθυσμού, προειδοποίησε το Imperial College του Λονδίνου, περιορίζοντας τη σχετική αισιοδοξία των ιταλικών αρχών ότι η χώρα φτάνει στην κορυφή του Γολγοθά σε ό,τι αφορά τα θύματα και τα κρούσματα και ότι σε λίγο η επιβράδυνση της αύξησης θα μετατραπεί σε αντίστροφη αυτής της πάντα βασανιστικής πορείας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας αποφάσισε να δώσει τη μάχη των μαχών εναντίον του κορωνοϊού στηρίζοντας τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους με 8,9 δισ. με την άμεση καταβολή του μερίσματος που της ανήκει, τη στιγμή που οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι η ύφεση προχωρά με ρυθμούς 0,75% του ΑΕΠ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους η ύφεση αναμένεται ότι θα φτάσει στο 10%.

Για τους οικονομικούς αναλυτές η ιταλική οικονομία χτυπήθηκε από έναν "μετεωρίτη" που μπορεί να προκαλέσει ύφεση 6% έως το τέλος του έτους, με την προϋπόθεση όμως ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχει ανακτηθεί το 90% της παραγωγικής δυναμικής της χώρας. Διαφορετικά η ύφεση μπορεί να φτάσει σε διψήφια ποσοστά, αφού ήδη για το πρώτο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 10%, όπως προειδοποίησε το κέντρο οικονομικών ερευνών της συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria.

Για το 2011 προβλέπεται ανάκαμψη 3,5%, γεγονός που δείχνει ότι η ιταλική οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να ανακάμψει από την πανδημία. Το καλύτερο σενάριο προβλέπει τη σταδιακή άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας στο 40% στις αρχές Απριλίου, στο 70% στις αρχές Μαΐου και στο 100% έως το τέλος του Ιουνίου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις