Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πάγωμα εξώσεων, στήριξη ενοικίων και νοικοκυριών και μικροπιστώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάγωμα εξώσεων, στήριξη ενοικίων και νοικοκυριών και μικροπιστώσεις

«Δεν θα πετάξουν κανέναν από το σπίτι του» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων και της κοινωνίας. «Αυτή είναι η κοινωνική ασπίδα για τους ευάλωτους» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της ισπανικής Αριστεράς μετά το τέλος της συνεδρίασης του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

«Το διάταγμα της κυβέρνησης εγγυάται σε όλους τους μικρούς ιδιοκτήτες να λάβουν ολόκληρο το ενοίκιο», τόνισε ο Ιγκλέσιας, καλώντας τους μεγάλους ιδιοκτήτες και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια «να βάλουν ένα χεράκι».

Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί την καταβολή των ενοικίων στους μικρούς ιδιοκτήτες, ενώ για τους μεγάλους ιδιοκτήτες, και κυρίως για τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, προτείνεται το κούρεμα κατά 50% στην τιμή του ενοικίου ή την υπογραφή νέων συμβολαίων με νέα, χαμηλότερη τιμή για μια τριετία.

Η κυβέρνηση στοχεύει να στηρίξει πρωτίστως τους μικρο-ιδιοκτήτες, που έχουν ένα με δύο ακίνητα και αντιπροσωπεύουν το 85% και που μπορεί να περνούν και αυτοί μεγάλες δυσκολίες από την πανδημία.

Τα έξι βασικά μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν:

- Το πάγωμα των εξώσεων για μη καταβολή ενοικίου για νοικοκυριά με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, το οποίο θα ισχύει έως και έξι μήνες μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

- Έκτακτη παράταση για έξι μήνες των συμβολαίων ενοικίων που βρίσκονται στη λήξη τους, με τους όρους του υπάρχοντος συμβολαίου.

- Οι ενοικιαστές που μένουν σε περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία μπορούν να διασφαλίσουν μικρο-πιστώσεις, χωρίς επιτόκιο και άλλες χρεώσεις, που θα μπορούν να αποπληρωθούν σε έξι χρόνια. Εάν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή, θα υπάρχει παράταση άλλων τεσσάρων ετών.

- Οι ενοικιαστές που είναι άνεργοι, πλήττονται από την πανδημία με προσωρινή ανεργία, μείωση ωραρίων και αποδοχών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν στο τριπλάσιο το ελάχιστο που προβλέπεται για ένα νοικοκυριό με παιδιά θα μπορούν να προσφύγουν και αυτοί στις μικρο-πιστώσεις.

- Οι ιδιοκτήτες που έχουν πάνω από οκτώ ακίνητα, τα επενδυτικά κεφάλαια και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα προσφέρουν στους ενοικιαστές περίοδο τεσσάρων μηνών για την καταβολή των ενοικίων. Μετά την περίοδο αυτή θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την καταβολή των ενοικίων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πραγματοποιηθεί κούρεμα κατά 50% του χρέους του ενοικιαστή ή τριετής αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια στιγμή, οι ενοικιαστές μπορούν να ζητήσουν πιστώσεις από το κράτος.

- Τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν μικρά χρέη μπορούν να ζητήσουν την άμεση βοήθεια του κράτους για την αποπληρωμή τους από μικροπιστώσεις του Δημοσίου. Η άμεση βοήθεια μπορεί να φτάσει έως τα 1.100 ευρώ τον μήνα και έως το 100% του χρέους ή στα 200 ευρώ τον μήνα για να καταβληθούν κοινόχρηστα, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και συντήρησης της κατοικίας έως και στο 100% του κόστους τους. Βοήθεια για την πληρωμή κοινοχρήστων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στήριξη στις νοικοκυρές με το 70% του κατώτατου μισθού

Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες που ασχολούνται στο σπίτι τους με το νοικοκυριό θα στηριχθούν έως και κατά το 70% του κατώτατου μισθού, εάν δεν έχουν άλλα εισοδήματα, «γιατί δεν μπορούν να είναι για ακόμη μία φορά οι μεγάλες ξεχασμένες οι εργαζόμενες στο νοικοκυριό τους» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα η κυβέρνηση επέκτεινε το πάγωμα της καταβολής των δόσεων στεγαστικών δανείων από την πρώτη κατοικία και σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες "είδαν να μειώνονται κατακόρυφα τα έσοδά τους" και πληρώνουν δόσεις για την αγορά επαγγελματικής στέγης.

Η κυβέρνηση διεύρυνε επίσης την κάλυψη με "συμπληρωματικό" επίδομα ανεργίας στο 80% των αποδοχών τους για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 15 Μαρτίου και είχαν συμβάσεις περιορισμένου χρόνου που δεν καλύπτουν την παροχή αυτού του είδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL