Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Οι ΗΠΑ σε κλοιό κορωνοιού και ανεργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ΗΠΑ σε κλοιό κορωνοιού και ανεργίας

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ. Ο αριθμός, όμως, που φοβίζει περισσότερο την αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε αυτός των θανάτων, που χθες ξεπέρασαν τους 1.000, ούτε εκείνος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που υπολογίζονται πλέον σε 70.000.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Το προηγούμενο σχετικό ρεκόρ είχε σημειωθεί το μακρινό 1982, με 695.000 Αμερικανούς να δηλώνουν τότε άνεργοι.

Και φυσικά ακόμη και ο αριθμός των 3,3 εκατομμυρίων ανέργων είναι πολύ πιθανό να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την έκταση του προβλήματος. Ελεύθεροι επαγγελματίες και κάθε λογής αυτοαπασχολούμενοι δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας και επομένως δεν καταγράφονται με αυτό τον τρόπο, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ηλεκτρονικές σελίδες και οι τηλεφωνικές γραμμές των υπηρεσιών όπου υποβάλλονταν οι αιτήσεις ήταν μονίμως υπερφορτωμένες, με αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί να μην κατορθώσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ένα πέμπτο της εργατικής δύναμης της χώρας απέχει σήμερα υποχρεωτικά από την εργασία του εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Παραμένει αμφίβολο πόσοι από αυτούς θα έχουν δουλειά όταν η κρίση κάποτε ξεπεραστεί.

Ο Ίαν Σέφερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του κέντρου Pantheon Economics, εκτιμά ότι το επίπεδο της ανεργίας στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 6,5% τον Μάρτιο -θα είναι δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- και θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Μόλις τον Φεβρουάριο το επίπεδο της ανεργίας στις ΗΠΑ είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 3,5%, με τους ανέργους να υπολογίζονται σε περίπου 210.000 άτομα. “Τα καλύτερα νούμερα για την ανεργία στην ιστορία της χώρας. Τα καλύτερα ποσοστά απασχόλησης. Σχεδόν 160 εκατομμύρια εργάζονται σήμερα. Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς για να μην αλλάξουν αυτά τα νούμερα” πανηγύριζε πριν από δύο εβδομάδες στο Twitter ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αντέχει η δημοτικότητα του Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που μέχρι πριν από λίγες μέρες χαρακτήριζε “απάτη” τον κορωνοϊό, αμφισβητούσε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συνέκρινε τον Covid-19 με την κοινή γρίπη, δεν έχει πάντως αρχίσει ακόμα να υφίσταται την πολιτική φθορά που αναπόφευκτα θα προκαλέσει κάποια στιγμή η κρίση.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Gallup, το 49% των Αμερικανών -το υψηλότερο επίπεδο δημοτικότητας στη διάρκεια της θητείας του- εγκρίνουν την πολιτική του, έναντι 45% που την επικρίνουν. Ειδικότερα, για την κρίση του κορωνοϊού το 60% αξιολογούν θετικά τα μέτρα που έλαβε, σε σχέση με το 38% που τα κρίνουν ανεπαρκή.

Την ίδια ώρα πάντως ο κορωνοϊός συνέχιζε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με ταχύτατους ρυθμούς. Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης της οποίας, Άντριου Κόμο, συνέχισε και χθες να απευθύνει εκκλήσεις για περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτείας. Εκτιμάται ότι κάθε τρεις μέρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη της Νέας Υόρκης διπλασιάζονται, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορύφωση της επιδημίας προβλέπεται εντός 15 με 20 ημερών.

Όχι και τόσο Ηνωμένες Πολιτείες

Η εξάπλωση του κορωνοϊού φαινόταν την ίδια ώρα να σπέρνει τη διχόνοια ανάμεσα στις αμερικανικές πολιτείες, που διαγκωνίζονταν για το μεγαλύτερο ποσοστό ομοσπονδιακής βοήθειας με στόχο την προστασία των πληθυσμών τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα "New York Times", κάτοικοι της Νέας Υόρκης που εγκαταλείπουν την πόλη αντιμετωπίζονται με καχυποψία έως και εχθρότητα στις περιοχές όπου καταφεύγουν.

Η πολιτεία της Φλόριντα θέτει ήδη σε καραντίνα 14 ημερών κάθε άτομο που φτάνει από τη Νέα Υόρκη. Στην Αλάσκα έχουν τεθεί σε εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία απαιτούν από τους νεοεισερχόμενους -είτε κάτοικοι, είτε επισκέπτες- να αυτοαπομονωθούν για διάστημα 14 ημερών.

Τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται όμως να απομονώνουν τον ιό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο ρυθμός διάδοσης του Covid-19 στην πολιτεία της Λουιζιάνα είναι σήμερα αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρείται στην Ισπανία και την Ιταλία.

Κορωνοϊός και ακροδεξιά τρομοκρατία

Το μόνο που θα έλειπε στις πολιορκημένες από τον κορωνοϊό πολιτείες της Αμερικής θα ήταν μια ένοπλη επίθεση σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν θύματα του Covid-19. Και όμως, μια τέτοια επίθεση ανακοίνωσε ότι απέτρεψε χθες η ομοσπονδιακή αστυνομία. Πράκτορες του FBI πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 36χρονο Τίμοθι Ουίλσον, ο οποίος φέρεται ότι ετοιμαζόταν να σπείρει τον θάνατο σε νοσοκομείο της πόλης Μπέλτον του Μιζούρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI, ο Ουίλσον βρισκόταν εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση ως ύποπτος τρομοκρατίας και προτού καταλήξει στον στόχο του νοσοκομείου, προκειμένου να προκαλέσει όσο δυνατόν περισσότερα θύματα, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτεθεί σε σχολείο όπου φοιτούν πολλοί μαύροι μαθητές, σε κάποιο τέμενος ή σε συναγωγή. Επέλεξε τελικά το νοσοκομείο όταν οι αρχές του Μπέλτον συνέστησαν στους κατοίκους να παραμένουν σπίτια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL