Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων

Ο Κλάους* τα έφτιαξε με τη Μιλένα το 1998. Γνωρίστηκαν σε ένα συνέδριο στη Βαρσοβία. Η νεαρή καθηγήτρια ζούσε και εργαζόταν στην πολωνική πρωτεύουσα, ο Γερμανός δημοσιογράφος στο Βερολίνο. Έκτοτε ζουν μαζί τρεις εβδομάδες τον μήνα, όταν ο Κλάους πάει στη Βαρσοβία, καθώς μπορεί να εργάζεται από μακριά. Την τέταρτη εβδομάδα πρέπει να είναι φυσικά παρών στο Βερολίνο.

Το ζευγάρι ζει χωριστά -και μάλιστα ευχαρίστως. “Αυτά τα διαλείμματα αναζωογονούν τη σχέση μας” συνήθιζε να λέει η Μιλένα. Οι δυο τους δεν σκέφτηκαν ποτέ να παντρευτούν, εδώ και τρία χρόνια συζητούσαν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης και όλο το ανέβαλλαν. Ποιος θέλει να χάνει χρόνο με τη γραφειοκρατία;

Όταν τα πρωτοέφτιαξαν, η Πολωνία δεν ήταν ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρχε μόνο ένα τρένο τη μέρα από το Βερολίνο στη Βαρσοβία. Το ταξίδι διαρκούσε οκτώ ώρες συν τον χρόνο στα σύνορα, ανάλογα με την αυστηρότητα των ελέγχων. Τα τελευταία πολλά χρόνια, όμως, αυτά τα εξακόσια χιλιόμετρα καλύπτονται σε έξι ώρες. Έχει πέντε δρομολόγια την ημέρα και έχουν μπει στο κόλπο και τα γερμανικά και τα πολωνικά ΚΤΕΛ, ενώ δεν καταλάβαινε κανείς ότι περνούσε σύνορα. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα.

“Δεν ξέρω πότε θα ξαναδώ τη Μιλένα, τα σύνορα έκλεισαν και ο μόνος τρόπος να τα περάσω θα ήταν να δείξω το πιστοποιητικό γάμου που δεν έχουμε!” μου λέει στο τηλέφωνο ο Κλάους. “Μέσα σε μία ημέρα άλλαξε η ζωή μας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κρατήσει πολύ αυτή η μανία όλων να κλείνουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης”.

Το ζευγάρι τα πάει καλά με την τεχνολογία, προετοιμάζεται ψυχολογικά να περάσει ένα μεγάλο διάστημα με επικοινωνία με skype και κάνει μαθήματα αισιοδοξίας. “Τουλάχιστον έχουμε ακόμη τις δουλειές μας, οι οποίες δεν εξαρτώνται από την ελευθερία κίνησης” λέει η Μιλένα. “Για σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μου το κλείσιμο των συνόρων απειλεί την ύπαρξή τους, αφού ζουν από τη μία πλευρά και δουλεύουν από την άλλη”.

Μπορεί τα ζευγάρια που χωρίζουν υποχρεωτικά να είναι λίγα αυτές τις μέρες που η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα, αλλά είναι πάρα πολλοί οι εργαζόμενοι που τα διέσχιζαν καθημερινά χωρίς ελέγχους και διατυπώσεις και τώρα, στην καλή περίπτωση, μπορούν να συνεχίσουν με τηλεργασία, στην κακή στήνονται δυο ώρες στην ουρά και στο πήγαινε και στο έλα.

Οι... εγκλωβισμένοι των σπουδών και των διακοπών

Πρωτόγνωρο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η γενιά του Erasmus. Τα παιδιά που έμαθαν ότι η Ευρώπη δεν έχει σύνορα, που το σπίτι τους, για παράδειγμα, είναι στην Ελλάδα, σπουδάζουν, ίσως μόνο για ένα εξάμηνο, στην Ολλανδία και τώρα έχουν εγκλωβιστεί στη λάθος χώρα.

Ο γιος της Χριστίνας έχει ξεμείνει στη Χάγη. Τα οικονομικά της οικογένειας είναι περιορισμένα. “Ελπίζω να προσέχει και να μην κάνει βλακείες” λέει η αγωνιούσα μάνα και προσθέτει με μαμαδίσια αισιοδοξία: “Ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθει ο Μάρκος να διαχειρίζεται χρήματα”.

Επιπλέον στην Ευρώπη των παχέων αγελάδων -υπάρχει κι αυτή- οι διακοπές δεν έχουν σεζόν. Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι ταξιδεύουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, είτε για να πάνε για σκι σε θέρετρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών είτε για να γλιτώσουν τον χειμώνα σε πιο θερμά κλίματα.

Από τα θέρετρα κατάφεραν να επιστρέψουν κι ένα από τα πιο αγαπημένα των σκιέρ είναι το Ράτσινγκς στο Νότιο Τιρόλο, όπου ο κορωνοϊός έκανε πάρτι. Μαζί τους, λοιπόν, μετέφεραν τον “αόρατο εχθρό” στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστρία. Από αυτούς που αναζήτησαν ξεκούραση και περιπέτεια εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου δεκάδες χιλιάδες προσπαθούν τώρα να επαναπατριστούν.

Τα υπουργεία Εξωτερικών γκρεμοτσακίζονται να βρουν τρόπο να το κάνουν. Ευτυχώς ο δικός μας Θανάσης Παναγόπουλος πρόλαβε εγκαίρως να επιστρέψει από τον Παναμά πριν κλείσουν τα αεροδρόμια και δεν έπεσε στην ανάγκη του... Δένδια. Άλλωστε σε εποχές κρίσεων αυτού του τύπου οι επαναπατρισμοί φαντάζουν πολυτελείς.

Βαφτίζοντας το μπάχαλο... “συντονισμό”

Μπορεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να εμφανίστηκε τις προάλλες ως μάνατζερ της κρίσης ανακοινώνοντας αποβραδίς ότι προτείνει το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης και παίρνοντας το ΟΚ μέσα σε λίγες ώρες από την τηλεσύνοδο των “27”, ωστόσο μόνο συντονισμένη δεν είναι η Ε.Ε. στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Πρώτα έκλεισε τα σύνορα σχεδόν η κάθε χώρα χωριστά, χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση με τη γειτονική της, κι όχι μόνο στην περίπτωση που γείτονας είναι η Ιταλία -το πρώτο επίκεντρο της επιδημίας στη Γηραιά Ήπειρο- και μετά μίλησε με τους εταίρους και την Κομισιόν.

Ούτε καν ο περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας δεν σκέφτηκε να το κάνει από κοινού, να βγουν δηλαδή η Μέρκελ και ο Μακρόν και να πουν “κλείνουμε για ένα διάστημα τα σύνορά μας για τις περιττές μετακινήσεις”, ώστε να αποπνέει η απόφαση έναν αέρα στοιχειώδους συντονισμού.

Το στοίχημα τώρα για την Κομισιόν είναι να πείσει τα κράτη - μέλη να χαλαρώσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., μέσα στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος έχει καταργηθεί στην πράξη μέσα σε λίγες μέρες.

Να χαλαρώσουν οι έλεγχοι όχι τόσο για τη διέλευση των ανθρώπων -οι περισσότερες χώρες έχουν δώσει οδηγίες στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους-, αλλά για τη διέλευση των εμπορευμάτων, ώστε να σταματήσουν οι ατέλειωτες ουρές με τις νταλίκες στα σύνορα και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Όπως ξέρει κάθε κάτοικος της Ευρώπης, στα σούπερ μάρκετ όπου ψωνίζει πάρα πολλά προϊόντα έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Κομισιόν προσπαθεί δηλαδή να κρατήσει όρθια την εσωτερική αγορά.

* Τα πρόσωπα είναι πραγματικά, τα ονόματα αλλαγμένα από τη σύνταξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL