Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Βρετανία / Βρετανία: Ανοσία Τόρις στα μέτρα προφύλαξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Ανοσία Τόρις στα μέτρα προφύλαξης

Τις σφοδρές επικρίσεις επιδημιολόγων, γιατρών και άλλων επιστημόνων προκαλεί η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης Τζόνσον απέναντι στη διάδοση του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια στάση που μοιάζει να καθορίζεται από την πατροπαράδοτη πίστη των Βρετανών Συντηρητικών στον κοινωνικό δαρβινισμό.

“Πρέπει να είμαι ειλικρινής απέναντι στη βρετανική κοινή γνώμη. Πολλές ακόμη οικογένειες θα χάσουν πρόωρα αγαπημένα τους πρόσωπα” δήλωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Παρά τη δραματική αυτή πρόβλεψη, η κυβέρνησή του απέφυγε να υιοθετήσει τους περιορισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνιστώντας απλώς στους ηλικιωμένους να παραμένουν στις οικίες τους.

Τη λογική πίσω από αυτή την περίεργη “ατολμία” είχε αποκαλύψει λίγο νωρίτερα με δηλώσεις του στο BBC ο δρ Ντέιβιντ Χάλπερν, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας SAGE. Σε κάποιο “σημείο”, τόνισε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να απομονώσει “ευάλωτες ομάδες ώστε να μην κολλήσουν την ασθένεια και όταν τελικά βγουν από την απομόνωσή τους να έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης για τον υπόλοιπο πληθυσμό”.

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα και του σερ Πάτρικ Βάλανς, του ανώτατου επιστημονικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης: “Δεν είναι δυνατό να αποτρέψουμε όλους από το να κολλήσουν ούτε θα ήταν θεμιτό επειδή θέλουμε ανοσία στον πληθυσμό για να προστατευτούμε στο μέλλον". Μιλώντας στο δίκτυο Sky News αναφέρθηκε και αυτός στην “ανοσία της αγέλης”. “Πιστεύουμε ότι αυτός ο ιός είναι πιθανόν να επιστρέψει και τον επόμενο χρόνο και να μετατραπεί σταδιακά σε εποχικός. Οι κοινότητες θα αποκτήσουν ανοσία κι αυτό θα έχει μεγάλη σημασία για τον έλεγχό του μελλοντικά. Χρειάζεται 60% του πληθυσμού για να αναπτυχθεί ανοσία της αγέλης” δήλωσε.

Για να εξετάσουμε, όμως, λίγο πιο προσεκτικά την “αγέλη” των Βρετανών. Η χώρα έχει σήμερα πληθυσμό 66,5 εκατομμυρίων, κάτι που, με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον, σημαίνει ότι 40 εκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει να μολυνθούν με τον κορωνοϊό προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, η μυστική έκθεση της Public Health England που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας "Guardian", και αρρωστήσουν συνολικά 4 στους 5 Βρετανούς, οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τις 500.000 με ποσοστό θνησιμότητας μόλις στο επίπεδο του 1%.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Το Σάββατο 245 επιστήμονες κατήγγειλαν με ανοιχτή επιστολή τους στον Τύπο ότι η επιδίωξη της ανοσίας θα αυξήσει δραματικά τις πιέσεις που ήδη αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. “Με το να θέσουμε τώρα σε εφαρμογή μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, η εξάπλωση μπορεί να επιβραδυνθεί δραματικά και χιλιάδες ζωές να σωθούν” κατέληγε η επιστολή.

Με επιστολή του στην εφημερίδα “Guardian”, ο Ουίλιαμ Χάναγκ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έστρεφε επίσης τα πυρά του κατά των χειρισμών της κυβέρνησης Τζόνσον. “Λέμε ότι τα εμβόλια δημιουργούν 'ανοσία της αγέλης', οπότε τι διαφέρει εδώ; Εδώ δεν μιλάμε για εμβολιασμό. Πρόκειται για πραγματική πανδημία που θα αρρωστήσει πολλούς ανθρώπους προκαλώντας σημαντικό αριθμό θανάτων” τόνισε.

Ο δρ Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης της έγκυρης ιατρικής επιθεώρησης "Lancet", εξέφραζε την ίδια ώρα την απορία του για το γεγονός ότι “η αντίδραση της Βρετανίας δεν ακολουθεί την εμπειρία άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της διάδοσης του Covid-19", ενώ από τον Καναδά η επιδημιολόγος Έλεν Σκοτ κατήγγειλε τη δαρβινική “επιβίωση των ισχυρότερων τη στιγμή που θα έπρεπε να φροντίζουμε και να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL