Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ξεδιαλύνοντας το μυστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ξεδιαλύνοντας το μυστήριο

 Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο ο ιός μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό αποκρυπτογραφώντας τον σε μοριακή βάση. Το γεγονός αποτελεί μια σημαντική αρχή για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων.

Ερευνητές του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Προχωρημένης Έρευνας Westlake και του τεχνολογικού Πανεπιστημίου Τσινγκχουά του Πεκίνου χρησιμοποιώντας την τεχνική της κρυογονικής ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (cryo-EM) κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν σε επίπεδο ατομικών διαστάσεων την πλήρη δομή του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης 2 (ACE2), το οποίο αποτελεί την πύλη εισόδου του Covid-19 στα ανθρώπινα κύτταρα. Η πρωτεΐνη του ιού που «ξεκλειδώνει» την πύλη αυτή των κυττάρων περιέχει την πολύτιμη πληροφορία που αναζητούν οι επιστήμονες.

Άλλη έρευνα υπό τον Τζέισον ΜακΛέλαν του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψε ότι η πύλη εισόδου του Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ίδια με εκείνην που "χρησιμοποιούσε" ο παλιότερος και πολύ πιο φονικός ιός του SARS. Το ανησυχητικό στοιχείο σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πως ο Covid-19 «κολλάει» πάνω στην αγγειοτασίνη με δύναμη δέκα έως είκοσι φορές μεγαλύτερη από εκείνην του SARS. Όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι σαν να διαθέτει “υπερκόλλα”. Αυτό σημαίνει πως μόλις βρεθεί πάνω στην «κλειδαριά» των κυττάρων, είναι πολύ δύσκολο να τον «ξεκολλήσεις». Η είσοδός του σε αυτά και η επακόλουθη μόλυνση καθίστανται αναπόφευκτες. «Τα ευρήματά μας όχι μόνο ρίχνουν φως στην κατανόηση της μηχανικής που προκαλεί τη λοίμωξη αλλά διευκολύνουν και την ανάπτυξη τεχνικών ανίχνευσης του ιού και πιθανών αντιικών φαρμάκων" αναφέρουν οι Κινέζοι ερευνητές στη μελέτη τους.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους θεωρούν ότι η ανακάλυψη του μηχανισμού μόλυνσης είναι ταυτόχρονα ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι γνωρίζουμε πλέον πώς δρα ο «εισβολέας» και επομένως είναι ευκολότερο να βρούμε το καταλληλότερο όπλο για να τον πολεμήσουμε. Το κακό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εχθρός είναι πολύ πιο ισχυρός από όσο νομίζαμε, ενώ από το απόθεμα των "πυρομαχικών" που διαθέτει σήμερα η επιστήμη δεν υπάρχει κάτι που να είναι αποτελεσματικό εναντίον του.

Θεωρίες συνωμοσίας

Δεν είναι η πρώτη φορά στο σύντομο διάστημα αφότου άρχισε να προσβάλλει ανθρώπους που θεωρίες συνωμοσίας έρχονται να «εξηγήσουν» το πώς και το γιατί εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός στον κόσμο. Η τελευταία έχει πηγή προέλευσης το Ιράν και δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να καταλάβει κανείς το γιατί.

Η χώρα που χτυπήθηκε χειρότερα από την επιδημία μετά την Κίνα, με περισσότερα από 3.500 κρούσματα και τουλάχιστον 107 θανάτους, παραμένει δέσμια των σκληρών κυρώσεων του Τραμπ. Οποιαδήποτε προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κατάσταση προσκρούει στο τείχος του οικονομικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης Χουσεΐν Σαλαμί, πιθανόν ο ιός είναι όπλο βιολογικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά της Κίνας αρχικά, που αργότερα όμως επεκτάθηκε στο Ιράν και στον υπόλοιπο κόσμο. Τόνισε πως η χώρα του θα πολεμήσει τον ιό και πως η απειλή θα στραφεί τελικά κατά των ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας Γκολάμ Ρεζά Τζαλαλί είχε επίσης κάνει αναφορά στα ίδια σενάρια, λέγοντας πως ο φόβος που καλλιεργούν τα μέσα ενημέρωσης για την επιδημία του Covid-19 ενισχύει τις υπόνοιες ότι πρόκειται για βιολογική επίθεση με στόχο την Κίνα και το Ιράν. Έκανε λόγο για αναφορές που δείχνουν ότι πίσω από τον ιό μπορεί να βρίσκεται ένα εχθρικό κράτος, πρόσθεσε ωστόσο πως απαιτούνται εργαστηριακή έρευνα και μελέτη του γονιδιώματος του ιού.

Την περασμένη Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Άμεσης Βοήθειας της χώρας προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και νοσηλεύεται. Πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αρρωστήσει ενώ 23 μέλη του Κοινοβουλίου εξετάστηκαν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο Μοχαμάντ Μιρμοχαμαντί, μέλος του σώματος των συμβούλων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ πέθανε την περασμένη εβδομάδα έχοντας προσβληθεί από τον Covid-19. Ένας πρώην πρέσβης και ένας νεοκλεγής βουλευτής περιλαμβάνονται επίσης στα θύματα της επιδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL