Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Άρωμα Podemos στην Πόλη του Φωτός / Άρωμα Podemos στην Πόλη του Φωτός: Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό και το πράσινο Παρίσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρωμα Podemos στην Πόλη του Φωτός / Άρωμα Podemos στην Πόλη του Φωτός: Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό και το πράσινο Παρίσι

«Η βάση του σχεδίου μας είναι η οικολογία, που θα μας επιτρέψει να δώσουμε απαντήσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών» τόνισε η Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, η 60χρονη δήμαρχος του Παρισιού ξεκινώντας την εκστρατεία για την επανεκλογή της στις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 22 Μαρτίου.

Η Ινταλγκό, που γεννήθηκε στο Κάδιθ της Ισπανίας και έφθασε στο Παρίσι με τους αντιφασίστες γονείς της, στοχεύει να μετατρέψει τη γαλλική πρωτεύουσα σε μια πόλη προσβάσιμη κατά 100% με ποδήλατο και να προσφέρει σε όλα τα σχολεία βιολογικά και χορτοφαγικά πιάτα και να μετατρέψει σε πεζόδρομους τέσσερα διαμερίσματα στο κέντρο του Παρισιού.

Η Ινταλγκό μάλιστα έβγαλε από τα χρώματα της προεκλογικής εκστρατείας τα σύμβολα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των αριστερών συμμάχων του, το τριαντάφυλλο και το κόκκινο, για να χρησιμοποιήσει το πράσινο, στοχεύοντας να ανακόψει την άνοδο των Πρασίνων στη μεσαία και καλοστεκούμενη τάξη του Παρισιού, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές οι Πράσινοι (ΕΕLV) έφθασαν στο Παρίσι το 19%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα περιορίστηκε στο 8%.

Οι Σοσιαλιστές και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που στηρίζει την Ινταλγκό, στοιχηματίζουν στην επανεκλογή της όχι μόνο για το εξαιρετικό έργο και τις προτάσεις της, αλλά και εξαιτίας των τεραάστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατόπεδο του Προέδρου Μακρόν, που διασπάστηκε σε δύο ψηφοδέλτια, με τον πιο ισχυρό του υποψήφιο, τον Γκριβό, να αναγκάζεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του μετά τη δημοσίευση ορισμένων βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Στις δημοσκοπήσεις η Ινταλγκό έρχεται πρώτη με 23% στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο, ενώ η δεξιά Ντατί την ακολουθεί με 20%, η λίστα της παράταξης του Μακρόν κυμαίνεται στο 16,5%, ο υποψήφιος των Πρασίνων Μπελιάρντ στο 14,5% και ο Βιλανί, ο βουλευτής και διαφωνών με την παράταξη του Μακρόν, κυμαίνεται στο 10%.

Η Ινταλγκό, που συμμετέχει εδώ και 25 χρόνια στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποφάσισε να υιοθετήσει τη στρατηγική της Άντα Κολάου της Βαρκελώνης, δίνοντας μάλιστα στο ψηφοδέλτιό της την ονομασία Paris Ec Commun, στα πρότυπα του Barcelona En Comu, με το οποίο η Κολάου κέρδισε δύο δημοτικές εκλογές.

Η Ινταλγκό και η Κολάου διατηρούν ούτως ή άλλως στενές σχέσεις εδώ και χρόνια. Η Ινταλγκό μάλιστα φαίνεται ότι παρακολούθησε στενά και την πολιτική του Podemos στον Δήμο της Μαδρίτης προτείνοντας το Paris Central στα πρότυπα του Madrid Central της Καρμένα, με τη μετατροπή των μισών θέσεων πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης σε πράσινους χώρους και πάρκα και διαδρόμους και θέσεις πάρκινγκ για... ποδήλατα, ενώ θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο τα αυτοκίνητα των κατοίκων, ηλεκτρικά λεωφορεία, ταξί, φορτηγά μόνο για τον εφοδιασμό των καταστημάτων και των αυτοκινήτων των υπηρεσιών βοηθείας.

Η δυναμική δήμαρχος του Παρισιού στοχεύει να φυτέψει 170.000 δέντρα την επόμενη εξαετία στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι θα φυτεύει ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται, δεδομένου ότι την προηγούμενη εξαετία φυτεύτηκαν «μόλις» 15.000 δένδρα. Με τις δενδροφυτεύσεις αυτές θέλει να μετατρέψει μεταξύ άλλων τις περιοχές όπου βρίσκονται το δημαρχείο και άλλα σημαντικά κτήρια σε πράσινες ζώνες.

Η δημοτική αρχή κατάφερε ήδη να ψηφίσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με πετρέλαιο από το 2024 και αυτών με βενζίνη από το 2030 και μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες να μετατρέψει σε πεζόδρομους τις όχθες του Σηκουάνα. «Μειώσαμε τους ρύπους από το διοξείδιο του θείου κατά 25% το 2018 σε σχέση με το 2014» επαναλαμβάνει συνεχώς η Ινταλγκό για να πείσει τον κόσμο να εγκαταλείψει τις μετακινήσεις με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL