Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Αίγυπτος / Αίγυπτος: Με στρατιωτικές τιμές κηδεύεται σήμερα ο Μουμπάρακ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίγυπτος / Αίγυπτος: Με στρατιωτικές τιμές κηδεύεται σήμερα ο Μουμπάρακ

Μπορεί να ανατράπηκε από λαϊκές κινητοποιήσεις κατά τις οποίες εκατοντάδες διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, να αποπέμφθηκε ταπεινωτικά από την Προεδρία και να κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ωστόσο μετά τον θάνατό του ο στρατός της Αιγύπτου φρόντισε να "αποκαταστήσει" αμέσως τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Η αιγυπτιακή Προεδρία τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι θρηνεί τον Μουμπάρακ για «ό,τι προσέφερε στη χώρα ως ένας από τους ηγέτες και τους ήρωες του ένδοξου πολέμου του 1973» με το Ισραήλ. Αναφέρθηκε μάλιστα στον ρόλο του ως «επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που αποκατέστησε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των Αράβων στην περιοχή». Αλλά και ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι πενθεί "έναν από τους υιούς του και έναν από τους ηγέτες του ένδοξου πολέμου", δίνοντας επίσης συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Μπουμπάρακ αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας το 1949 και διορίστηκε αρχηγός της το 1967. Ανέλαβε την Προεδρία της Αιγύπτου μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ το 1981 και παρέμεινε Πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2011, όταν ανετράπη από την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011.

Το Ισραήλ είναι από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν στον θάνατο του Μουμπάρακ: ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέτισε φόρο τιμής σε έναν «προσωπικό φίλο, έναν ηγέτη ο οποίος οδήγησε τον λαό του στην ειρήνη και την ασφάλεια, στην ειρήνη με το Ισραήλ». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την προσήλωση του Μουμπάρακ στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Δύο μήνες μετά την επανάσταση, ο Μουμπάρακ συνελήφθη και έμεινε στη φυλακή και σε στρατιωτικά νοσοκομεία μέχρι το 2017, όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες ότι διέταξε τη δολοφονία διαδηλωτών. Ο Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2012 με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη δολοφονία 239 διαδηλωτών στη διάρκεια της των 18 ημερών εξέγερση.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών στη μονάδα εντατικής φροντίδας του στρατιωτικού νοσοκομείου Γκαλάα στο Κάιρο όπου νοσηλευόταν έπειτα από χειρουργική επέμβαση, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ θα ταφεί σήμερα με στρατιωτική κηδεία, καθώς διοίκησε τις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL