Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Αντιπαράθεση κυβέρνησης - Λέγκας για την εξάπλωση του ιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - Λέγκας για την εξάπλωση του ιού

Στους έντεκα έφθασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, σχεδόν όλοι υπερήλικοι και με σοβαρά αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, τα κρούσματα έφθασαν στα 322, ενώ ένα άτομο πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Ρώμης.

Η κεντρική κυβέρνηση και οι αυτοδιοικητικές αρχές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το κλίμα πανικού και την ψύχωση που μεταδόθηκε από το Μιλάνο με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη μετάδοση του κορωνοϊού αδειάζοντας τα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ στην Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Ρώμη και σε δεκάδες άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις.

Στο μετρό της Ρώμης η λιποθυμία ενός ανθρώπου ήταν αρκετή για να εκδηλωθεί πανικός στον συρμό. Οι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν μετά γιατί οι τραυματιοφορείς δεν χρησιμοποίησαν γάντια, μάσκες, φόρμες και άλλα προστατευτικά μέσα για να πάρουν τον ασθενή από τον συρμό, ενώ στον σταθμό του Κολοσσαίου είχε δημιουργηθεί ένα πραγματικό χάος.

Η αστυνομία και ο στρατός ανέλαβαν ελέγχους στις κόκκινες ζώνες που έχει εκδηλωθεί ο κορωνοϊός, στις οποίες ακυρώθηκαν όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις και οι πιστοί καθολικοί κλήθηκαν να απέχουν από τις λειτουργίες. Οι σχολικές εκδρομές μεταφέρθηκαν για μετά τις 15 Μαρτίου, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό γιατρού εάν απουσιάσουν, όταν ασφαλώς ανοίξουν τα σχολεία, ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί του ιταλικού ΑΣΕΠ που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτή την εβδομάδα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια και τα μουσεία.

Οι δήμοι του Μιλάνου και της Ρώμης υποχρέωσαν τους οδηγούς των λεωφορείων στη χρήση αντισηπτικών, κυρίως υποχλωριώδους νατρίου.

Οι αρχές της Λομβαρδίας ζήτησαν από τους πολίτες να μην επισκέπτονται, χωρίς μεγάλη ανάγκη, τα γραφεία των δήμων, τις λαϊκές αγορές, τα εμπορικά κέντρα, γιορτές, εκθέσεις και λειτουργίες και να αποφεύγουν γενικότερα συναθροίσεις, ενώ περιορίστηκαν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, εκτός αυτών των τροφίμων.

Τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών και η δημοσιοποίηση των συνεδριάσεών τους θα γίνεται... ψηφιακά. Από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ. όλα τα μπαρ, καφετέριες, αίθουσες χορού και εστιατόρια θα παραμένουν κλειστά. Λουκέτο μπήκε επίσης στα πρακτορεία στοιχημάτων. Οι γάμοι και οι κηδείες θα πραγματοποιούνται με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, έχει ετοιμάσει ένα διάταγμα που στην πράξη εξισώνει τον κορωνοϊό με μια μεγάλη φυσική καταστροφή, προβλέποντας για τους 11 δήμους, που έχει εκδηλωθεί ο ιός τη διακοπή της είσπραξης όλων των φόρων, μεταξύ των οποίων και των δημοτικών, και των πληρωμών των λογαριασμών κοινής ωφέλειας από τους καταναλωτές, τη μεταφορά της πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων και τη διακοπή της πληρωμής των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Διαπληκτισμοί στον αέρα

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα, που ανήκει στους Ελεύθερους και Ίσους, προσπάθησε να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από την παρουσίαση ενός βίντεο με γνωστό ηθοποιό που διακωμωδούσε την παρουσία του ιού μέσα σε κινέζικο εστιατόριο και διόρισε σύμβουλό του τον Βάλτερ Ριτσιάρντι, που προέρχεται από τη διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της βιντεοσύσκεψης του πρωθυπουργού και των προέδρων των περιφερειών για τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας - Μιλάνου Ατίλιο Φοντάνα έκλεισε τη σύνδεση μετά από λογομαχία του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως είχε διαπληκτιστεί εκ νέου με τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. «Αυτή τη στιγμή κάποιος πρέπει να πληρώσει για τις βλακείες του. Δεν θέλω να αναγκαστώ να σας δείξω τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα που έστειλα στον Σαλβίνι. Αυτός πρέπει να συμμετάσχει στο τραπέζι που θα συγκαλέσουμε με την αντιπολίτευση, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να απέχει από τις σπέκουλες» τόνισε ο Κόντε.

Ο Σαλβίνι παρουσίασε χθες στη γερουσία «τον Δεκάλογο της Λέγκας για τον κορωνοϊό» δηλώνοντας ότι θα καταθέσει τις δέκα οικονομικές προτάσεις της Λέγκας «αυτοπροσώπως» στον Κόντε και υποστήριξε ότι τα 20 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης και τα 200 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. δεν φθάνουν για να αντιμετωπιστούν ο κορωνοϊός και οι συνέπειές του, εκτιμώντας ότι χρειάζονται 10 δισ. ευρώ, «γιατί ακυρώθηκαν το 90% των ταξιδιών των τουριστών στην Ιταλία». «Ελπίζω κανείς να μην μας κατηγορήσει για ρατσισμό και λεγκα-φασισμό» συμπλήρωσε ο Σαλβίνι.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Φοντάνα, που είναι δεξί χέρι του Σαλβίνι και είχε αποκαλέσει τον Κόντε «φασίστα», προσπάθησε «να αποδραματοποιήσει» τις ανησυχίες των πολιτών υποστηρίζοντας ότι «ο κορωνοϊός είναι κάτι περισσότερο από γρίπη» και επιτέθηκε εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν στοχοποιήσει την Ιταλία.

«Ίσως θα έπρεπε να ξαναδούν τη συμμετοχή τους στην Ένωση, γιατί ξεκίνησαν να κάνουν διακρίσεις εναντίον μας» τόνισε ο ρατσιστής και ευρωσκεπτικιστής Φοντάνα προειδοποιώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγράφεται άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων για να αρχίσει να σημειώνεται μια μείωση προς τα τέλη της εβδομάδας και τις αρχές της επόμενης.

Ο τοπικός υπουργός Κοινωνικού Κράτους της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκας Τζούλιο Γκαλέρα χαρακτήρισε τον Κόντε «αστοιχείωτο» εκτοξεύοντας μύδρους κατά των δηλώσεων του Ιταλού πρωθυπουργού ότι το νοσοκομείο του Κοντόνιο έξω από το Μιλάνο, που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, δεν σεβάστηκε τα πρωτόκολλα. Για τον Γκαλέρα την ευθύνη για την εξάπλωση του ιού την έχει η κυβέρνηση και η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Υγείας των περιφερειών του Μιλάνου και της Βενετίας, γιατί στην Ιταλία δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα Υγείας, φαίνεται ότι ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις και τα χαμηλά αντανακλαστικά των πολιτικών και διοικητικών παραγόντων που τα διευθύνουν.

Σύσκεψη επτά υπουργών Υγείας στη Ρώμη: Όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί και ο Κικίλιας... χώρια

Στο υπουργείο Υγείας της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντζα και παρευρέθηκαν η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλα Κυριακίδη, ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Αντρέα Αμόν. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν ο Σπεράντζα, η Κυριακίδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο και οι υπουργοί Υγείας της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Ελβετίας, της Κροατίας και της Γερμανίας. Ο υπεύθυνος υπουργός για την Υγεία μας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL