Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ισαμπέλ Σάρα Σάντσεθ, επικεφαλής Unidas Podemos στην τοπική βουλή της Μαδρίτης: / Ισαμπέλ Σέρα Σάντσεθ: Οι Ρομπέν των εξώσεων δεν φοβούνται το... εδώλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισαμπέλ Σάρα Σάντσεθ, επικεφαλής Unidas Podemos στην τοπική βουλή της Μαδρίτης: / Ισαμπέλ Σέρα Σάντσεθ: Οι Ρομπέν των εξώσεων δεν φοβούνται το... εδώλιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατοικία συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των τραπεζών και των κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων. Οι διώξεις δεν φοβίζουν όσους από εμάς συμμετέχουμε στο κίνημα για τη στήριξη των ανθρώπων. Δεν μπορεί να πετάνε στον δρόμο οικογένειες με μικρά παιδιά όταν υπάρχουν 250.000 άδειες κατοικίες στη Μαδρίτη. Με το Unidas Podemos συμμετέχουμε στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές για να αλλάξουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων και θα κριθούμε γι’ αυτό. Για τον λόγο αυτό στο 3ο συνέδριο του Podemos τον Μάρτιο θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βρισκόμαστε δίπλα στα κινήματα και στις ανάγκες των ανθρώπων γνωρίζοντας και τα όρια των θεσμών και της κυβέρνησης. Πριν από έξι χρόνια φτιάξαμε το Podemos για να κυβερνήσουμε.

Σήμερα το προσπαθούμε διαμέσου μιας κυβέρνησης συνασπισμού, έχοντας οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ενωμένη Αριστερά και τα ενωτικά ψηφοδέλτια]», τόνισε στην «Αυγή» η Ισαμπέλ Σέρα, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Unidas Podemos στην τοπική Βουλή της Μαδρίτης, υποψήφια από τον Ιγκλέσιας για να συμμετέχει στην αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία του Podemos.

H Σέρα αποποιήθηκε του δικαιώματος της ασυλίας για να δικαστεί, ενώ από την εποχή του Κινήματος των Αγανακτισμένων (15Μ) βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του δικαιώματος στην κατοικία. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ισπανία έχουν κατασχεθεί πάνω από 450.000 κατοικίες από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων και την οικονομική κρίση και έχουν αυτοκτονήσει από την απόγνωση περίπου 20 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι τράπεζες, οι κατασκευαστικές και στα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν κλειστά 3,5 εκατομμύρια σπίτια για να διατηρούν τις τιμές στα ύψη.

* Γιατί βρεθήκατε στο εδώλιο αυτές τις ημέρες;

Συμμετείχα το 2014 στο κίνημα εναντίον των κατασχέσεων κατοικιών και των εξώσεων, που πηγαίναμε στα σπίτια των ατόμων που είχαν ανάγκη για να αποτρέψουμε τις εξώσεις. Για την Ισπανία το θέμα αυτό αποτελεί ένα κοινωνικό δράμα, γιατί έχουν κατασχεθεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες και έχουν αυτοκτονήσει χιλιάδες άνθρωποι. Στο Κίνημα των Αγανακτισμένων είχαμε ξεκινήσει από το 2012 τον αγώνα για μια αξιοπρεπή κατοικία και κάναμε διαρκείς κινητοποιήσεις εναντίον των εξώσεων. Το κίνημα στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους για να υπερασπιστεί το δικαίωμά τους να μείνουν στο σπίτι τους. Ορισμένοι ακτιβιστές βρίσκονται στο σπίτι των ατόμων που θέλει να κάνει έξωση η αστυνομία, για να συμπαρασταθούν και να αποτρέψουν πράξεις αστυνομικής βίας, ενώ στον δρόμο οι περισσότεροι ακτιβιστές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και ζητούν να σταματήσει η έξωση.

Στην περίπτωση τη δική μου, είχαμε κινητοποιηθεί για να σταματήσουμε την έξωση ενός άρρωστου ατόμου μεγάλης ηλικίας και η αστυνομία κατηγόρησε μια σειρά ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και εμένα, για περιύβριση αρχής, επιθετικές πράξεις και ρίψη αντικειμένων κατά της αστυνομίας, αλλά κατά τη δίκη φάνηκε ότι οι κατηγορίες εναντίον μας ήταν πλαστές και κατασκευασμένες. Τώρα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Η αστυνομία θεωρεί ότι το γεγονός ότι διαδηλώνεις κατά των εξώσεων αποτελεί διατάραξη της τάξης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αστυνομία μάς επιτέθηκε με τα γκλοπ και έκανε συλλήψεις χωρίς λόγο και αιτία.

Οι αρχές προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν τα κινήματα υπέρ των θυμάτων από τις υποθήκες και τα στεγαστικά δάνεια. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις, παρόλο που τώρα δεν πετάνε έξω με τέτοια ευκολία τις οικογένειες και περιορίζονται μόνο σε εξώσεις λόγω της μη καταβολής των ενοικίων.

* Πώς είναι σήμερα η κατάσταση με τις κατασχέσεις και τις εξώσεις;

Σήμερα έχουν περιοριστεί οι εξώσεις από κατασχέσεις για μη πληρωμή στεγαστικών δανείων και έχουν αυξηθεί αυτές από την αδυναμία πληρωμής ενοικίων. Τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις εκτινάχθηκαν στα ύψη, γιατί τα διεθνή κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, από τη Goldman Sachs έως την BlackRock, αγοράζουν μαζικά ακίνητα και δεν τα προσφέρουν για ενοικίαση. Μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, που έχει πληθυσμό 6,5 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν 250.000 άδεια σπίτια. Καταλαβαίνει κανείς την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και την ενοικίασή τους. Στην Ισπανία κάθε μέρα έχουμε 180 εξώσεις, εκ των οποίων 18 εξώσεις στη Μαδρίτη. Δεκαοκτώ οικογένειες βρίσκονται κάθε μέρα στους δρόμους στη Μαδρίτη, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν μικρά παιδιά, και δεν υπάρχει κανενός είδους κοινωνικής προστασίας. Την ίδια στιγμή, οι κατοικίες κοινωνικής προστασίας έχουν μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

* Υπήρξε κάποια σχέση του Λαϊκού Κόμματος με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων;

Η Μποτέγια, η πρώην δήμαρχος της Μαδρίτης και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Αθνάρ, και ο δεξιός πρώην περιφερειάρχης Γκονθάλεθ ξεπούλησαν χιλιάδες δημόσιες κατοικίες κοινωνικής προστασίας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να βρεθούν όμηροι στα χέρια των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που ζητούσαν παράλογες αυξήσεις στα ενοίκια ή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ξεπούλησαν χιλιάδες κατοικίες με τους ενοικιαστές μέσα. Οι άνθρωποι που πήραν τις κατοικίες με βάση τα κοινωνικά κριτήρια και τα χαμηλά τους εισοδήματα βρέθηκαν να έχουν απέναντί τους τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που απαιτούσαν ενοίκια στις τιμές της αγοράς. Αγωνιστήκαμε με τα κοινωνικά κινήματα εναντίον του σκανδάλου και εδώ και λίγες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις οικογένειες υποστηρίζοντας ότι οι κατοικίες ανήκουν στο Δημόσιο, γιατί πουλήθηκαν με απάτη. Η δεξιά ηγεσία της περιφέρειας της Μαδρίτης έκανε προσφυγή κατά της απόφασης. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια χρησιμοποίησαν και μαφιόζικες μεθόδους βάζοντας πληρωμένους μπράβους να τρομοκρατούν τους ενοικιαστές ή να καταλαμβάνουν τα σπίτια τους.

* Πώς μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση που συμμετέχετε;

Το δράμα της στέγης στην Ισπανία και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή κατοικία αποτέλεσαν για τα κινήματα και το Podemos βασικό καθήκον. Το Unidas Podemos συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές και, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει το εκλογικό πρόγραμμα του Unidas Podemos. Συμφωνήσαμε λοιπόν με τους Σοσιαλιστές να πάρουμε μέτρα για τη ρύθμιση των ενοικίων δίνοντας στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς το δικαίωμα να βάζουν ένα πλαφόν στα ενοίκια. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που ανήκει στο Unidas Podemos, και άλλοι «δήμαρχοι της αλλαγής» έχουν πάρει ανάλογα μέτρα εδώ και καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι οι δεξιές αυτοδιοικητικές αρχές αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο. Στους δήμους με προοδευτικές και αριστερές αρχές θα δούμε ένα φρένο και μια πτώση των ενοικίων σε ορισμένες περιοχές, ενώ εκεί που διοικεί η Δεξιά θα είναι η «αγορά» που θα καθορίζει τις τιμές των ενοικίων.

* Το Podemos είναι ένα κυβερνητικό κόμμα ή είναι κάτι άλλο;

Το Podemos δημιουργήθηκε από την εμπειρία του κινήματος των πλατειών με τη φιλοδοξία να κυβερνήσει για να αλλάξει τη χώρα. Από τις πλατείες του Κινήματος των Αγανακτισμένων έμπαινε ο στόχος για μια πλειοψηφική κυβέρνηση. Οι καταστάσεις μάς οδήγησαν να βρεθούμε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές. Σε τέσσερα χρόνια είχαμε τέσσερις εκλογές και αντέξαμε όλες τις πιέσεις. Βρεθήκαμε στη διοίκηση μεγάλων περιφερειών και πολλών μεγάλων δήμων και είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά που κάναμε για τους πολίτες και κυρίως για την κοινωνική πλειοψηφία που έπληξε η κρίση. Το Podemos είναι ένα νέο κόμμα, που κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να βρεθεί στην εθνική κυβέρνηση της χώρας. Για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε μέσα στην κρίση φαίνεται ότι περάσαμε μεγάλες ιστορικές περιόδους, αλλά η αλήθεια είναι ότι έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Αυτή η εμπειρία μάς έδειξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική, ποια θα πρέπει να είναι η λειτουργία του κόμματος και τι σημαίνει να κάνουμε κυβερνητική πολιτική. Το Podemos πρέπει να συνεχίσει να είναι δεμένο με τα κοινωνικά κινήματα κατανοώντας και τα όρια των θεσμών και της κυβέρνησης.

Μέσα στον λίγο χρόνο που σχηματίστηκε η κυβέρνηση αυξήσαμε τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, αρχίσαμε μια πραγματική μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, καταργώντας τις απολύσεις για θέματα υγείας, αρχίσαμε να προστατεύουμε τους επισφαλείς εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, μέχρι τις 8 Μαρτίου θα έχουμε νόμο για τις σεξουαλικές ελευθερίες που μεταξύ πολλών άλλων θα αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα σε ό,τι αφορά τον βιασμό, πήραμε μέτρα για την προστασία του παιδιού. Την ίδια στιγμή, προχωράμε στον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό της Ιστορίας μας και σε μια φορολογική μεταρρύθμιση, με ένα δικαιότερο σύστημα, όπου θα πληρώνουν και οι πλούσιοι και οι μεγάλες εταιρείες, ενώ έχει δρομολογηθεί η ψήφιση του «Φόρου Τόμπιν» και του «Φόρου Google», επιβάλλοντας φόρο στις αγοροπωλησίες μετοχών και στις μεγάλες μηχανές και εμπορικούς πρωταγωνιστές του Διαδικτύου.

* Το Podemos θα πραγματοποιήσει το 3ο συνέδριό του τον Μάρτιο. Φτάσατε στην κυβέρνηση παρά την αποχώρηση του Ερεχόν και αυτή που ανακοίνωσαν αυτές τις ημέρες οι Αντικαπιταλιστές.

Εάν δούμε τον χρόνο πίσω μας, όλες οι ψυχές του Podemos πολλές φορές δεν σεβαστήκαμε εντελώς το μεγάλο σχέδιο με το οποίο ξεκίνησε αυτή η ωραία εμπειρία. Δεν καταφέραμε πολλές φορές να συζητήσουμε σωστά και να υιοθετήσουμε κοινές πολιτικές, όπως φάνηκε στις εκλογές για το Δήμο και την Περιφέρεια της Μαδρίτης ή και αλλού. Με την απόφαση του Ερεχόν να φτιάξει το «Περισσότερο Χώρα» χάσαμε τον δήμο και δεν καταφέραμε να κερδίσουμε την περιφέρεια. Είμαστε μια νέα πολιτική οργάνωση και θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούνται οι εσωτερικές μας συζητήσεις από τα μέσα ενημέρωσης μόνο και μόνο για να μας πλήξουν. Πολλές πολιτικές συζητήσεις στο εσωτερικό μας, που θα μας έκαναν καλό για τη δράση μας, έφτασαν προς τα έξω με έναν ελάχιστα δημοκρατικό τρόπο.

Οι Αντικαπιταλιστές αποφάσισαν σήμερα να φύγουν, αλλά η απόφασή τους έρχεται από μακριά. Δεν συμφωνούν με τη συμμετοχή του Podemos σε μια κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές και ειδικά με το Podemos στη μειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος. Σέβομαι την απόφασή τους, αλλά εκτιμώ ότι όταν μετά από τέσσερα χρόνια θα ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης, θα κάνουμε έναν θετικό απολογισμό. Πιστεύω ότι και τα άτομα που φεύγουν θα θέλουν να δουν ένα θετικό έργο από την κυβέρνηση, γιατί αυτό συμφέρει τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Στο Podemos κάναμε ένα εσωτερικό δημοψήφισμα, όπου 130 χιλιάδες ακτιβιστές ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση και κάτι παραπάνω από 2 χιλιάδες κατά. Θα μπορούσαν να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας και να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Ίσως γι’ αυτούς είναι πρωταρχικό ένα άλλο σχέδιο. Στο 3ο συνέδριο θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τις βάσεις για να οικοδομήσουμε ένα νέο κόμμα, που θα είναι στην κυβέρνηση και στα κινήματα, που θα στοχεύει στην επιμόρφωση και την αξιοποίηση των στελεχών του, ένα κόμμα που θα σχεδιάσει από τώρα πώς θα ξανακερδίσει τους μεγάλους δήμους.

Με το Unidas Podemos βελτιώθηκαν πολύ οι σχέσεις μας με την Ενωμένη Αριστερά, σεβόμενοι πάντα ο ένας την αυτονομία του άλλου. Καταφέραμε να οδηγήσουμε μαζί το Unidas Podemos στην κυβέρνηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε όλα τα επόμενα χρόνια να εργαζόμαστε πλάι - πλάι για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η συνεργασία αυτή του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των άλλων ενωτικών ψηφοδελτίων μάς έκανε όλους πιο ώριμους, πιο ισχυρούς και αποτελεσματικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL