Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Οι Μαμάδες της Ρώμης δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Μαμάδες της Ρώμης δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης

Μαθήματα αλληλεγγύης και μεγάλης ανθρωπιάς έδωσαν οι Μαμάδες της λαϊκής συνοικίας Πινιέτο της Ρώμης αποδεικνύοντας ότι αγαπάνε τα προσφυγόπουλα της Μόριας, της Χίου, της Κω, της Λέρου και των άλλων νησιών όπως τα δικά τους παιδιά. Μαθήματα μάλιστα που ξεκίνησαν από την αλληλεγγύη μέσα από τα δημοτικά σχολεία.

H ιστορία ξεκίνησε όταν ο Ρένε από το Κονγκό, το παιδί του οποίου πηγαίνει σε σχολείο του Πινιέτο, διηγήθηκε σε ορισμένες Μαμάδες του σχολείου τη δραματική κατάσταση των μικρών παιδιών στη Μόρια, όπου είχε βρεθεί με μια ΜΚΟ. Στην Ιταλία απ’ ό,τι φάνηκε δεν είναι μόνο ο Σαλβίνι που χρησιμοποιεί κατά κόρον τα κοινωνικά δίκτυα και τα chat. Οι Μαμάδες ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα από το ένα chat στο άλλο, για το πώς θα συγκεντρώσουν παιδικά ρούχα για να τα στείλουν στη Μόρια. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο αποδείχτηκε ότι το σχολείο που πηγαίναν τα παιδιά τους, αλλά και το Πινιέτο ήταν πολύ μικρά, γιατί άρχισαν να συγκεντρώνουν παιδικά ρούχα και σε άλλες συνοικίες, από τη λαϊκή Γκαρμπατέλα μέχρι το πιο καλοστεκούμενο Πράτι και την περιοχή της Πιάτσα Μπολόνια. Σαν να μην έφταναν οι Μαμάδες, ορισμένα μπαρ και καφετέριες του Πινιέτο και των άλλων συνοικιών δέχτηκαν να συγκεντρώνουν τα ρούχα, ενώ ορισμένα σχολεία είχαν μετατραπεί σε αποθήκες. Στο τέλος, οι Μαμάδες κουβάλησαν όλα τα ρούχα και τα παπούτσια σε ένα άδειο σπίτι. Όταν τα έβαλαν σε κούτες κατά είδος και ηλικία και άρχισαν να τα ζυγίζουν, ανακάλυψαν ότι είχαν συγκεντρώσει περίπου δύο τόνους. Τότε προσφέρθηκαν δυο - τρεις γονείς με βαν και φορτηγάκια να μεταφέρουν τις κούτες από το άδειο σπίτι προς άγνωστη προς το παρόν κατεύθυνση.

Γιατί ο τρόπος που θα έστελναν σχεδόν δύο τόνους ρούχα στην Αθήνα και από εκεί στα προσφυγόπουλα της Μόριας και των άλλων νησιών μας αποτελούσε για όλες και όλους ένα μεγάλο γρίφο. Η λύση βρέθηκε απρόσμενα όταν μια από τις Μαμάδες, που εργάζεται ως αεροσυνοδός στην Alitalia, έριξε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα 20 κιλά που μπορεί να στέλνει δωρεάν τον χρόνο ως free cargo σε όποιο σημείο θέλει. Βλέποντας τον κόσμο από ψηλά και καταλαβαίνοντας πόσο μικρός και πόσο μικροί είμαστε πάνω από 90 αεροσυνοδοί και εργαζόμενες ως πλήρωμα καμπίνας στην Alitalia πήραν τη σκυτάλη αυτής της μακριάς αλυσίδας αλληλεγγύης και υπέγραψαν από μια εξουσιοδότηση στον πρόεδρο της κοινότητας των Κονγκολέζων στην Ελλάδα για να παραλάβει από το αεροδρόμιο τα ρούχα και τα παπούτσια. Η κοινότητα των Κονγκολέζων, χάρις σε μια αλληλέγγυα Ιταλίδα που ασχολείται με τη ΜΚΟ "Δεσμός", ανέλαβε όλα τα φορτώματα και ξεφορτώματα. Έτσι οι περισσότερες από διακόσιες κούτες, χάρις στις... ιπτάμενες αλληλέγγυες της Alitalia, έφτασαν σε λιγότερες από 24 ώρες από το Φιουμιτσίνο στην καρδιά της Αθήνας.

Ένας βουλευτής της Αριστεράς και μάλιστα από το Τόρε Ντελ Γκρέκο της Νάπολης, κοινός φίλος των Μαμάδων και δικός μου, μου τηλεφώνησε γνωρίζοντας ότι δραστηριοποιούμαι εδώ και χρόνια στην "Αλληλεγγύη του Πειραιά". "Τι μπορείτε να κάνετε;", ρώτησε. Ακούγοντας αυτή την τρελή ιστορία του απάντησα απλά: "Και τι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε;".

Έτσι οι κούτες από τον λόφο της Κυψέλης πήραν την κατηφόρα για να πιάσουν... λιμάνι. Έφτασαν στην αποθήκη της "Αλληλεγγύης του Πειραιά", που ανέλαβε με το παμπάλαιο αλλά σκυλίσιο βαν που έχει τη μεταφορά τους στα πλοία και στις μεταφορικές εταιρείες. Πολύτιμη σε αυτή την περιπέτεια είναι και η συμβολή της "Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών", που ανέλαβε τις επαφές με την Blue Star για να μεταφέρει σταδιακά δωρεάν τις κούτες στη Λέσβο, τη Κω και τη Λέρο. Οι Μαμάδες συγκέντρωσαν μάλιστα και 350 ευρώ για τις ελληνικές αλληλέγγυες οργανώσεις. Οι πρώτες 40 κούτες έφτασαν στις αρχές της εβδομάδας στην "Αλληλεγγύη για Όλους" στη Λέσβο και άλλες 40 στην "Αλληλεγγύη για Όλους" στην Κω, ενώ στο δρόμο για την "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου" βρίσκονται άλλες 40 κούτες, με μια μεταφορική εταιρεία να έχει αναλάβει τη δωρεάν μεταφοράς και παράδοσή τους στον χώρο των αλληλέγγυων της Χίου. Το μόνο παράπονο που ακούστηκε μέχρι τώρα ήταν από την υπεύθυνη της "Αλληλεγγύης για Όλους" της Λέσβου: "Γαμώτο, σήμερα βρέχει, δεν μπορούμε να τα μοιράσουμε αμέσως στα παιδάκια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL