Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΥΠΟΙΚ Βραζιλίας: Με τον Λούλα μέχρι και οι υπηρέτριες πήγαιναν στην Ντίσνεϊλαντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΙΚ Βραζιλίας: Με τον Λούλα μέχρι και οι υπηρέτριες πήγαιναν στην Ντίσνεϊλαντ

«Με τις κυβερνήσεις του Κόμματος των Εργαζομένων μέχρι και οι οικιακοί βοηθοί πήγαιναν στην Ντίσνεϊλαντ. Αυτή ήταν μια τρομακτική γιορτή. Τώρα θα πρέπει να πηγαίνουν για μπάνιο στις δικές μας ακτές». Τάδε έφη Πάουλο Γκουέδρες, το golden boy της Σχολής του Σικάγου που ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου επέλεξε για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και να υποτιμήσει το ρεάλ πάνω από 8% από τις αρχές Φεβρουαρίου, εξαναγκάζοντας στο τέλος την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας σε παρέμβαση για να σταματήσει την κατρακύλα του. Την ίδια στιγμή, οι δρόμοι της Βραζιλίας γέμισαν από τους εργαζόμενους, που, με άξονα τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις, διαμαρτύρονται για τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (INSS), που σήμερα καλύπτει τον χαμηλότερο αριθμό ασφαλισμένων στην ιστορία του.

Ο Γκουέδες, που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και εργάστηκε στη Χιλή κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ, κατάγγειλε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Λούλα και τη Ρούσεφ, τους δύο Προέδρους του Κόμματος των Εργαζομένων, γιατί, την εποχή των κυβερνήσεών τους, το ρεάλ ήταν ισχυρό στα 1,8 ρεάλ έναντι του δολαρίου, ενώ τώρα ο Μπολσονάρου το υποτίμησε στα 4,38 ρεάλ, με στόχο να αντισταθμίσει την αποτυχημένη οικονομική του πολιτική με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας διαμέσου της υποτίμησης της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Γκουέδες μάλιστα αποκάλεσε «παράσιτα» τους δημοσίους υπαλλήλους που ζήτησαν αυξήσεις και να μην καταργηθεί η μονιμότητα.

Ο Μπολσονάρου επιδιώκει να πλήξει τα εκατομμύρια των πολιτών που βγήκαν από τη φτώχεια και να δρομολογήσει έναν εμπορικό πόλεμο με τη γειτονική «κομμουνιστική» Αργεντινή του Φερνάντες, που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το χρέος της με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας. Η ανατίμηση του πέσο της Αργεντινής σχεδόν κατά 5% έναντι του ρεάλ και μάλιστα σε ελάχιστο διάστημα αποτελεί θανάσιμο πλήγμα για το Μπουένος Άιρες.

Ο ακροδεξιός παροξυσμός του Μπολσονάρου, που διόρισε τον πρώην επιτελάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως υπουργό επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που στα σενάρια των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας προβλέπεται και ένας πόλεμος το 2035 με τη... Γαλλία.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες των απομακρυσμένων και φτωχών πληθυσμών εξανάγκασαν την κυβέρνηση του Μπολσονάρου να βάλει τέλος στις απελάσεις των 1.800 Κουβανών γιατρών που παρέμειναν στην Βραζιλία, γιατί κανείς Βραζιλιάνος γιατρός δεν πάει να τους αντικαταστήσει και να εργαστεί σε εγκαταλελειμμένες και υποβαθμισμένες περιοχές. Έτσι, ο Μπολσονάρου, που είχε καταγγείλει τους Κουβανούς γιατρούς για... «κατασκοπεία» και «σχηματισμό αντάρτικων ομάδων», ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για την παραμονή τουλάχιστον 775 «κατασκόπων» και «ανταρτών» που θα συνεχίσουν να φροντίζουν για την υγεία των αδύναμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL