Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Σοφία" η δεύτερη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σοφία" η δεύτερη...

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και έντονες αντιπαραθέσεις, το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισε να στείλει νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές, μια κίνηση που θεωρητικά στοχεύει στην καλύτερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αλλά στην πράξη επιχειρεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο την έξοδο προσφύγων και μεταναστών από την εμπόλεμη ζώνη.

Μια αιτία για τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την απόφαση ήταν ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων ενδέχεται να ενισχύσει, αντί να περιορίσει, τις μεταναστευτικές ροές. "Η Ε.Ε. θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει" διευκρίνισε αργότερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Βασικός εκφραστής των διαφωνιών για την παράταση της αποστολής με το κωδικό όνομα "Σοφία", που αποφασίστηκε για πρώτη φορά το 2015, ήταν όμως η Αυστρία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τις παραμονές της συνεδρίασης του συμβουλίου, η "Σοφία" αποτελεί απλώς "εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη χιλιάδων παράνομων μεταναστών".

"Όσοι σκέφτονται πάνω απ' όλα τα θέματα μετανάστευσης, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα μεταναστευτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο αν η Λιβύη σταματήσει να είναι ένα πτωχευμένο κράτος" προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει κρίσιμη με συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των εμπολέμων.

Η εντολή για την επιχείρηση "Σοφία" είχε μεν παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αλλά το ναυτικό σκέλος της επιχείρησης παρέμενε ανενεργό. Τα κράτη - μέλη είχαν αποσύρει τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την αποβίβαση στο έδαφός της διασωθέντων στη θάλασσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL