Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
PAH: η Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Υποθήκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

PAH: η Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Υποθήκες

Η Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Υποθήκες (PAH) είναι ένας σύλλογος οριζόντιας και μη βίαιης αλληλοβοήθειας, χωρίς κομματικές αναφορές, που ξεκίνησε τη δράση του από τη Βαρκελώνη το 2009 για να προστατεύσει όσους αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και δεν είχαν τη δυνατότητα να τα βάλλουν μόνοι τους με μια νομοθεσία που προστατεύει μόνο τις τράπεζες.

Οι τιμές των ακινήτων τη δεκαετία προ κρίσης είχαν εκτιναχθεί κατά 180% με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καλούνται να καταβάλουν υπερβολικές τιμές για την αγορά κατοικίας. Με την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων και την ανεργία να ξεπερνά το 20% οι τράπεζες κατάσχεσαν τις κατοικίες σε περισσότερες από 400.000 οικογένειες που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 3 εκατομμύρια κατοικίες, τις οποίος κρατούν επί χρόνια κλειστές για να διατηρούν τις τιμές των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα.

Η PAH επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε όλες τις μεγάλες και μεσαίες ισπανικές πόλεις για να μετατραπεί στο πιο αναγνωρίσιμο κίνημα στήριξης των ανθρώπων που αγωνίζονται για το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή κατοικία και κατά των εξώσεων και κατασχέσεων κατοικιών.

Η Πλατφόρμα όλα αυτά τα χρόνια έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις αποτροπής των εξώσεων και στη στήριξη ακόμη και σε ψυχολογικό επίπεδο των ανθρώπων που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις τράπεζες. Η ΡΑΗ έχει σταματήσει περισσότερες από 3.000 εξώσεις και κατασχέσεις κατοικιών από το 2010, ενώ στηρίζει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Η ΡΑΗ στο νομικό επίπεδο προσφέρει στήριξη στα άτομα που έχουν ανάγκη και έχει προχωρήσει σε προσφυγές κατά των κανονισμών των τραπεζών και της προστατευτικής νομοθεσίας που απολαμβάνουν από το κράτος, χωρίς να διστάσει να στηρίξει τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2013 η ΡΑΗ κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου λαϊκής πρωτοβουλίας με 1.402.845 υπογραφές, που προέβλεπε επίσης τη διαγραφή των χρεών, αλλά απορρίφθηκε από τη δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι.

Τον Μάρτιο του 2013 η ΡΑΗ είχε μια σχετική δικαίωση από το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εξετάζοντας προσφυγή από τη Βαρκελώνη έκρινε ότι η ισπανική νομοθεσία καλύπτει μονομερώς τις τράπεζες και όχι τους καταναλωτές, προσφέροντας στους Ισπανούς δικαστές το δικαίωμα να κρίνουν οι ίδιοι εάν θα πρέπει να γίνονται κατασχέσεις κατοικιών.

Για τους αγώνες της αυτούς η ΡΑΗ βραβεύτηκε το 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

Οι βασικές εκστρατείες της ΡΑΗ εστιάζονται:

* Στο σταμάτημα των εξώσεων με τη μαζική, δυναμική και μη βίαιη κινητοποίηση των πολιτών.

* Στη διαγραφή των χρεών από τις τράπεζες όταν ο δανειολήπτης εγκαταλείπει το ακίνητο.

Η ΡΑΗ αγωνίζεται εναντίον της κερδοσκοπίας των τραπεζών που βγάζουν σε δημόσιο πλειστηριασμό τις κατοικίες που έχουν κατασχέσει για να τις πωλήσουν σε χαμηλές τιμές στις θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που έχουν ιδρύσει, ώστε να εκβιάζουν μετά τους δανειολήπτες, που καλούνται να καταβάλουν τη διαφορά ανάμεσα στη χαμηλή τιμή πώλησης στον πλειστηριασμό και το αρχικό υψηλό τους χρέος.

Κοινωνική λειτουργία της ΡΑΗ

Μπροστά στην αύξηση των εξώσεων και των κατασχέσεων η ΡΑΗ στηρίζει τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες των πολιτών που προχωρούν σε καταλήψεις των άδειων κατοικιών που ανήκουν σε τράπεζες, ασφαλιστικές και κατασκευαστικές εταιρείες και που προέρχονται από κατασχέσεις.

Η ΡΑΗ, στην περίπτωση που δεν μπορεί να σταματήσει μια έξωση στηρίζει τις οικογένειες να καταλάβουν μια άδεια κατοικία που έχει κατασχεθεί από τις τράπεζες ή ακόμη και την ίδια την κατοικία της οικογένειας που υπέστη την έξωση ή κατάσχεση.

Η κατάληψη των άδειων κατοικιών που κατασχέθηκαν, που στην Ισπανία πρέπει να πλησιάζουν πλέον τις 500.000, έχει για την ΡΑΗ μια τριπλή λειτουργία: Ανακτά την κοινωνική λειτουργία της άδειας κατοικίας για να εγγυηθεί ότι καμιά οικογένεια δεν μπορεί να πεταχτεί στον δρόμο, αυξάνει τις πιέσεις στις τράπεζες και τις κατασκευαστικές να αποδεχθούν τη διαγραφή των χρεών και πιέζει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και το κράτος να υιοθετήσουν μέτρα για να εγγυηθούν το δικαίωμα στην κατοικία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL