Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ανάποδος Κόσμος / Τα συλλυπητήρια του κυρίου Τζέφρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Τα συλλυπητήρια του κυρίου Τζέφρι

Το Καμισλί (αραβικά) ή Καμισλό (κουρδικά) είναι μια στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη, πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, ένα από τα λιγοστά σημεία της βόρειας Συρίας όπου διατηρεί παρουσία το καθεστώς Άσαντ σε συνεργασία με τις δομές της κουρδικής Ροζάβα. Ο πληθυσμός της, Κούρδοι που οραματίζονται μια ανεξάρτητη πατρίδα, Άραβες υποστηρικτές του Άσαντ, χριστιανοί Ασσύριοι και Αρμένιοι, συνυπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου ακροβατώντας πάνω σε λεπτές εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αλλά και το Νεβρόζ.

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της περιοχής που έχουν μακραίωνη παράδοση, το Καμισλί ή Καμισλό ιδρύθηκε από επιζώντες της γενοκτονίας των Ασσυρίων και των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Νεότουρκους. Δύο στους τρεις κατοίκους της πόλης ήταν Ασσύριοι μέχρι τη δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα, όταν πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των διώξεων από το καθεστώς Μπάαθ. Την ίδια εποχή κατέφυγαν εκεί και άλλοι Κούρδοι, θύματα των τουρκικών διώξεων στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το 2004 έγινε η Σφαγή του Καμισλί, με θύματα Κούρδους και θύτες τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος το 2011, κάθε κοινότητα έφτιαξε τη δική της πολιτοφυλακή. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους δεν έλειψαν. Όμως εκείνο που τους ένωσε ήταν αφενός ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS, που δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν την πόλη αν και τη χτύπησαν με πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, αφετέρου η τουρκική απειλή.

Το Καμισλί γλίτωσε από την τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία, πέρυσι, μετά τη συμφωνία Άγκυρας, Μόσχας και Ουάσιγκτον για «περιπολίες» στην περιοχή από δυνάμεις των τριών χωρών. Όμως, την περασμένη Τετάρτη άναψαν τα αίματα όταν εννέα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα με καμιά πενηνταριά πεζοναύτες επιχείρησαν να περάσουν μέσα από το Κιρμπέτ Άμο, ένα χωριό τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Καμισλί. Οι πολιτοφύλακες τους έκλεισαν τον δρόμο, οι κάτοικοι του χωριού ξεσηκώθηκαν, άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ένας από αυτούς άρπαξε την αμερικανική σημαία από ένα όχημα. «Δεν περνάτε ούτε με εκατό συμφωνίες» τους φώναξε, «τι γυρεύετε εδώ, είστε δύναμη κατοχής, δεν έχετε καμιά δουλειά στη Συρία». Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, ένας ντόπιος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των πεζοναυτών. Έξι από τα τεθωρακισμένα βγήκαν κακήν κακώς από το χωριό, τα άλλα τρία εγκλωβίστηκαν. Αμερικανικό F-16 πέταξε χαμηλά πάνω από το χωριό. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με την παρέμβαση των Ρώσων, που έστειλαν δική τους περίπολο με τεθωρακισμένα και μεταφραστή, κατάφεραν να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα και απεγκλώβισαν τους Αμερικανούς. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι είχε ξαναπεράσει αμερικανική φάλαγγα από την ίδια περιοχή χωρίς πρόβλημα. Οι ντόπιοι το αρνούνται.

Ίσως η εξήγηση να είναι πολύ πιο απλή. Ίσως οι χωρικοί να είχαν ακούσει, λίγες ώρες νωρίτερα, τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για τη Συρία, τον Τζέιμς Τζέφρι, που φτάνοντας στην Άγκυρα συλλυπήθηκε στα τουρκικά τους οικοδεσπότες του για «τους μάρτυρές ΜΑΣ». Γιατί πενθεί η Ουάσιγκτον μαζί με την Άγκυρα τους 13 Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τον συριακό στρατό σε μια άλλη συριακή επαρχία, την Ιντλίμπ; Γιατί οι ΗΠΑ θεωρούν και δικούς τους «μάρτυρες» τους Τούρκους στρατιώτες που έστηναν νέα «φυλάκια» επιχειρώντας να ανακόψουν την επίθεση του Άσαντ κατά των τζιχαντιστών συμμάχων του Ερντογάν; Η υπερβολική αβρότητα του Αμερικανού διπλωμάτη σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL