Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Χωρίς υποψήφιο για το Παρίσι η κυβέρνηση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς υποψήφιο για το Παρίσι η κυβέρνηση...

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία να συγκινούν ελάχιστα τους πολίτες, ωστόσο η εξέλιξη της Παρασκευής προκάλεσε αίσθηση. Και αυτό γιατί αφορούσε τον κυβερνητικό υποψήφιο στην πρωτεύουσα, τον άνθρωπο που είχε τη στήριξη του Προέδρου Μακρόν: τού Μπενζαμέν Γκριβό, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, που ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την εκστρατεία, ύστερα από τη δημοσιοποίηση σε ιστοσελίδα προσωπικών μηνυμάτων και βίντεο. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα και πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι αναρτήσεις είχαν ανέβει την Πέμπτη στην ιστοσελίδα ενός Ρώσου περφόμερ, που έχει βρει καταφύγιο στη Γαλλία, του Πιότρ Παβλένσκι, που αναζητείται από την αστυνομία από τις 2 Ιανουαρίου και δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι έτσι θέλει να “καταγγείλει τους δημόσιους λειτουργούς και τους πολιτικούς που λένε ψέματα στους ψηφοφόρους τους, επιβάλλοντας έναν πουριτανισμό στην κοινωνία, ενώ οι ίδιοι τον περιφρονούν”. Ωστόσο ο μοναδικός του στόχος, μέχρι στιγμής είναι ο Γκριβό, ενώ το σάιτ απέκτησε τεράστια απήχηση όταν το δημοσιοποίησε ο βουλευτής, πρώην μέλος του προεδρικού κόμματος, Ζοακίμ Σον Φορζέ. Πρόκειται για μια περιθωριακή ιστοσελίδα (εκτός λειτουργίας πλέον) με έδρα τις ΗΠΑ και σύνδεση, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γκριβό, Ρισάρ Μαλκά, με Ρώσο ακτιβιστή. Ο Γκριβό ζήτησε τη δίωξη κάθε ιστοσελίδας που δεν σέβεται την προσωπική του ζωή. Από το 2016 και την υιοθέτηση του νόμου “για μια ψηφιακή Δημοκρατία”, η δημοσιοποίηση, ανάρτηση κ.λπ., “εκδικητικής πορνογραφίας” τιμωρείται με δύο χρόνια φυλακή και 60 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και καταδίκασε την ενέργεια. Η βουλευτής του ΚΚΓ, Ελζά Φοσιγιόν παρατήρησε ότι “ο Μπενζαμένν Γκριβό απέσυρε την υποψηφιότητά του γιατί σπιλώθηκε η ιδιωτική του ζωή. Δεν μπορώ να αντιληφθώ μια δημοκρατία που η πολιτική αναμέτρηση θα γίνεται με αυτούς τους όρους”...

Ο τέως, πλέον, υποψήφιος, τόνισε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του που μαγνητοσκόπησε το πρωί της Παρασκευής, στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι αποσύρεται από την προεκλογική εκστρατεία για να “προστατεύσει τους δικούς του”.

Μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση άρχισαν να “τρέχουν” τα ονόματα του (ή της) αντικαταστάτη του έναν μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Το διακύβευμα είναι κρίσιμο: το Παρίσι αποτελεί παραδοσιακά τη “ναυαρχίδα” μιας εκλογικής αναμέτρησης που παραδοσιακά δεν συγκινεί (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τους Γάλλους. Αν και ακούστηκαν τα ονόματα της υπουργού Υγείας Ανιές Μπιζέν, της υφυπουργού για ζητήματα ισότητας των φύλων Μαρλέν Σιαπά και της Ντελφίν Μπιρκλί, παραμένει άγνωστο το ποιος θα αναλάβει μια mission impossible. Η υπουργός Υγείας είναι γνωστό ότι ήθελε ανέκαθεν να κατέβει υποψήφια στις δημοτικές και μάλιστα της είχε γίνει πρόταση να μετέχει στην εκστρατεία του Γκριβό. Όμως δεν μπορεί να εγκαταλείψει το υπουργείο με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να προκαλεί θύματα. Η δε Σκιαπά δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται... Δύο μόλις βδομάδες πριν κλείσουν επισήμως οι υποψηφιότητες, το κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκεται άνευ υποψηφίου για το Παρίσι, απέναντι στην απερχόμενη Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος... Μια πρωτιά που σίγουρα δεν επιθυμούσε ο Μακρόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL