Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση Συρίας - Τουρκίας στο Ιντλίμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η σύγκρουση Συρίας - Τουρκίας στο Ιντλίμπ

Σε νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη φάση φαίνεται να εισέρχεται ο πόλεμος στη Συρία καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού και τουρκικού στρατού συνεχώς εντείνονται δίχως η διαμεσολάβηση της Ρωσίας να έχει αποφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Πηγές του Κρεμλίνου επιβεβαίωσαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επρόκειτο να έχει χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ακόμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες 13 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς του συριακού στρατού.

Ο συριακός στρατός συνεχίζει την προέλασή του προς το κέντρο του Ιντλίμπ, της τελευταίας πόλης του συριακού Βορρά που παραμένει υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζονται από ισχυρές τουρκικές δυνάμεις. Η προέλαση πραγματοποιείται μέσω της ενίσχυσης των θέσεων των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, αλλά και την πλήρη ανακατάληψη του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό.

Τις θέσεις της γύρω από το Ιντλίμπ ενισχύει όμως και η Τουρκία, που στέλνει διαρκώς ενισχύσεις στην περιοχή. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει στείλει εκεί 9.000 στρατιώτες, ενώ στις δυνάμεις της περιλαμβάνεται μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων, μονάδες Πυροβολικού και Μηχανικού καθώς και ειδικές δυνάμεις εξοπλισμένες με φορητούς εκτοξευτές ρουκετών.

Την ισχυρή στρατιωτική παρουσία συνοδεύουν και σοβαρές απειλές. O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε χθες ότι η συριακή κυβέρνηση θα πληρώσει "πολύ βαρύ τίμημα" για τις ενέργειές της. "Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη συριακή πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο... Πήραν αυτό που τους άξιζε. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε" τόνισε προαναγγέλλοντας ότι σήμερα, Τετάρτη, θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις του τουρκικού στρατού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη χθες στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί. Οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν σε "συντριβή" χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη.

Ένταση και στον Λίβανο

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έριξαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη Βηρυττό κοντά στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν βγει νωρίς το πρωί στους δρόμους στο κέντρο της Βηρυττού για να εμποδίσουν τους βουλευτές να φτάσουν στο Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Χάσαν Ντίαμπ. Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τα μέσα Οκτωβρίου από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν την παρουσία τους γύρω από το Κοινοβούλιο υψώνοντας οδοφράγματα. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν σε πολλές λεωφόρους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν σε μία από αυτές, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Η σημερινή κυβέρνηση σχηματίστηκε έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ανάμεσά τους τη Χεζμπολάχ και το Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα του προέδρου Μισέλ Αούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL