Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Της εβδομάδας / Μακρόν, «ο Πρόεδρος των πλουσίων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Μακρόν, «ο Πρόεδρος των πλουσίων»

Ο Εμανουέλ Μακρόν σιχαίνεται τον τίτλο που του έχουν δώσει ερευνητές και καθηγητές: «ο Πρόεδρος των πλουσίων». Ένας τίτλος που αφενός παραπέμπει και στον Νικολά Σαρκοζί (ο οποίος άλλωστε έχει δηλώσει ότι ο νυν Πρόεδρος είναι η «συνέχειά» του) αφετέρου αντανακλά την πραγματικότητα των οικονομικών αποφάσεων του Μακρόν. Είτε πρόκειται για το εμβληματικό μέτρο της αντικατάστασης του Φόρου επί της Περιουσίας από τον Φόρο επί της Ακίνητης Περιουσίας, στις 12 Οκτωβρίου του 2017, στις αρχές της θητείας του, όπως ακριβώς ήθελαν οι «σούπερ πλούσιοι», και όχι το 2019, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Κάτι που στοίχισε πάρα πολύ στον δημόσιο κορβανά: από τα 5.4 δισ. του 2017 από τον πρώην, πλέον, φόρο, τα έσοδα έπεσαν στα 800 εκατομμύρια - τα 3,3 εκατομμύρια που λείπουν πλέον είναι ο προϋπολογισμός του πολύ έγκριτου Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS). Είτε για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει κατεβάσει στους δρόμους σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων - από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους ώς τους πυροσβέστες.

Ο χαρακτηρισμός λοιπόν αυτός επιβεβαιώνεται και από μια πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου των Οικονομικών Συγκυριών, με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2020. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο Μακρόν ευνοεί τους πιο πλούσιους: αυτό δείχνουν τα κοινωνικο-δημοσιονομικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2020. Δείχνουν συγκεκριμένα ότι στοχεύουν στη στήριξη των πιο εύπορων, πλήττοντας το επίπεδο ζωής των πιο φτωχών.

Αναλύοντας λοιπόν τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών αποφάσεων των Μακρόν - Φιλίπ, το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων του κράτους από το 2017 έχει ωφελήσει τους πιο εύπορους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχολιαστής της “Λιμπερασιόν”, Λοράν Ζοφρέν αναφέρεται σε ένα «λιώσιμο», που όμως, «παραδόξως», δεν πάει προς τα κάτω αλλά προς τα... επάνω! «Κάτι που θα προκαλέσει την έκπληξη των φυσικών αλλά όχι των οικονομολόγων, που είναι συνηθισμένοι να ερευνούν τις συνέπειες των φιλελεύθερων συνταγών στις μεγάλες χώρες από την εποχή της ‘συντηρητικής επανάστασης’ της δεκαετίας του 1980», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σωρευτικών μέτρων που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, τη διετία 2018 - 2020, τα πιο φτωχά νοικοκυριά θα δουν να μειώνεται το επίπεδο ζωής τους κατά 240 ευρώ. Ενώ το 5% των πιο πλούσιων θα κερδίσουν 2.905 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μεσαία τάξη (που είναι μεταξύ 1.675 και 4.000 ευρώ μηνιαίως) θα δει την αγοραστική της δύναμη να αυξάνεται κατά 600 με 800 ευρώ ετησίως.

Ταυτοχρόνως, το Ινστιτούτο Δημόσιων Πολιτικών επιβεβαιώνει ότι το 0,1% των πιο πλούσιων Γάλλων απολαμβάνουν ετησίως 23.072 ευρώ επιπλέον... Ενώ η χώρα γνωρίζει επίπεδα φτώχειας - ρεκόρ!

Άντε μετά να απαλλαγεί από την ετικέτα του «Προέδρου του σούπερ πλούσιων» ο Μακρόν... Και δικαίως...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL