Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Πιέσεις στον Κόντε εναντίον της ανανέωσης του μνημονίου για τους πρόσφυγες με τη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιέσεις στον Κόντε εναντίον της ανανέωσης του μνημονίου για τους πρόσφυγες με τη Λιβύη

Η κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ και αυτή του Τζιουζέπε Κόντε παίζουν τη γάτα με το ποντίκι, με τον πρώτο να χρησιμοποιεί ως δόλωμα τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών για να καταφέρει να αποσπάσει από την Ιταλία την ανανέωση του απάνθρωπου μνημονίου για το προσφυγικό που είχαν υπογράψει το 2017. Γεγονός που θα επιστρέψει στον Αλ Σαράτζ να διασφαλίσει οικονομική και όχι μόνο στήριξη και τη συνέχιση της λειτουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που στηρίζονται στην... πειθαρχία των δολοφονιών, των βασανιστηρίων και των βιασμών. Το μνημόνιο με τη Λιβύη παραβιάζει το ιταλικό σύνταγμα γιατί η ιταλική κυβέρνηση δεν το έφερε ποτέ για ψήφιση στη Βουλή.

Τη στιγμή που άλλοι 363 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο κατάστρωμα του σκάφους της Open Arms και περιμένουν να αναβιβαστούν σε ένα ασφαλές ιταλικό λιμάνι ο Κόντε συγκάλεσε ένα υπουργικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ιταλίας με τη Λιβύη του Αλ Σαράτζ.

Από τις αρχές του έτους έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από τη Λιβύη σε σχέση με τους 202 που είχαν αποβιβαστεί τον Ιανουάριο του 2019, μια αύξηση κατά 800%, που για τις ιταλικές αρχές δεν δικαιολογείται από τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη Λιβύη.

Η Ιταλία θα προχωρήσει στην πράξη στην αυτόματη ανανέωση για μια ακόμη τριετία του μνημονίου, που λήγει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, και δεν τολμά να θέσει στην κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ κανένα θέμα αλλαγής ορισμένων σημείων, που εδώ και μήνες επικαλείται ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας απαιτώντας μια ρήξη με τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική των ιταλικών κυβερνήσεων.

Την τελευταία τριετία πάνω από 40.000 άτομα που διέφυγαν από τη Λιβύη, πολλοί με τα σημάδια των βασανιστηρίων στο σώμα τους, επαναπροωθήθηκαν στα κολαστήρια από τα οποία είχαν δραπετεύσει, με τις ΜΚΟ να καταγγέλλουν ότι ορισμένα άτομα αυτοκτόνησαν.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίνα Σερένι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζει ότι μετά τη λήξη του μνημονίου θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κάθε πλευρά στη διάσκεψη του Βερολίνου δεν έγιναν σεβαστές».

«Είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη η ανανέωση του μνημονίου με τη Λιβύη. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε τη λιβυκή ακτοφυλακή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη και δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να εγγυηθεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει επίσης να καταργήσουμε τα διατάγματα του Σαλβίνι για την ασφάλεια και να εργαστούμε για να σταματήσει με μετατρέπεται η Μεσόγειος σε νεκροταφείο» τόνισε ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην γιατρός στη Λαμπεντούζα Πιέτρο Μπάρτολο.

Με πρωτοβουλία των Ιταλών Ριζοσπαστών θα ξεκινήσουν την Κυριακή οι διαμαρτυρίες εναντίον της ανανέωσης του μνημονίου με τη Λιβύη που είχαν υπογράψει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και σήμερα Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μινίτι το 2017. Η Emergency καταγγέλλει ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, η UNHCR του ΟΗΕ έκλεισε το κέντρο υποδοχής στην Τρίπολη εξαιτίας της έλλειψης ασφαλείας, ενώ η Oxfam προειδοποίησε ότι το μνημόνιο Ιταλίας - Λιβύης παγίωσε τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια και τους βιασμούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL