Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Βολιβία: / Βολιβία: «Όχι» της Interpol σε αναζήτηση και σύλληψη Μοράλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: / Βολιβία: «Όχι» της Interpol σε αναζήτηση και σύλληψη Μοράλες

Τη στιγμή που στη «δικτατορία» του Μαδούρο ο Χουάν Γκουαϊδό κυκλοφορεί ελεύθερα και ταξιδεύει στην Αμερική και στην Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι τις ελβετικές Άλπεις στο Νταβός, στη νεόκοπη «δημοκρατία» της Ανιές ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) Λουίς Άρθε βρέθηκε υπό διωγμόν μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο της Λα Πας και σώθηκε χάρη στους χιλιάδες ακτιβιστές του MAS που τον υποδέχθηκαν διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή.

Η αστυνομία σταμάτησε τον Άρθε για να του επιδώσει κλήτευση να καταθέσει ως μάρτυρας για υπόθεση διαφθοράς, που αποτελεί τον προθάλαμο για να του απαγγελθούν κατηγορίες μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Ανιές θα διεκδικήσει τη θέση της προέδρου στις 3 Μαΐου και δήλωσε ότι θα κάνει «προεκλογική εκστρατεία εκτός ωραρίων εργασίας και τα σαββατοκύριακα» για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της από το κυβερνητικό έργο. Η Ανιές στην τελευταία δημοσκόπηση είχε μόλις το 12%, οι δύο άλλοι δεξιοί υποψήφιοι Καμάτσο και Μέσα από 17%, ενώ το MAS, πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα του δημοφιλούς Άρθε, κυμαινόταν στο 26%.

Η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών της Ανιές απέρριψε το αίτημα του πρώην Προέδρου Μοράλες να είναι υποψήφιος για να διεκδικήσει μια θέση στο Κοινοβούλιο, με τον υπουργό Εσωτερικών Μουρίγιο να δηλώνει ότι ο Μοράλες θα συλληφθεί αμέσως και θα οδηγηθεί στη φυλακή έτσι και επιστρέψει στη Βολιβία.

Από την πλευρά της η Interpol επεφύλαξε ένα διεθνές ράπισμα στην Ανιές στέλνοντας πίσω στη Λα Πας το αίτημα «αναζήτησης και προληπτικής σύλληψης» του Μοράλες, σπεύδοντας μάλιστα να διευκρινίσει ότι το αίτημα της Βολοβίας «με την κόκκινη σφραγίδα» αφορούσε την αναζήτηση και όχι τη σύλληψη του Μοράλες. Οι εισαγγελικές αρχές της Βολιβίας θα στείλουν εκ νέου το αίτημα με την «κόκκινη σφραγίδα».

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι διεθνείς παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, που ελέγχεται στενά από τις ΗΠΑ, και τη Διαμερικανική Ένωση Εκλογικών Οργανισμών θα επισκεφθούν τη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παραμείνουν για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL