Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Οι φίλαθλοι της Χιλής στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι φίλαθλοι της Χιλής στους δρόμους

Η δολοφονία ενός φιλάθλου της Κόλο Κόλο του Σαντιάγκο από όχημα των καραμπινέρος πυροδότησε ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας και του Πινιέρα, που ξεκίνησε από τους φιλάθλους της Κόλο Κόλο και επεκτάθηκε στους οπαδούς και άλλων ομάδων, με αποτέλεσμα να καταγραφούν λεηλασίες, επιθέσεις σε 20 αστυνομικά τμήματα και ένα λιντσάρισμα οδηγού λεωφορείου που παρέσυρε διαδηλωτή.

Το βράδυ της Τρίτης μετά τον αγώνα της Κόλο Κόλο με την Παλεντίνο ορισμένοι οπαδοί της Κόλο Κόλο ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους καραμπινέρος έξω από το γήπεδο. Ένα φορτηγό των καραμπινέρος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αλόγων επιτάχυνε και παρέσυρε τον Χόρχε Μόρα Ερέρα.

Το νέο της δολοφονίας του νεαρού οπαδού της ομάδας του Σαντιάγκο οδήγησε σε άμεση απάντηση των οπαδών της, που άρχισαν να συγκεντρώνονται στο γήπεδο της ομάδας για να κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης. Την ίδια στιγμή σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο ξεκίνησαν πυρπολήσεις καταστημάτων και λεηλασίες, με πέντε πολυκαταστήματα να λεηλατούνται και να καταστρέφονται μερικώς, ενώ οι καραμπινέρος έκαναν 9 προσαγωγές για λεηλασία άλλου πολυκαταστήματος. Στο Σαν Ραμόν του Σαντιάγκο ένα λεωφορείο παρέσυρε έναν διαδηλωτή, τον Σέρχιο Αλεχάντερ Αμπούρτο Φουέντες, με αποτέλεσμα το εξαγριωμένο πλήθος να λιντσάρει αμέσως τον οδηγό Έκτορ Κάστρο Μάρκες, που ανασύρθηκε νεκρός.

Σε 8 συνοικίες του Σαντιάγκο καταγράφηκαν επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα σε 20 αστυνομικά τμήματα, πυρπολήθηκαν τα γραφεία τοπικού διαμερίσματος του Δήμου του Σαντιάγκο και τραυματίστηκαν 33 αστυνομικοί σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το γεγονός ότι οι καραμπινέρος προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη της δολοφονίας του οπαδού της Κόλο Κόλο στους ίδιους τους οπαδούς φαίνεται ότι τροφοδότησε την οργή των οπαδών και άλλων ομάδων, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους και σε άλλες πόλεις της Χιλής.

Για τους καραμπινέρος το βράδυ της Τετάρτης καταγράφηκαν από τα πιο βίαια επεισόδια από την έναρξη της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στη Χιλή, που έχει στοιχίσει από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα τη ζωή σε 29 άτομα, 400 άτομα έχουν τραυματιστεί στα μάτια και περίπου 10.000 άτονα να αντιμετωπίζουν διώξεις από τα πάνω από 30.000 άτομα που συνελήφθησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL