Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αν Ινταλγκό: Προοδευτική συμμαχία για την οικολογική μετάβαση του Παρισιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν Ινταλγκό: Προοδευτική συμμαχία για την οικολογική μετάβαση του Παρισιού

«Η πόλη σε ένα τέταρτο». Αυτό είναι το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας της δημάρχου του Παρισιού, της σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό, που με την προοδευτική συμμαχία που τη στηρίζει φιλοδοξεί να αλλάξει με «ριζοσπαστικό» και «οικολογικό» τρόπο τις μετακινήσεις στη γαλλική μεγαλούπολη, να απελευθερώσει τις γειτονιές της και τους χώρους εργασίας από τους ρύπους του θερμοκηπίου και να αναβαθμίσει της ποιότητας ζωής με μια οικολογική μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο της πόλης και της ζωής μας και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολλή παιδαγωγία» προειδοποίησε η ευρηματική δήμαρχος του Παρισιού, που θέλει να αυξήσει τις μετακινήσεις των πεζών, να περιορίσει τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων και να καταστήσει τη γαλλική πρωτεύουσα μια πόλη όπου τα ποδήλατα θα έχουν 100% προσβασιμότητα έως το 2024. Για να το πετύχει θα αλλάξει τη χρήση πολλών δημοσίων χώρων, καταργώντας ορισμένους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων για να τους μετατρέψει σε κήπους, πάρκα και χώρους στάθμευσης... ποδηλάτων.

Η δήμαρχος στοχεύει να προσλάβει άλλους 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους «για να συντονίζουν την καθαριότητα και τη διατήρηση της λειτουργίας των δρόμων», ενώ οι αυλές και οι κήποι των σχολείων θα χρησιμοποιούνται τα σαββατοκύριακα ως «ανοικτοί κήπου», «τα υπαίθρια περίπτερα των πολιτών», που η χρήση τους «θα είναι ανοικτή σε συλλόγους και οργανώσεις αμοιβαίας κοινωνικότητας και αλληλεγγύης σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές».

Οι δημότες του Παρισιού θα έχουν άμεση και συνεχή ψηφιακή ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά και την πόλη τους, ενώ η μείωση των μετακινήσεων με αυτοκίνητα θα οδηγήσει στη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου.

Η Ινταλγκό, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού και κόρη Δημοκρατικών Ισπανών, θέλει να μην υπάρχει κανείς δημότης που να κάνει πάνω από δεκαπέντε λεπτά της ώρας για να πάει τα παιδιά του στο σχολείο, να πάει για ψώνια ή να πάει στον χώρο εργασίας του. «Η πόλη σε ένα τέταρτο» (La Ville Du Quart d’Heure) αποτελεί το κεντρικό σύνθημα της Ινταλγκό για τις δημοτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου και τον δεύτερο γύρο στις 22 Μαρτίου.

«Όλοι μας πρέπει να έχουμε τα πράγματα που έχουμε ανάγκη το πολύ έως δεκαπέντε λεπτά από το σπίτι μας» υπογράμμισε η Ινταλγκό, που τη στηρίζουν το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο «Δημόσιος Χώρος» και το κίνημα «Generation.s». Η Ινταλγκό στην πράξη φιλοδοξεί να υλοποιήσει το σχέδιο του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Κάρλος Μορενό για τη μετατροπή της γαλλικής πρωτεύουσας σε μια οικολογική και βιώσιμη πόλη, στα πρότυπα των προσπαθειών της Οτάβα του Καναδά, του Μπούλντερ του Κολοράντο και του «Σημείου 6» της Βαρκελώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL