Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Ο Σαλβίνι απειλεί με μηνύσεις τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εσωτερικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σαλβίνι απειλεί με μηνύσεις τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εσωτερικών

Ακάθεκτος επέστρεψε, παρά την εκλογική του ήττα στην Εμίλια Ρομάνια, ο Ματέο Σαλβίνι απειλώντας να μηνύσει τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε και την υπουργό Εσωτερικών Λαμοργκέζε για την «τετραήμερη απαγωγή 400 μεταναστών» που διασώθηκαν από το "Ocean Viking". «Θα μηνύσω για απαγωγή ατόμων τον πρόεδρο της κυβέρνησης και την υπουργό Εσωτερικών, γιατί κράτησαν στο πλοίο 400 άτομα επί τέσσερις ημέρες. Εάν εγώ είμαι εγκληματίας, είναι και αυτοί, εάν εγώ έκανα το καθήκον μου, το έκαναν και αυτοί. Με μια μικρή διαφορά, οι αποβιβάσεις μεταναστών πενταπλασιάστηκαν», από την ανάληψη της δεύτερης κυβέρνησης Κόντε, απειλεί από το Διαδίκτυο ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας, που αντιμετωπίζει τον Φεβρουάριο την άρση της ασυλίας του από τη Γερουσία για να δικαστεί για την απαγωγή 131 μεταναστών και προσφύγων που κρατούσε σε πλοίο της Ιταλικής Ακτοφυλακής το καλοκαίρι του 2019. Τις τελευταίες ώρες, τρία πλοία ΜΚΟ και η Ακτοφυλακή της Μάλτας έχουν διασώσει σε δραματικές συνθήκες 900 άτομα που δραπέτευσαν από κολαστήρια της Λιβύης.

Παρά τις νέες απειλές, ο νταής της ιταλικής πολιτικής σκηνής διέγραψε από το προφίλ του το ρατσιστικό βίντεο της θρασύτατής του επίσκεψης στο σπίτι μεταναστών από την Τυνησία στην Μπολόνια για να ρωτήσει εάν διακινούν ναρκωτικά. Υπερασπιζόμενος την τραμπούκικη μέθοδό του ο Σαλβίνι κατέβασε το βίντεο υπό τον κίνδυνο μηνύσεων για αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, ενώ η προβοκατόρικη κίνησή του έχει προκαλέσει και την οργή της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της Τυνησίας.

Δημοψήφισμα στις 29 Μαρτίου για τη μείωση των αιρετών

Οι Ιταλοί πολίτες θα επιστρέψουν στις κάλπες στις 29 Μαρτίου για να ψηφίσουν στο συνταγματικό δημοψήφισμα για τη δραστική μείωση των βουλευτών και των γερουσιαστών, από τους 945 που είναι σήμερα σε μόλις 600, των βουλευτών από 630 σε 400 και των γερουσιαστών από 315 σε 200. Το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο χωρίς τη συμμετοχή του 50% συν 1 πολιτών και χρειάζεται σχετική πλειοψηφία. Το δημοψήφισμα αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο ράπισμα για τον Σαλβίνι, γιατί η συγκεκριμένη συνταγματική αλλαγή ψηφίστηκε από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα και τους Ελεύθερους και Ίσους.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες θα επιστρέψουν την άνοιξη να ψηφίσουν στις εκλογές μεγάλων περιφερειών, μεταξύ των οποίων της Φλωρεντίας, της Γένοβας, της Αγκόνα, του Μπάρι και της Νάπολης, με τον Σαλβίνι να απειλεί να πάρει από την Κεντροαριστερά τις περιφέρειες της Φλωρεντίας, του Μπάρι και της Αγκόνα, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και δημοτικές εκλογές σε περίπου 1.000 δήμους, μεταξύ των οποίων της Βενετίας και του Ρέτζιο της Καλαβρίας. Ο Ματέο Ρέτζι προειδοποίησε ότι μετά τις εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια «τελείωσε το διάλειμμα αναψυχής. Ο Σαλβίνι δεν τελείωσε. Τώρα χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα», για να... αυτοπροταθεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Τοσκάνη, δεδομένου ότι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Φλωρεντίας. Οι περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στις 24 Μαΐου, γεγονός που επιβάλλει την κατάθεση των ψηφοδελτίων έως τα μέσα Απριλίου.

Με το κλίμα της μισαλλοδοξίας που τροφοδοτεί ο Σαλβίνι αυξάνονται οι νεοφασιστικές και αντισημιτικές προκλήσεις με συνθήματα και ύβρεις στις εξώπορτες αντιστασιακών και Εβραίων. Ο δήμαρχος του Μιλάνου του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέπε Σάλα τοιχοκόλλησε στην πόρτα του γραφείο του και, μάλιστα στα γερμανικά, αντιγράφοντας τις απειλές των SA και των SS εναντίον των θυμάτων τους, «Εδώ, αντιφασίστας» (Antifa Hier). H αρχηγός των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι άσκησε κριτική στον Σαλβίνι για τη ρατσιστική πρόκληση εναντίον της οικογένειας των μεταναστών από την Τυνησία, καλώντας τον Σαλβίνι να συνεργαστεί με συλλογικό τρόπο με όλες τις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, «που κατάφεραν να διεκδικήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την Εμίλια Ρομάνια». Σύμφωνα με την έγκυρη ανάλυση ψήφου από το «Ινστιτούτο Κατανέο», η νίκη της Κεντροαριστεράς στην Εμίλια Ρομάνια οφείλεται στη μετακίνηση των πρώην ψηφοφόρων του Κ5Α, που έφτασαν στο 71,5% στην περιφέρεια του Φορλί, στο 62,7% στην περιφέρεια της Πάρμα και στο 48,1% στην περιφέρεια της Φεράρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL