Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Μυστηριώδης πτώση αεροσκάφους στο Αφγανιστάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυστηριώδης πτώση αεροσκάφους στο Αφγανιστάν

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τον τύπο του αεροσκάφους και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτό συνετρίβη χθες σε ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν. Το βασικότερο ερώτημα παραμένει αν οι Ταλιμπάν διαθέτουν πλέον εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες του πολύχρονου πολέμου.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πρώτοι πως το αεροσκάφος που συνετρίβη στο ανατολικό Αφγανιστάν, σε περιοχή που ελέγχεται από τους ίδιους, ανήκει στον αμερικανικό στρατό. Δεν ισχυρίστηκαν πάντως πως ήταν οι δικές τους οι δυνάμεις που το κατέρριψαν. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν εμμέσως Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνοντας λόγο για "μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο" που έπεσε σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Γάζνι. Το Πεντάγωνο απέφυγε πάντως να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, το αεροπλάνο μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό. Όλα τα μέλη του προσωπικού που επέβαιναν σε αυτό είναι νεκρά, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, δήλωσε εκπρόσωπός τους. Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας διέψευδε την ίδια ώρα από την πλευρά του ότι το αεροσκάφος ανήκε στις αφγανικές δυνάμεις.

Λίγο νωρίτερα η αφγανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ACAA) είχε αναφέρει ότι "δεν έχει καταγραφεί η συντριβή κανενός πολιτικού αεροσκάφους" διαψεύδοντας έτσι τα δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για τη συντριβή αεροπλάνου της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Ariana Afghan Airlines. "Όλες οι πτήσεις μας έφτασαν κανονικά στον προορισμό μας" διαβεβαίωσε και η ίδια η εταιρία.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνδέονται με τους Ταλιμπάν, άρχιζαν την ίδια ώρα να δημοσιοποιούν εικόνες και βίντεο που εμφάνιζαν τα συντρίμμια αεροσκάφους του αμερικανικού στρατού. Με βάση αυτές τις εικόνες ορισμένοι ειδικοί ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα τζετ τύπου Bombardier E-11A jet, ενός μοντέλου που συνήθως χρησιμοποιείται απο τον αμερικανικό στρατό για ηλεκτρονική παρακολούθηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL