Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Κίνα: Επί ποδός πολέμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα: Επί ποδός πολέμου

Με κάθε διαθέσιμο και δυνατό, ορθόδοξο και ανορθόδοξο, μέσο -εξπρές κατασκευή νοσοκομείων, οικονομική ενίσχυση, πειραματικές θεραπείες, παράταση διακοπών, απαγορεύσεις μετακινήσεων, χρήση ρομπότ - νοσηλευτών, υποχρεωτική χρήση μασκών μεταξύ του πληθυσμού κ.ά.- η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού καθώς εκτός των άλλων υπάρχουν ανησυχίες και για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Τα κρούσματα και τα θύματα αυξάνονται -πρώτος θάνατος χθες στο Πεκίνο- με τις αρχές να προειδοποιούν ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του ιού, ενώ η μία μετά την άλλη οι ξένες κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν υπηκόους τους από την επαρχία Χουμπέι όπου βρίσκεται η εστία της μόλυνσης.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης ήρθε να αναδείξει και η χθεσινή «διορθωτική» ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «υψηλό» κίνδυνο σε διεθνές επίπεδο από την εξάπλωση του κορονοϊού και όχι «μέτριο», όπως αναφερόταν μέχρι πρότινος στις σχετικές εκθέσεις του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του από την επιδημία έχει φτάσει μέχρι στιγμής τους 81, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 3.000. Στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της Γουχάν, όπου ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά ο ιός τον περασμένο Δεκέμβριο, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε από 56 σε 76 το τελευταίο 24ωρο. Τα υπόλοιπα θύματα έχουν καταγραφεί εκτός της επαρχίας αυτής, εκ των οποίων το ένα στην περιφέρεια του Πεκίνου, το πρώτο στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται ήδη σε καραντίνα, με τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες να έχουν διακοπεί, ενώ σε άλλες δέκα της ίδιας επαρχίας έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Επιστρατεύοντας ακόμη και ανορθόδοξα μέσα στην προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την παράταση κατά τρεις ημέρες, ώς την Κυριακή, των εθνικών διακοπών για το κινεζικό νέο έτος. Υπενθυμίζεται ότι τουλαχιστον 44 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας, μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Σημειώνεται πάντως ότι μεταξύ των μολύνσεων εκτός Κίνας δεν έχουν αναφερθεί μέχρις στιγμής θάνατοι.

Πειραματικές θεραπείες

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε χθες τη Γουχάν, όπου ζήτησε να επισπευθεί η κατασκευή - εξπρές του νέου νοσοκομείου που προορίζεται για τη νοσηλεία των ασθενών του κορονοϊού. Ο Λι ζήτησε από τους εργάτες να εντατικοποιήσουν την προσπάθειά τους για να τελειώσουν το νοσοκομείο έγκαιρα χαρακτηρίζοντάς το «νησί ασφάλειας» για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στην Γουχάν κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή δύο νοσοκομεία, ένα δυναμικότητας 700 έως 1.000 κλινών και ένα άλλο 1.300 - 1.500 κλινών. Οι δύο εγκαταστάσεις προκατασκευασμένων κτηρίων αναμένεται να δοθούν προς χρήση στις 3 και 5 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν βοήθεια περίπου 7,85 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των προσπαθειών καταπολέμησης του ιού και περιορισμού της εξάπλωσής του. Στο πλαίσιο αυτό, άρχισαν ήδη να δοκιμάζονται και οι πρώτες πειραματικές θεραπείες που βασίζονται σε φάρμακο που χορηγείται σε φορείς του ιού HIV. Συγκεκριμένα, το αμερικανικής κατασκευής φάρμακο Aluvia, γνωστό με την εμπορική ονομασία Kaletra, περιέχει έναν συνδυασμό δραστικών ουσιών λοπιναβίρης και ριτοναβίρης. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν συστήσει να λαμβάνονται δύο χάπια λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και να γίνονται εισπνοές άλφα ιντερφερόνης μέσω νεφελοποιητή δύο φορές την ημέρα στους ασθενείς. Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μα Σιαογουέι παραδέχτηκε ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κορονοϊού και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Οικονομικός αντίκτυπος

Η επιδημία αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην κινεζική οικονομία καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μια ιδιαίτερα αβέβαιη διεθνή οικονομική συγκυρία, με ανοιχτά ακόμη τα μέτωπα του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ αλλά και των εικασιών για μια νέα ύφεση προσεχώς. Αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος του πλήγματος της επιδημίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία αποτελεί κινητήριο παράγοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης θεωρείται ότι θα προκαλέσει "παλιρροϊκά κύματα" σε όλο τον κόσμο.

Κοινός τόπος πάντως είναι ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τα προληπτικά μέτρα, επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρατείνουν τις αργίες της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού. Αυτή τη φορά, όμως, οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η αυξημένη -συγκριτικά με τις αρχές του 2000- εξάρτηση της Κίνας από την κατανάλωση μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Ratings, το 2019, η κατανάλωση συνεισέφερε με περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, κατά 6,1%. Ένας πρόχειρος υπολογισμός υποδηλώνει ότι εάν οι δαπάνες για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες μειωθούν κατά 10%, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα.

Τα πρώτα στοιχεία σκιαγραφούν μια σοβαρή κατάσταση. Η συνηθισμένη φρενίτιδα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς για δαπάνες σε ταξίδια και διασκέδαση ήδη πλήττεται. Συνολικά, η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά σχεδόν 29% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους, ενώ πολλές άλλες δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών και της ψυχαγωγίας εμφανίζονται ιδιαίτερα υποτονικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL