Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ο ρατσισμός και ο φασισμός ηττήθηκαν στην Εμίλια Ρομάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ρατσισμός και ο φασισμός ηττήθηκαν στην Εμίλια Ρομάνια

Ο Σαλβίνι έχασε στις κάλπες. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες της Εμίλια Ρομάνια, οι «Σαρδέλες», ο κόσμος των πλατειών, οι ψηφοφόροι του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ριζοσπαστικής Αριστεράς προτίμησαν να ψηφίσουν τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς Μπονατσίνι για να φράξουν τον δρόμο στον ρατσισμό και τον φασισμό, προσφέροντας μια ανάσα στον δημοκρατικό χώρο, την κυβέρνηση του Κόντε και κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι. Οι προοδευτικές δυνάμεις και το Δημοκρατικό Κόμμα πήραν μια πίστωση χρόνου, γιατί ο Σαλβίνι και η Ακροδεξιά που εκπροσωπεί συνεχίζουν να παραμένουν επικίνδυνοι, αφού ισοπέδωσαν την Κεντροαριστερά στην Καλαβρία και ετοιμάζουν τη ρεβάνς στις επόμενες δύσκολες περιφερειακές εκλογές της Φλωρεντίας, του Μπάρι και της Αγκόνα.

Ο Σαλβίνι έχασε στην Εμίλια Ρομάνια και κέρδισε στην Καλαβρία

Η συμμετοχή στην Εμίλια Ρομάνια έφτασε κοντά σε επίπεδα - ρεκόρ, αγγίζοντας το 67,7%, με τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς Μπονατσίνι να εκλέγεται με το 51,8% και το Δημοκρατικό Κόμμα να ανακάμπτει στο 34,7% από το 31,2% των ευρωεκλογών, αλλά να απέχει σχεδόν 20% από τις ευρωεκλογές του 2014. Οι δεξιές δυνάμεις της Μποργκοντζόνι σταμάτησαν στο 43,6%, με τη Λέγκα να διολισθαίνει στο 32% από το 33,8% των ευρωεκλογών του 2019, από το 5% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2014. Ο υποψήφιος του Κ5Α πήρε μόλις 3,5%, ενώ το Κ5Α κατέρρευσε στο 4,7% από το 12,9% των ευρωεκλογών του 2019. Τα τρία ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής και σεχταριστικής Αριστεράς περιορίστηκαν συνολικά στο 1,1%, καθιστώντας σαφές ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τον κόσμο της Αριστεράς. Αντίθετα, το ψηφοδέλτιο στα αριστερά του κεντροαριστερού συνασπισμού του Μαονατσίνι, «Η Γενναία Εμίλια Ρομάνια», κατάφερε να εκλέξει δύο περιφερειακούς συμβούλους με το 3,8% και την πρώην ευρωβουλευτή Έλι Σλάιν να εκλέγεται με ρεκόρ σταυρών, που ξεπέρασαν τις 22 χιλιάδες.

Στην Καλαβρία η συμμετοχή παρέμεινε στα παραδοσιακά χαμηλά επίπεδα, στο 44,3%, σε σχέση με το 44,2% των περιφερειακών εκλογών του 2014 και το 44% των ευρωεκλογών του 2019. Η κεντροδεξιά Σαντέλι κατάφερε να εκτιναχθεί στο 55%, με αποτέλεσμα η Καλαβρία να περάσει σε μια δεξιά και ακροδεξιά διακυβέρνηση, ενώ ο κεντροαριστερός Καλίπο περιορίστηκε στο 30,1% και το Δημοκρατικό Κόμμα στο 15,2% από το 18,2% των ευρωεκλογών του 2019. Ο υποψήφιος του Κ5Α Αϊέλο πήρε μόλις το 7,3%, ενώ το Κ5Α κατέρρευσε στο 6,3% από το 26,7% των ευρωεκλογών του 2019.

Κατάρρευση Κ5Α - Ανάσα για Δημοκρατικό Κόμμα

Το Κ5Α αποτελεί τον άλλο μεγάλο χαμένο των περιφερειακών εκλογών. Η κατάρρευσή του αλλάζει στην πράξη τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στην κυβέρνηση. Ο Τζινγκαρέτι δεν έχει πλέον την παραμικρή αμφιβολία ότι η πολιτική σύγκρουση στην Ιταλία διεξάγεται ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα και τη Λέγκα και ότι το Κ5Α θα πρέπει να αποτελέσει συμπληρωματική γωνία σε μια κυβέρνηση που θα οδηγείται στην πράξη από το Δημοκρατικό Κόμμα. «Η μονομαχία είναι ανάμεσα σε εμάς και τη Λέγκα. Ο Σαλβίνι έχασε. Η κυβέρνηση είναι πιο ισχυρή. Θα προχωρήσουμε με τον Κόντε, χωρίς φιλονικίες με το Κ5Α. Κέρδισε μια πολιτική στρατηγική. Τώρα ανοίγει η φάση της ανανέωσης και των πλατιών συμμαχιών. Ευχαριστούμε τις ‘Σαρδέλες’”, τόνισε ο Τζινγκαρέτι, καθιστώντας σαφές ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες αλλαγής του ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος στοχεύοντας σε έναν νέο πολιτικό οργανισμό. Πίσω από τη δικαιολογημένη ευφορία του Τζινγκαρέτι συνεχίζουν να υπάρχουν τα τεράστια αδιέξοδα και οι αδυναμίες της ιταλικής Κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

O πρώην πολιτικός αρχηγός του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο τηρούσε σιγή ιχθύος, από τη... Σαρδηνία, μπροστά στα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα για το «κίνημα», ενώ ηγετικά στελέχη του σε διαδοχικές δηλώσεις τους υπογράμμιζαν χθες ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ηγεσία του «κινήματος», με ορισμένα από αυτά να ρίχνουν αιχμές γιατί παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν παραιτήθηκε.

H εργασιοθεραπεία του Σαλβίνι

«Όταν ο λαός ψηφίζει, έχει πάντα δίκαιο. Εγώ δεν θα πω ποτέ, όπως κάνει κάποιος, ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τίποτα εάν δεν ψηφίζει αυτό που θέλουν. Τώρα θα δουλέψω διπλά. Για πρώτη φορά σε 70 χρόνια είχαμε μια πολιτική μάχη στην Εμίλια Ρομάνια. Ήταν μια συναρπαστική μάχη», έγραψε ο Σαλβίνι στα κοινωνικά δίκτυα, αποτελώντας μάλιστα τον πρώτο πολιτικό ηγέτη που σχολίασε τα αποτελέσματα. «Δεν αισθάνομαι ηττημένος, κερδίζεις και νικάς. Αλλά και όταν χάνω είμαι το ίδιο ευχαριστημένος, καλύτερα, θα δουλέψω διπλά. Θα πρέπει να περιμένουν καμμιά εικοσαετία για να με δουν κουρασμένο», συμπλήρωσε ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας.

Ταξική ψήφος

Οι εκλογές στην Εμίλια Ρομάνι κατέγραψαν μια ταξική ψήφο, με τα ασθενέστερα στρώματα να τάσσονται εναντίον του Σαλβίνι και τη μεσαία τάξη και τα εύπορα στρώματα να τάσσονται με την Ακροδεξιά και τη Δεξιά. Κατά πόσο όμως μπορεί να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου η αντίσταση στον Σαλβίνι εάν το Δημοκρατικό Κόμμα δεν εγκαταλείψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και δεν δώσει άλλου είδος απαντήσεις στους φόβους και την περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού; Κατά πόσο θα μπορεί να εισπράττει στις κάλπες τις ψήφους των προοδευτικών και αντιρατσιστών ψηφοφόρων εάν δεν καταργήσει τα διατάγματα Σαλβίνι; Ο Τζιγκαρέτι προς στιγμήν δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι η χρήσιμη ψήφος δεν είναι μια ψήφος εν λευκώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL