Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ / Υπό το καθεστώς του νόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ / Υπό το καθεστώς του νόμου

Πέντε νεκροί την ημέρα. Βέβαια η πόλη είναι μεγάλη και συμβαίνουν πολλά τροχαία. Και ατυχήματα στο σπίτι, πτώσεις, ηλεκτροπληξίες, δηλητηριάσεις. Αλίμονο, υπάρχει και μεγάλη εγκληματικότητα. Ληστείες, επιθέσεις, ναρκωτικά. Και θάλασσα όπου ο κόσμος κολυμπάει και συμβαίνουν πνιγμοί. Πάντως, οι πέντε άνθρωποι που χάνουν κάθε μέρα την ζωή τους στο Ρίο Ντε Τζανέιρο δεν έχουν να κάνουν μ’ όλα αυτά. Είναι ένας «μέσος όρος». Των απωλειών που προκαλεί σε καθημερινή βάση η αστυνομική βία.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, στη διάρκεια του 2019 η αστυνομία του Ρίο σκότωσε 1.810 ανθρώπους, κατά μέσον όρο πέντε την ημέρα, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ της από το 1998 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Πρόκειται για μια αύξηση 18% σε σχέση με τον αριθμό των θυμάτων της προηγούμενης χρονιάς.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας της τοπικής κυβέρνησης του Ρίο (ISP), αποτελούν τον απολογισμό πεπραγμένων του νέου κυβερνήτη της πόλης Βίλσον Βίτζελ, ο οποίος εξελέγη χάρις στην ιδεολογική εγγύτητά του με τον ακροδεξιό Πρόεδρο της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου, και δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να τον διαδεχθεί. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς υποστηρίξει τη χρήση ακροβολισμένων ελεύθερων σκοπευτών για να εξουδετερώνονται από απόσταση οι ύποπτοι.

Πρώην δικαστής και πεζοναύτης, ο Βίτζελ ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019 με την υπόσχεση ότι, αν χρειαστεί, θα «σκάψει τάφους» για να θάψει τους εγκληματίες και πως οι αστυνομικοί θα «σφαγιάσουν» κάθε ύποπτο ένοπλο. Ενώ αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα θύματα ήταν ένοπλοι εγκληματίες που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με τα όργανα του νόμου, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις διαπράχθηκαν εξωδικαστικές εκτελέσεις. Σε άλλες αθώοι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν κατά λάθος ή παγιδεύτηκαν σε διασταυρούμενα πυρά κι έχασαν τη ζωή τους.

Οι επικριτές των τακτικών του Βίτζελ καταγγέλλουν τη δράση βαριά οπλισμένων πρακτόρων και ελεύθερων σκοπευτών από ελικόπτερα που καταδιώκουν υπόπτους μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο Σίλβα Ράμος, ειδικός στο Κέντρο Ερευνών για την Ασφάλεια των Πολιτών (CESEC) του Πανεπιστημίου Κάντζιντου Μέντες, επέκρινε την επιθετική ρητορική του κυβερνήτη και την τακτική του, η οποία, όπως είπε, εστιάζει στην «άμεση σύγκρουση κι όχι στην πληροφόρηση και τον σχεδιασμό».

Αν και οι στατιστικές δείχνουν μείωση κατά 19% των δολοφονιών από πρόθεση (εκτός αστυνομίας) στο σύνολο της πολιτείας του Ρίο, με 3.995 περιπτώσεις τον περασμένο χρόνο έναντι 4.950 το 2018, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα της σκληρής καταστολής του Βίτζελ, αλλά μιας σειράς άλλων παραγόντων, όπως οι ανακωχές μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, η μεταγωγές μελών εγκληματικών ομάδων σε ασφαλέστερες ομοσπονδιακές φυλακές, η πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, αλλά και η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL