Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κίνα / Κίνα: Κορονοϊός: αγωνία και καραντίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα / Κίνα: Κορονοϊός: αγωνία και καραντίνα

Εντείνονται ώρα με την ώρα η παγκόσμια ανησυχία, ο φόβος και η αβεβαιότητα για την ταχεία εξάπλωση του νέου φονικού κορονοϊού που ανιχνεύθηκε τον περασμένο μήνα στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας και έκτοτε έχει μεταδοθεί σε επτά χώρες. Μετά την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, κρούσματα αναφέρθηκαν χθες στο Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη.

Συναγερμός σήμανε προς στιγμή, και στη Σαουδική Αραβία ύστερα από αναφορές ότι μια νοσοκόμα που εργάζεται σε νοσοκομείο της χώρας είχε προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα από ινδικές διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη ασθενής πάσχει από τον ιό MERS που εντοπίστηκε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής το 2015 και ο οποίος είναι διαφορετικός από τον κορονοϊό της Γουχάν. Η ασθενής νοσηλεύεται και βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης.

Ανησυχία επικρατεί και στην Ευρώπη μετά τις χθεσινές πληροφορίες για πιθανά κρούσματα στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με το BBC, ένας άνδρας που επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κίνα το περασμένο σαββατοκύριακο, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Γουχάν, νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο του Μπέλφαστ έχοντας εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν επίσης άλλους τέσσερις ασθενείς, τρεις στο Εδιμβούργο και έναν στη Γλασκώβη, ως πιθανά κρούσματα ωστόσο θα χρειαστούν πολλές ημέρες ακόμη μέχρι οι εξετάσεις να δείξουν αν όντως έχουν μολυνθεί ή όχι από τον ιό. Τα συμπτώματα της μόλυνσης μοιάζουν μ’ αυτά της κοινής γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Με την ανησυχία να αυξάνεται, η μια μετά την άλλη κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο αυξάνουν το επίπεδο επαγρύπνησης και λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως στη Γενεύη για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δραστικά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζουν ήδη οι κινεζικές αρχές θέτοντας σε καραντίνα πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων, κλείνοντας ιστορικά μνημεία, ακυρώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις για την παραδοσιακή κινεζική πρωτοχρονιά και εντατικοποιώντας τους προληπτικούς ελέγχους στον πληθυσμό στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν το εφιαλτικό σενάριο μιας μεγάλης κλίμακας και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού.

Τέσσερις πόλεις με συνολικό πληθυσμό 20 εκατομμυρίων έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου εντατικοποιεί τις προσπάθειες για να ελέγξει «εν τη γενέσε» της" την επιδημία και να αποφύγει ένα φιάσκο παρόμοιο με εκείνο του ιού SARS στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν περισσότεροι από 750 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι είχαν μολυνθεί σε τριάντα χώρες.

Οι κινεζικές αρχές διέκοψαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες τις συγκοινωνίες στη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και «εστία» της μόλυνσης, αναστέλλοντας τα δρομολόγια του μετρό και των λεωφορείων και κλείνοντας το αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό για τους εξερχόμενους επιβάτες. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το μέχρι πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε υπαίθρια ψαραγορά της πόλης αυτής, όπου κατά τις αρχές γινόταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, ωστόσο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας δήλωσε ότι η μόλυνση μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους. Παρά τις ανακοινώσεις της Μόσχας ότι Ρώσοι ερευνητές έχουν αρχίσει τη διαδικασία παρασκευής εμβολίου, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει προστασία μέσω εμβολιασμού από το συγκεκριμένο στέλεχος, ενώ κατά τους Κινέζους επιστήμονες ο ιός μεταλλάσσεται και υπάρχουν στοιχεία για μετάδοσή του μέσω της αναπνευστικής οδού.

Μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ώστε να αποτραπούν μετακινήσεις προς την ενδοχώρα, τέθηκαν σε εφαρμογή και σε άλλες τρεις γειτονικές πόλεις της Γουχάν, τις Χουάνγκγκανγκ, Εζού και Σιμπά. Επίσης δόθηκε εντολή για αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων, των ίντερνετ καφέ και γενικότερα των δημόσιων χώρων ψυχαγωγίας, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να μην μετακινούνται εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Για την ίδια αιτία ανεστάλη η λειτουργία των ταξιδιωτικών γραφείων καθώς και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας συνέστησε στις εκπαιδευτικές διοικήσεις όλης της χώρας να μην οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις στα σχολεία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία. Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει κι αυτό από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας.

Με τη σειρά του ο δήμος του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει δημοφιλείς εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος λόγω της επιδημίας. Σύμφωνα με αναφορές, η εορταστική ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα είναι ήδη υποτονική λόγω της ανησυχίας του κόσμου. Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου παρακολουθούν κάθε χρόνο τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και τους παραδοσιακούς χορούς του λιονταριού και του δράκου την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, αλλά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι διακοπές της πρωτοχρονιάς αρχίζουν σήμερα και διαρκούν μία εβδομάδα. Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας.

Φυσικά η εξάπλωση του ιού και η γενικότερη ανησυχία που επικρατεί για την έκβαση της κατάστασης έχουν τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία. Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν χθες πτώση με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL