Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Βολιβία: Στρατός και αστυνομία ξανά στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: Στρατός και αστυνομία ξανά στους δρόμους

Οι κάτοικοι της Λα Πας και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της Βολιβίας ξύπνησαν χθες με μια νέα έκπληξη από την «προσωρινή κυβέρνηση» της Ζανίνε Ανιές, που αποφάσισε να βγάλει ξανά τον στρατό στους δρόμους σε κοινές περιπολίες με την αστυνομία για την «προληπτική» αντιμετώπιση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις.

Ο στρατός θα επιστρέψει στους στρατώνες μετά τις 24 Ιανουαρίου, αλλά είναι προφανής η προσπάθεια διατήρησης του κλίματος βίας και τρομοκρατίας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 3 Μαΐου, ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του Έβο Μοράλες για «διαφθορά», «ανταρσία» και «τρομοκρατία» και ενισχύθηκε η ήδη δρακόντεια φρούρηση της πρεσβείας του Μεξικού με δεκάδες αστυνομικούς.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμύνης δεν προσήλθαν χθες στη γερουσία για να καταθέσουν για την σφαγή των πολιτών από το στρατό των πραξικοπηματιών στην Σενκάτα και τη Σακάμπα.

«Θα κάνουν κανονικές περιπολίες για προληπτικούς λόγους σε εθνικό επίπεδο και σε όλες τις πρωτεύουσες επαρχιών για να διασφαλίσουν την ηρεμία» τόνισε ο υπουργός Αμύνης Λουίς Φερνάντες Λόπες, που ανέλαβε άλλη μια φορά ντε φάκτο υπουργός Τάξης και Ασφάλειας, γιατί τα συνδικάτα και οργανώσεις ιθαγενών πληθυσμών ανακοίνωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα διοργανώσουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με άξονα την εθνική επέτειο του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας στις 22 Ιανουαρίου, τις οποίες η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών προσπάθησε να ακυρώσει τις προηγούμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση προκάλεσε ακόμη περισσότερο τα συνδικάτα στέλνοντας στο Τσαπάρε, που αποτελεί προπύργιο του Μοράλες, ένα σώμα αλεξιπτωτιστών για να κάνει.. γυμνάσια, ενώ τη Δευτέρα θα στείλει στην ίδια πόλη και μια στρατιωτική μονάδα.

Ο υπουργός Αμύνης κατήγγειλε ότι τα συνδικάτα, οι κοινωνικές οργανώσεις και το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) καλλιεργούν μια «συλλογική υστερία» και κάνουν «ψυχολογικό πόλεμο από τα μέσα ενημέρωσης» εναντίον της απόφασης να κινητοποιηθεί ο στρατός στους δρόμους, που αποτελεί «ένα μέτρο προστασίας των πολιτών από διαρκείς κινδύνους».

Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Λα Πας Ούγκο Αραντία προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας υποστηρίζοντας ότι «οι στρατιώτες δεν φέρουν πολεμικά όπλα και πυρομαχικά, αλλά μόνο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της διατάραξης της τάξης».

Την Τετάρτη επισκέφθηκε τη Βολιβία ο Αμερικανός Κλάβερ Καρόνε, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τη Νότιο Αμερική, για να συναντηθεί με την Ανιές και να επιβεβαιώσει τη στήριξη του Αμερικανού Προέδρου στην «προσωρινή κυβέρνηση».

Το Σύμφωνο Ενότητας των Κοινωνικών Οργανώσεων, το μεγαλύτερο συνδικάτο COB και εκατοντάδες κοινωνικές οργανώσεις που στηρίζουν το MAS αποφάσισαν ομόφωνα την Πέμπτη το βράδυ να στηρίξουν στις εκλογές της 3ης Μαΐου τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντάβιντ Τσοκεουάνκα για τη θέση του Προέδρου και τον νεαρό ηγέτη του αγροτικού κινήματος Αντρόνικο Ροντρίγκες για τη θέση του αντιπροέδρου. Το MAS ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συγκέντρωση παρουσίασης των δύο υποψηφίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL