Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Λιγότερες γεννήσεις λόγω "κινεζοποίησης"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιγότερες γεννήσεις λόγω "κινεζοποίησης"...

Τελικά δεν ήταν η "πολιτική του ενός παιδιού", αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αστικοποίηση και η εντεινόμενη οικονομική ανασφάλεια εκείνες που τελικά αντιμετωπίζουν κάπως το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στην Κίνα, αφού η μεγαλύτερη υποχώρηση στις γεννήσεις τα τελευταία 70 χρόνια συνοδεύεται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό γεννήσεων ήταν πέρσι 10,48 ανά χίλιους κατοίκους, το χαμηλότερο δηλαδή από το 1949. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι γεννήσεις σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά μειώθηκαν κατά 580.000 υποχωρώντας έτσι σε... μόλις 14,65 εκατομμύρια.

Η υποχώρηση αυτή δεν συνέβαλε, ωστόσο, στη μείωση του πληθυσμού της χώρας, που αυξήθηκε την ίδια χρονιά από 1,39 σε 1,40 δισεκατομμύριο εξαιτίας της παράλληλης μείωσης του ποσοστού θνησιμότητας.

Κατά τα άλλα, το ποσοστό γεννήσεων στη σύγχρονη Κίνα είναι σήμερα μικρότερο από το αντίστοιχο αμερικανικό (12 ανά χίλιους κατοίκους), αλλά παραμένει μεγαλύτερο από το ιαπωνικό (8 ανά χίλιους κατοίκους). Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μέσος όρος γεννήσεων στον πλανήτη το 2017 ήταν 18.65 ανά χίλιους κατοίκους.

Το 1979 η κυβέρνηση της Κίνας επέβαλε σε εθνική κλίμακα το μοντέλο του "ενός παιδιού" σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον υπερπληθυσμό στη χώρα. Οι οικογένειες που παραβίαζαν τον κανόνα απειλούνταν με πρόστιμα ή με απολύσεις.

Το μοντέλο όμως διατάραξε τη δημογραφική ισορροπία του κινεζικού πληθυσμού καθώς οι γεννήσεις αγοριών άρχισαν σύντομα να ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες γεννήσεις κοριτσιών.

Σήμερα υπάρχουν στην Κίνα 30 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από γυναίκες. Έτσι, αναγνωρίζοντας την αστοχία και την αναποτελεσματικότητα του μέτρου (μόλις 3 στις 10 οικογένειες περιορίζονταν σε ένα παιδί), η κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2015 τον τερματισμό του μοντέλου του ενός παιδιού επιτρέποντας στα ζευγάρια να γεννούν μέχρι δύο.

Δεν μπορεί όμως να είναι τυχαίο ότι η υποχώρηση στις γεννήσεις σημειώνεται παράλληλα με την υποχώρηση στην οικονομική ανάπτυξη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνθηκε πέρυσι στο 6,1% από το 6,6% το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Αν και ακόμα ισχυρή με βάση τα διεθνή πρότυπα και εντός του εύρους που στοχεύει η κυβέρνηση, ήταν η ασθενέστερη ανάπτυξη από το 1990.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μαζί με την αισιοδοξία για την πρώτη φάση της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας που υπογράφτηκε την Τετάρτη, έχουν ενισχύσει τις ελπίδες ότι η οικονομία ίσως έφθασε στο κατώτερό της σημείο.

Πηγές που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής δήλωσαν στο Reuters ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να ορίσει χαμηλότερο στόχο ανάπτυξης γύρω στο 6% φέτος από το 6,5% την προηγούμενη χρονιά, βασιζόμενη στις αυξημένες δαπάνες για τις υποδομές προκειμένου να αποτραπεί μια μεγαλύτερη επιβράδυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL