Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Πράσινη" υπερδύναμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινη" υπερδύναμη

To πράσινο “μπαζούκα”, ένα επενδυτικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, προκειμένου να γίνει η Ε.Ε. η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή κατέθεσε τις πολυαναμενόμενες προτάσεις της ως το πρώτο βήμα της υλοποίησης της Πράσινης Συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη του 2019 και έχει γίνει η σημαία της καινούργιας Επιτροπής υπό την ηγεσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

“H μετάβαση που επίκειται δεν έχει προηγούμενο. Και θα λειτουργήσει μόνο αν είναι δίκαιη -και αν είναι προς όφελος όλων. Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας και τις περιφέρειές μας, που πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες γι' αυτόν τον μετασχηματισμό, ώστε να διασφαλίζουμε ότι κανείς δεν μένει στο περιθώριο” δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις πιέσεις των υπόλοιπων κρατών μελών και της Επιτροπής ως προς την ανάγκη άμεσης ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που τελικά δεν συνυπέγραψε τον στόχο για την ολική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050, δηλώνοντας ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις για την κάλυψη του κόστους της μετάβασης.

“Αυτό το φιλόδοξο πλην ρεαλιστικό σχέδιο θα δουλέψει μόνο αν είναι όλοι σύμφωνοι. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να δώσουμε χρήματα για το κλίμα, για να αποφύγουμε την καταστροφή από το κλίμα” δήλωσε χθες ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., στέλνοντας μήνυμα και στις πλούσιες χώρες που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

“Η μόλυνση και η οικονομική δραστηριότητα δεν έχουν σύνορα” υπογράμμισε απευθύνοντας έκκληση για “ενότητα” απέναντι στον κοινό στόχο ενόψει και της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση, το επενδυτικό σχέδιο «Βιώσιμη Ευρώπη» θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση της Ε.Ε. και θα δημιουργήσει “ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση και την τόνωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς”. Επιπλέον θα παρασχεθεί τεχνική βοήθεια στους δημόσιους φορείς προκειμένου να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση και να υλοποιήσουν τα έργα.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου, ειδικά σε χώρες των οποίων οι οικονομίες είναι απόλυτα εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα, θα παίξει ο λεγόμενος Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο Μηχανισμός θα παρέχει στοχευμένη στήριξη ώστε να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 στις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο για την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης.

Ο Μηχανισμός θα δημιουργήσει τις αναγκαίες επενδύσεις για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες που εξαρτώνται από την αλυσίδα αξίας των ορυκτών καυσίμων. Θα συμπληρώνει την ουσιαστική συνεισφορά του προϋπολογισμού της Ε.Ε. μέσω όλων των προγραμμάτων που έχουν άμεση σχέση με τη μετάβαση.

Ο Μηχανισμός θα αποτελείται από τρεις κύριες πηγές χρηματοδότησης. Η πρώτη αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με νέα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, επιπλέον της πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Προκειμένου να αξιοποιήσουν το μερίδιό τους από το Ταμείο, τα κράτη - μέλη, σε συνεννόηση με την Επιτροπή, θα πρέπει να προσδιορίσουν τις επιλέξιμες περιοχές μέσω ειδικών σχεδίων μετάβασης, τα οποία θα κρίνουν τελικά ποια χώρα / περιφέρεια και πόσα χρήματα θα πάρει.

Επίσης, για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους.

Το Ταμείο θα παρέχει κατά κύριο λόγο επιχορηγήσεις σε περιφέρειες. Για παράδειγμα, θα στηρίξει τους εργαζομένους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος, ενώ θα βοηθήσει και τις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στις εν λόγω περιφέρειες. Θα στηρίξει επίσης επενδύσεις στον τομέα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, για παράδειγμα στην ενεργειακή απόδοση.

Η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης θα είναι η κινητοποίηση επενδύσεων έως και 45 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του InvestEU. Τέλος, προβλέπεται επίσης ένας μηχανισμός δανειοδότησης του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη στήριξη του προϋπολογισμού της Ε.Ε., για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στον δημόσιο τομέα, παραδείγματος χάριν για επενδύσεις σε δίκτυα τηλεθέρμανσης και ανακαίνιση κτηρίων. Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση με σχετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2020.

Τις προτάσεις της Επιτροπής χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) σημειώνοντας, ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση ότι υπάρχει “ο κίνδυνος τα περισσότερα από τα διαθέσιμα κεφάλαια να διατεθούν στην έρευνα και την καινοτομία αντί να επωφεληθούν άμεσα οι πληγέντες εργαζόμενοι”. “Πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να πληγούν επειδή δεν θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη - μέλη να καταστήσουν σχέδια δίκαιης μετάβασης, κάτι που θα ήταν λάθος” επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ETUC Λουντοβίκ Βοέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL