Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
"Sea Watch": Όχι σε «βρόμικες συμφωνίες με τη Λιβύη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Sea Watch": Όχι σε «βρόμικες συμφωνίες με τη Λιβύη»

«Η χαρά στο σκάφος είναι απερίγραπτη όπως και η ανακούφισή μας. Ελπίζουμε να φτάσουμε σύντομα σε έναν μηχανισμό αυτόματης αποβίβασης και αναδιανομής για τους μετανάστες χωρίς βρόμικες συμφωνίες με τη Λιβύη» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα η Sea Watch International μετά την άδεια να αποβιβάσει στο λιμάνι του Τάραντο 119 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η Ε.Ε. αμφισβητεί και πάλι αυτό το δικαίωμα (σ.σ.: της αποβίβασης) σε 119 άτομα που βρίσκονται στο ‘Sea Watch 3’. Για άλλη μια φορά η Ευρώπη καταφεύγει σε περιττές ad hoc διαπραγματεύσεις μιλώντας για ποσοστώσεις και όχι για ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά ενώ η Γερμανία αγνοεί την προσφορά περισσότερων από 130 πόλεων να υποδεχθούν μετανάστες. Η Ιταλία και η Μάλτα καθυστερούν να απαντήσουν» είχε καταγγείλει προηγούμενα η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch International μπροστά στην πολιτική κλειστών συνόρων.

Τη στιγμή που το “Sea Watch 3” πήρε την άδεια αποβίβασης των 119 ατόμων στο Τάραντο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας έδωσε την άδεια στο πλοίο της Open Arms να αποβιβάσει περίπου άλλα 118 άτομα στο λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δήλωσαν ότι θα υποδεχθούν τους περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες με βάση την «προσυμφωνία» της Βαλέτα ανάμεσα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ορφίνι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για το κόμμα του όσο και για την κυβέρνηση Κόντε, που αρνείται να ακυρώσει τα ρατσιστικά και απάνθρωπα διατάγματα του Σαλβίνι για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Θα τα καταργήσουμε ή θα αποσυρθούμε από αυτή τη μάχη γιατί είναι αντιδημοφιλής;» διερωτήθηκε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ορφίνι προειδοποιώντας ότι «έτσι κοροϊδεύουμε τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, η Λέγκα μπλόκαρε στη Γερουσία την κατάθεση των πιστοποιητικών υγείας των 131 προσφύγων και μεταναστών που είχε «απαγάγει» επί τέσσερις ημέρες ο Σαλβίνι απαγορεύοντας την αποβίβασή τους.

«Θα με δικάσουν; Προετοιμάστε μια μεγάλη αίθουσα, γιατί πάρα πολλοί θα είναι μαζί μου» προειδοποίησε ο Σαλβίνι, εκτιμώντας ότι «οποιοσδήποτε μας ακούει, ανεξάρτητα εάν με συμπαθεί ή όχι, ξέρει ότι έλεγξα τις αφίξεις (σ.σ.: προσφύγων και μεταναστών) για έναν χρόνο. Ο Κόντε και ο Ντι Μάιο άλλαξαν ιδέα γιατί συμμάχησαν με το Δημοκρατικό Κόμμα. Εάν με οδηγήσουν σε δίκη, θα είναι μια πολιτική δίκη. Μαζί μου θα είναι εκατομμύρια Ιταλών. Θα τους καλέσω έναν προς ένα» προειδοποίησε ο Σαλβίνι μιλώντας σχετικά με την άρση της ασυλίας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL